Πετρέλαιο

EIA : Αυξήθηκαν τα αποθέματα στις ΗΠΑ - Έως και 24% σε χαμηλό 18ετίας υποχώρησε το αργό - Aνακάμπτει +10% στα 22 δολ/βαρέλι

EIA : Αυξήθηκαν τα αποθέματα στις ΗΠΑ - Έως και 24% σε χαμηλό 18ετίας υποχώρησε το αργό - Aνακάμπτει +10% στα 22 δολ/βαρέλι

Τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 13 Μαρτίου και διαμορφώθηκαν σε 453,7 εκατομμύρια βαρέλια

 

Το πετρέλαιο υποχώρησε έως και 24% σε χαμηλό 18ετίας την Τετάρτη 18.3.2020 , καθώς η πανδημία του κορωναϊού συνεχίζει να επηρεάζει την αγορά αργού και εντείνονται οι ανησυχίες για μια παγκόσμια ύφεση οδηγούν σε φόβους για μακροπρόθεσμη καταστροφή της ζήτησης.

Το αμερικανικό West Texas Intermediate υποχώρησε έως και 24,4% στα 20,37 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2002. Στο χαμηλότερο σημείο της ημέρας, το συμβόλαιο έφτασε τα 20,06 δολάρια. Ήταν το τρίτο χειρότερο ρεκόρ του WTI. Το Brent υποχώρησε έως 14,1%, στα 24,67 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2003.
Στην συνέχεια και περί τις 23.30 η τιμή του αργού ανέκαμψε 10% στα 22 δολ/βαρέλι.

Περί τις 21:15 ώρα Ελλάδας η τιμή του αργού υποχωρούσε κατά 19,7% στα 21,64 δολάρια το βαρέλι και το brent σημειώνε απώλειες 102% στα 25,8 δολάρια το βαρέλι.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα αποθέματα βενζίνης και αποσταγμάτων υποχώρησαν σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν καθώς η βιομηχανία πετρελαίου ανταποκρίνεται στην επιδείνωση της επιδημίας κοροναϊού και την αναμενόμενη αύξηση της προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία.

Τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 13 Μαρτίου σε 453,7 εκατομμύρια βαρέλια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2019, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών ενέργειας ΕΙΑ. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 3,3 εκατομμυρίων βαρελιών.

Τα αποθέματα βενζίνης και πετρελαίου ντίζελ μειώθηκαν δραματικά, καθώς τα διυλιστήρια κράτησαν σταθερή τη χρήση της ικανότητας.

Ωστόσο, πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο την περασμένη εβδομάδα έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για να επιβραδύνουν τη διάδοση του ιού, παροτρύνοντας τους κατοίκους να περιορίσουν τις κοινωνικές συγκεντρώσεις, ενώ οι επιχειρήσεις έχουν κλείσει.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ζήτηση για βενζίνη είναι πτωτική, αλλά τα εβδομαδιαία στοιχεία από του υπουργείο Ενέργειας των Η.Π.Α. δεν αντικατοπτρίζουν τη δραματική κατάσταση που παρατηρείται στις αγορές πετρελαίου.

«Προχωρώντας θα είναι ενδιαφέρουσα ιστορία - θα δούμε αυτά τα μεγάλα αποθέματα σε αργό και προϊόντα; Συνεχίζοντας θα μπορούσαμε να δούμε κάποια αλλαγή στο status quo εδώ ", δήλωσε ο Ryan Kaup, μεσίτης commodities στην CHS Hedging.

Οι οικονομίες παγκοσμίως συνειδητοποιούν γρήγορα κάτι που οι ερευνητές της Goldman Sachs ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι η παγκόσμια ζήτηση μέχρι τον Μάρτιο μπορεί να μειωθεί κατά περίπου 8 εκατομμύρια έως 9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Οι τιμές της βενζίνης μειώθηκαν περισσότερο από τις τιμές του ντίζελ, με την προσδοκία ότι λιγότεροι οδηγοί θα είναι στους δρόμους ακόμα και αν συνεχίσθούν οι παραδόσεις.

Οι τιμές του πετρελαίου χτυπήθηκαν σκληρά μετά την έκρηξη ενός πολέμου τιμών μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας, αφού οι δύο χώρες δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για να περιορίσουν την προσφορά με την επιδημία κοροναϊού να υπονομεύει τη ζήτηση.

Οι ροές διυλιστηρίων αυξήθηκαν κατά 118.000 bp την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την ΕΙΑ. Τα ποσοστά χρήσης διυλιστηρίου παρέμειναν αμετάβλητα για την εβδομάδα.

Τα αποθέματα βενζίνης των ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 6,2 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα στα 240,82 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με τα στοιχεία της EIA, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών για πτώση 2,9 εκατομμυρίων βαρελιών.

Τα αποθέματα αποστάγματος, τα οποία περιλαμβάνουν ντίζελ και πετρέλαιο θέρμανσης, μειώθηκαν κατά 2,9 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα στα 125,12 εκατομμύρια βαρέλια, έναντι προσδοκιών για πτώση 2 εκατομμυρίων βαρελιών.

Στο κέντρο διανομής Cushing, Oklahoma, αυξήθηκαν κατά 563.000 βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την EIA.

Οι καθαρές εισαγωγές αργού πετρελαίου στις Η.Π.Α. υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα κατά 841.000 bpd,.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν καθαρός εξαγωγέας αργού και ραφιναρισμένων προϊόντων για πέντε συνεχείς εβδομάδες, καταγράφοντας νέο ρεκόρ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης