Φυσικό Αέριο

Δικαστικό «πράσινο φως» για ολοκλήρωση του Nord Stream II επί γερμανικού εδάφους

Δικαστικό «πράσινο φως» για ολοκλήρωση του Nord Stream II επί γερμανικού εδάφους
Δικαστήριο στη Γερμανία απέρριψε προσφυγή για τον αγωγό EUGAL, όπως ονομάζεται το συγκεκριμένο τμήμα του έργου.
Αποφασισμένοι εμφανίζονται οι Γερμανοί και οι Ρώσοι να ολοκληρώσουν τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream II, παρά τις κυρώσεις και τις αντιδράσεις των ΗΠΑ και άλλων χωρών.

Γερμανικό Δικαστήριο απέρριψε προσφυγή που είχε κατατεθεί κατά του έργου, ανοίγοντας το δρόμο για την ολοκλήρωσή του εντός γερμανικού εδάφους, ενώ οι Ρώσοι έχουν ρίξει στον “αγώνα” το ρωσικό σκάφος Akademik Cherskiy, για να τοποθετήσει το τελευταίο τμήμα των σωληνώσεων στο βυθό της Βαλτικής Θάλασσας.

Πρόκειται για ένα πλοίο που θεωρείται ότι δεν έχει την τεχνογνωσία και τις ικανότητες για το έργο αυτό, ωστόσο το Akademik Cherskiy πλέει ήδη  προς την Ευρώπη και εκτός απροόπτου θα φτάσει στη Βαλτική τον Απρίλιο.

Αγωγή για περιβαλλοντικούς λόγους

Η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου αφορά σε μία μικρή λωρίδα γης, μήκους 38 μέτρων  κοντά στην πόλη Oderberg. Ο ιδιοκτήτης της γης με τη στήριξη δύο οικολογικών οργανώσεων είχε καταθέσει προσφυγή κατά του έργου, επικαλούμενος περιβαλλοντικούς λόγους και πιο συγκεκριμένα ότι ήταν ατελής η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τον αγωγό EUGAL, όπως ονομάζεται το  συγκεκριμένο τμήμα του έργου.

Ο Eugal, μήκους 500 χιλιομέτρων, είναι ο αγωγός που θα μεταφέρει το αέριο από τα  γερμανικά παράλια της Βαλτικής και συγκριμένα το Ludmin στη Βόρεια Γερμανία, όπου καταλήγει το θαλάσσιο τμήμα του Nord Stream II, ως τη Τσεχία. Το επίδικο τμήμα των 38 μέτρων του Eugal έχει σχεδιαστεί να περάσει υπογείως από την ιδιοκτησία του ενάγοντος, πράγμα για το οποίο τελικώς το δικαστήριο έδωσε το πράσινο φως.  

Πιθανές νέες αμερικανικές κυρώσεις

Aπό την άλλη πλευρά, το  κρίσιμο ερώτημα είναι πότε θα ολοκληρωθεί ο Nord Stream II και αν η Ουάσιγκτον θα επιβάλει πρόσθετες κυρώσεις. Το πρόσφατο πακέτο κυρώσεων που έθεσαν σε ισχύ οι ΗΠΑ, ανάγκασε την ελβετική Allseas, η οποία τοποθετούσε τις σωληνώσεις του αγωγού στη Βαλτική να αποσυρθεί από το έργο, το οποίο έχει ήδη ολοκληρωθεί σε ποσοστό περίπου 90-95%.

Ετσι οι Ρώσοι αναγκάστηκαν να επιστρατεύσουν το Akademik Cherskiy, το οποίο όμως δεν έχει -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- επιδείξει τεχνογνωσία για την τοποθέτηση σωληνώσεων σε βάθη μεγαλύτερα των 100 ποδιών. 

Όπως είναι γνωστό οι εργασίες κατασκευής του Nord Stream ΙΙ αναβλήθηκαν το Δεκέμβριο του 2019 λόγω της υιοθέτησης από τις ΗΠΑ δέσμης κυρώσεων κατά ξένων εταιριών που πωλούν, εκμισθώνουν ή παρέχουν σκάφη που τοποθετούν σωλήνες σε βάθη μεγαλύτερα των 100 ποδιών. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης