Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Τα χρήματα από το ελικόπτερο έρχονται - Προς ανοιχτή προληπτική πιστωτική γραμμή και corona bond - Διαθέσιμα και τα 410 δισ. του ESM

Τα χρήματα από το ελικόπτερο έρχονται - Προς ανοιχτή προληπτική πιστωτική γραμμή και corona bond - Διαθέσιμα και τα 410 δισ. του ESM
Εξετάζεται να υπάρξουν οι απαραίτητες κανονιστικές αλλαγές, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μπορεί να αγοράσει επιπλέον κρατικά ομόλογα
Ανοιχτή προληπτική πιστωτική γραμμή για όλες τις κυβερνήσεις εξετάζει η Ευρωζώνη, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν, ενώ διαθέσιμα είναι και τα 410 δισ. ευρώ που βρίσκονται στο ταμείο του ESM.
Ουσιαστικά πρόκειται για μιας μορφής ρήψη χρημάτων από το ελικόπτερο και αποτει την έσχατη λύση για να αποτραπεί το χάος στις οικονομίες λόγω του κορωνοιού. 
Σύμφωνα με διαρροές, αξιωματούχοι των Βρυξελλών εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν ανοιχτές προληπτικές πιστωτικές γραμμές σε κάθε κυβέρνηση της ζώνης του ευρώ, σε περίπτωση που το κόστος δανεισμού αυξηθεί σε απαγορευτικά για δανεισμό επίπεδα.
Το μέτρο αυτό στοχεύει ξεκάθαρα στον έλεγχο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων στην Ευρώπη, οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.
Παράλληλα, εξετάζεται να υπάρξουν οι απαραίτητες κανονιστικές αλλαγές, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μπορεί να αγοράσει επιπλέον κρατικά ομόλογα και στην επανενεργοποίηση του προγράμματος Outright Monetary Transactions, εάν η σταθερότητα της Ευρωζώνης απειληθεί.
Το OMT ήταν το πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από την υπόσχεση του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi, το 2012, ότι θα κάνει τα πάντα για να στηρίξει το ευρώ, αν και το ίδιο το πρόγραμμα δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ στην πραγματικότητα.
Οι συζητήσεις είναι πυρετώδεις καθώς οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής παρακολουθούν τη διεύρυνση των αποδόσεων των ομολόγων της ζώνης του ευρώ, ωστόσο δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις.
Ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στη ζώνη του ευρώ δεν βρίσκονται κοντά στα υψηλά επίπεδα της κρίσης, η προοπτική μιας βαθιάς ύφεσης που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε σε απότομη άνοδο του κόστους δανεισμού τις τελευταίες ημέρες.
Θεωρητικά, ο δανεισμός από τον ESM συνοδεύεται από όρους, αν και όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα σε αυτή την περίπτωση θα επικεντρώνονταν στενά στην αντιμετώπιση της μετάδοσης και των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην οικονομία. 
Η επιλογή της χρήσης των πιστωτικών γραμμών του ESM είναι λιγότερο περίπλοκη και ταχύτερη από ό, τι άλλες ιδέες που επεξεργάζονται, όπως η κοινή έκδοση χρεών, με τη μορφή των λεγόμενων "coronabonds". 
Μεταξύ άλλων εμποδίων, το σχέδιο αυτό θα απαιτούσε τη στήριξη της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής και υπάρχουν αμφιβολίες ως προς το αν η Merkel θα μπορούσε να την εξασφαλίσει λόγω της εγχώριας αδυναμίας της, καθώς προετοιμάζεται να παραιτηθεί.

Στο τραπέζι και το corona bond

Οι δραματικές αυξήσεις των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων λόγω της αύξησης του ρίσκου από τις δραματικές επιπτώσεις που προκαλεί στην παγκόσμια οικονομία η επέλαση του κορωνοϊού, αναγκάζουν τις Κεντρικές Τράπεζες να αναλάβουν δράση.  
Νωρίτερα στη διάρκεια της συνεδρίασης, οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων είχαν εκτιναχθεί κοντά στο 3%, καθώς πανικός έχει καταλάβει τις αγορές ομολόγων και οι ρηχές συναλλαγές διόγκωναν τις κινήσεις των τιμών. 
Οι πωλήσεις περιορίστηκαν μετά το δημοσίευμα ότι η Τράπεζα της Ιταλίας αγοράζει ιταλικούς τίτλους στο πλαίσιο των παρεμβάσεων του συστήματος κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης για τη διασφάλιση ομαλών συνθηκών στις αγορές ομολόγων.
Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου σημείωνε μετά το δημοσίευμα άνοδο στο 2,37%.
H διαφορά με την απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου μειώθηκε στις 301 μονάδες βάσης από το υψηλό επίπεδο των σχεδόν 320 μονάδων βάσης.
Παράλληλα μόλις 1,34 δισ. ευρώ προσφέρθηκαν κατά τη σημερινή δημοπρασία 30ετών ομολόγων από την Γερμανία, χαμηλότερα του στόχου των 1,5 δισ. ευρώ.
Τελικά το γερμανικό δημόσιο άντλησε το ποσό των 1,176 δισ. ευρώ, με απόδοση 0,01%.
Περίπου 1,14 τρισεκατομμύρια δολάρια σε δημοσιονομική στήριξη έχουν δεσμευθεί ή εξετάζονται από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής  καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο βιάζονται να περιορίσουν τις επιπτώσεις του κορωνοϊού και να ενισχύσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις επιχειρήσεις. 
Οι δεσμεύσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας για την εγγύηση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων τραπεζικών δανείων αύξησαν την παγκόσμια τάση.
Αν και δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το χρέος των κρατών που θεωρούνται πιο ευάλωτα στην έξαρση δέχθηκε σημαντικό χτύπημα με την δραματική αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων τους, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι τα spreads των ομολόγων διευρύνεται όταν ακόμη και το σημείο αναφοράς –η απόδοση του  γερμανικού κρατικού ομολόγου- αυξάνεται. Οι αποδόσεις του Bund αυξήθηκαν για έβδομη συνεχόμενη ημέρα σε ένα sell-off που θυμίζει το 2015.
Η Rabobank σημείωσε ότι ακόμη και σε προηγούμενες περιόδους προβλημάτων, όπως η φούσκα dot-com και η κρίση στην ευρωζώνη, τα bunds συσπειρώθηκαν λόγω της συνεπαγόμενης ζήτησης του ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου – αντίθετα από ότι συμβαίνει τώρα.
Ενδεχομένως μιλάει για τη σοβαρότητα της κατάστασης, που ωθεί τους επενδυτές να πάρουν έναν πολύ πιο στενό ορισμό του τι είναι ασφαλές", ανέφεραν στρατηγικοί αναλυτές. 
«Η ζήτηση για υψηλής ποιότητας ρευστά περιουσιακά στοιχεία καλύπτει μια αύξηση της απόδοσης, όπως και η εξαιρετική κατάσταση του χρέους σε σύγκριση με άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ» ανέφερε σε report της η Warburg Invest.
Ο Martin Enlund, επικεφαλής αναλυτής της Nordea Bank Abp, βλέπει «αυξανόμενους κινδύνους για τα κρατικά ομόλογα». 
Αυτό δημιουργεί την προοπτική κοινής έκδοσης χρεών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ευρω-ομόλογο), κάτι που παρέμεινε ένα ταμπού για τη Γερμανία ακόμη και στο ύψος της οικονομικής κρίσης του 2008, ωστόσο η καγκελάριος Merkel τόνισε ότι μπορεί να είναι ανοικτή σε αυτό το ενδεχόμενο.

Τι ανέφερε από τις 17 Μαρτίου το bankingnews 

Η ΕΚΤ εξετάζει «ρήψη χρημάτων από το ελικόπτερο» - Υπάρχει σχέδιο έκδοσης ευρωομολόγων ή ομολόγων με ποσόστωση για όλους και την Ελλάδα

Τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που έχει ανακοινώσει έως σήμερα η ΕΚΤ δεν απέδωσαν.
Η επικοινωνιακή στρατηγική της ΕΚΤ να επικεντρωθεί σε ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που απλώς αυξάνεται στα 120 δισεκ. και ορισμένες ενέσεις ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποδείχθηκε κατώτερο των περιστάσεων.
Η ΕΚΤ το γνωρίζει, η Lagarde η επικεφαλής της ΕΚΤ αναγνώρισε το λάθος, ζήτησε συγνώμη και είπε ότι οι αγορές δεν αξιολόγησαν ουσιαστικά θετικά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ… απέναντι σε ένα συνεχώς μεταλλασσόμενο εχθρό τον κορωνοιό.
Η ΕΚΤ όμως όπως αναφέρουν πηγές σε μεγάλους επενδυτικούς οίκους σχεδιάζει μια απάντηση… στην περίπτωση που ο κορωνοιός επιδεινωθεί δραματικά.
Η απάντηση ονομάζεται ρήψη χρημάτων από το ελικόπτερο αλλά ποια μορφής θα είναι το ελικόπτερο;
Με βάση ισχυρές ενδείξεις υπάρχουν σχέδια να προταθεί η έκδοση ευρωομολόγων τα οποία θα μπορούσε να εκδίδει ο ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης.
Κάθε χώρα με συγκεκριμένο κλειδάριθμο και με ποσόστωση θα μπορούσε να μπορεί να αντλεί τα κεφάλαια που θα την αναλογούσαν.
Κάθε έκδοση θα αγοράζεται από την ΕΚΤ οπότε ο ESM δεν θα είχε κανένα πρόβλημα κάλυψης ή αξιοπιστίας.
Δυνητικά θα μπορούσαν να εκδοθούν πάνω από 200 δισεκ. ευρωομόλογα και ας υποτεθεί ότι στην Ελλάδα αντιστοιχούν 8 δισεκ. ή το 4% του συνολικού ποσού που δυνητικά μπορεί να εκδοθεί.
Η Ελλάδα θα έπαιρνε τα 8 δισεκ. τα οποία θα κάλυπτε η ΕΚΤ και τα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για την τόνωση της οικονομίας.
Η ΕΚΤ και ο ESM φαίνεται ότι διάκεινται θετικά στην έκδοση ευρωομολόγων ενώ η Γερμανία που ήταν ξεκάθαρα αρνητική… αρχίζει να έχει δεύτερες σκέψεις.
Όμως η έκδοση ευρωομολόγων για να μπορέσει να υλοποιηθεί θα πρέπει… να υπάρξει δραματική επιδείνωση της οικονομίας της ευρωζώνης που να επιβάλλει μέτρα όχι απλά μη συμβατικά αλλά ρηξικέλευθα.
Η ρήψη χρημάτων από το ελικόπτερο αποτελεί πλέον ένα πιθανό σενάριο στην περίπτωση που η επίδραση στην οικονομία της ευρωζώνης δραματικά επιδεινωθεί λόγω του κορωνοιού.


Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης