Πετρέλαιο

Goldman Sachs: Πώς η αύξηση των στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ θα επηρεάσει την αγορά πετρελαίου

tags :
Goldman Sachs: Πώς η αύξηση των στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ θα επηρεάσει την αγορά πετρελαίου
Οι αγορές αυξάνουν την αμερικανική χωρητικότητα αποθήκευσης κατά 78,5 εκατομμύρια βαρέλια
Περιορισμένες θα είναι οι επιπτώσεις στην αγορά πετρέλαιου από την απόφαση των ΗΠΑ να αυξήσει τα στρατηγικά αποθέματα, μέτρο που σύμφωνα με την Goldman Sachs, θα ενισχύσει τους εγχώριους παραγωγούς δίνοντας τους χρόνο να αντιμετωπίσουν τους κραδασμούς από την πτώση των εξαγωγών και την περιορισμένη αποθήκευση.
Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή 13 Μαρτίου ότι το Υπουργείο Ενέργειας θα αγοράσει "μεγάλες ποσότητες" πετρελαίου για το κρατικό Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου (SPR).

Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα αυτές οι αγορές αυξάνουν την αμερικανική χωρητικότητα αποθήκευσης κατά 78,5 εκατομμύρια βαρέλια, βοηθώντας αρχικά να απορροφήσει την πτώση των αμερικανικών εξαγωγών που αναμένεται, καθώς οι παραγωγοί χαμηλού κόστους αυξάνουν τις προμήθειές τους.

oil1

Οι αγορές SPR αυξάνουν την εγχώρια κατανάλωση και δίνουν περισσότερο χρόνο στους παραγωγούς σχιστολιθικού των ΗΠΑ να μειώσουν τη δραστηριότητά τους προτού υποστούν ενδεχομένως πιέσεις όσον αφορά τους χώρους αποθήκευσης.
Εάν μια τέτοια αποθεματοποίηση μπορεί να αποφευχθεί, οι αγορές SPR - παρόμοιες με μια παροδική ώθηση στη ζήτηση - θα αυξήσουν επιπλέον την τιμή ισορροπίας στην οποία η παγκόσμια αγορά πετρελαίου αναπροσαρμόζεται κατά $ 2 / bbl σύμφωνα με το μοντέλο τιμών της Goldman Sachs.

oil2

Αυτά τα αποτελέσματα -η πρόληψη της αποθεματοποίησης και η στήριξη των τιμών- δεν θα αμφισβητηθούν όμως από τα προβλήματα υλικοτεχνικής συμφόρησης που εισάγονται στην SPR και τη διάρκεια της αύξησης της προσφοράς από τους παραγωγούς χαμηλού κόστους..

Δεδομένης της κλίμακας και της στρατηγικής φύσης του σημερινού παγκόσμιου πλεονάσματος, η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι αυτές οι αγορές SPR θα είναι ανεπαρκείς για να αντιστραφούν οι αυξανόμενοι κίνδυνοι ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν κάτω από την πρόβλεψη για τα ταμειακά κόστη του 2ου τριμήνου.
oil3

Πρώτον, ο μέγιστος ρυθμός της ένεσης SPR των 0,5 mb / d παραμένει πολύ μικρότερος από το πλεόνασμα των 6 mb / d.
Ακόμα και ο εννοιολογικός μέγιστος ρυθμός αντλήσεως του SPR των 4,4 mb / d θα απορροφά μόνο τις εξαγωγές των ΗΠΑ για 23 ημέρες.
Δεύτερον, το SPR προσθέτει μόνο το 0,8% στην παγκόσμια χωρητικότητα αποθήκευσης και αυτό είναι απλά πολύ μικρό, σύμφωνα με την Goldman, καθώς οι παραγωγοί χαμηλού κόστους έχουν αρχίσει μια ορθολογική ανάκτηση του χαμένου μεριδίου αγοράς.
Οι αγορές SPR θα υποστηρίξουν, ωστόσο, το WTI σε σχέση με τις τιμές του Brent και η επανεξισορρόπηση της αγοράς θα τα φέρει σε ισορροπία.

oil4

Ενέργειες όπως οι αγορές SPR τα ομοσπονδιακά δάνεια ή αναστολή δικαιωμάτων εκμετάλλευσης που καθυστερούν τον εξορθολογισμό που απαιτείται για να ενισχύσει ο τομέας του σχιστολιθικού το δυναμικό οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ.

Επιπλέον, οι δασμοί για το ξένο αργό δεν θα εμπόδιζαν τους εισαγωγείς διεθνών προϊόντων αργού (δεδομένης της ετερογενούς φύσης του πετρελαίου) και, αντιθέτως, θα αυξήσουν τις τιμές καταναλωτή.
Η άποψη της αμερικανικής κυβέρνησης ότι οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου είναι ισοδύναμες με τη διακοπή του φόρου κατανάλωσης και υποδηλώνει ότι τέτοιου είδους δασμοί δεν μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης