Το πετρέλαιο ενισχύθηκε περισσότερο από 20% την Πέμπτη 19/7/2020 μετά από μια τρίημερη υποχώρηση που οδήγησε τις τιμές στα χαμηλότερα επίπεδα τους για σχεδόν δύο δεκαετίες, καθώς η ζήτηση έπεσε κατακόρυφα λόγω του κοροναϊού και του πολέμου για το μερίδιο αγοράς μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας.
Το Brent, το οποίο έχει χάσει τη μισή αξία του σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, ανέκαμψε καθώς οι επενδυτές σε όλες τις χρηματοπιστωτικές αγορές αξιολόγησαν την επίδραση μαζικών κινήσεων στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες.
Περί τις 20:00 ώρα Ελλάδας το Brent σημείωνε άνοδο 14,19%, στα 28,41 δολάρια το βαρέλι, αφού υποχώρησε στα 24,52 δολάρια την Τετάρτη, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2003.
Το αμερικανικό αργό κέρδισε 24,15% στα 25,23 δολ. το βαρέλι, αφού έπεσε σχεδόν 25% στην προηγούμενη συνεδρίαση σε χαμηλό 18 ετών.
Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα κέρδη είναι πιθανό να είναι προσωρινά, καθώς η ζήτηση λόγω της επιδημίας του κοροναϊού επιδεινώθηκε μετά και την κατάρρευση της συμφωνίας μεταξύ του ΟΠΕΚ και άλλων παραγωγών για περιορισμό της προσφοράς.
Η Σαουδική Αραβία, η de facto ηγέτης του Οργανισμού των χωρών εξαγωγής πετρελαίου, η οποία ξεκίνησε πόλεμο τιμών με τη Ρωσία σχεδιάζει να συνεχίσει να αντλεί ρεκόρ 12,3 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd) για μήνες .
"Από την 1η Απριλίου, περίπου 4 εκατομμύρια bpd θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν τις αγορές, ενδεχομένως να μειώσουν τις τιμές του αργού πετρελαίου ", ανέφερε η Jefferies σε report. "Εκτός αν κάποιος παρεμβαίνει, κανένας παραγωγός πετρελαίου δεν επωφελείται από το σημερινό περιβάλλον."
Αμερικανοί γερουσιαστές άσκησαν πιέσεις στη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία να σταματήσουν τον πόλεμο τιμών και διεξήγαγαν συνομιλίες με τον απεσταλμένο του βασιλείου στην Ουάσινγκτον. Επίσης κάλεσαν τον Πρόεδρο Donald Trump να επιβάλει εμπάργκο στο πετρέλαιο από τις δύο χώρες.
Ο υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας δήλωσε την Τετάρτη ότι υπήρχαν «θετικά σήματα» από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, στις προσπάθειές της να ελέγξει την εξάπλωση του κορωναϊού.
Αλλά οι αναλυτές εξακολουθούν να μειώνουν τις προβλέψεις ανάπτυξης για την Κίνα, στα χαμηλότερα επίπεδα σε δεκαετίες.
Εν τω μεταξύ, η εξάπλωση του ιού σε άλλες χώρες δεν δείχνει κανένα σημάδι ύφεσης, με τις κυβερνήσεις να καταφεύγουν σε μυστικές προσπάθειες για να περιορίσουν την επιδημία να θωρακίσουν τις οικονομίες και να περιορίσουν τις προοπτικές ύφεσης.
Οι κεντρικές τράπεζες προχώρησαν στην άμβλυνση των αυξανόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών επιπτώσεων από την επιδημία, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε ένα σύστημα αγοράς ομολόγων ύψους 750 δισ. ευρώ μετά από μια έκτακτη συνεδρίαση την Τετάρτη.
www.worldenergynews.gr