ΠΟΣΠΗΕΦ: Να μετατεθούν για τέλος του έτους οι δημοπρασίες νέων σταθμών από ΑΠΕ

ΠΟΣΠΗΕΦ: Να μετατεθούν για τέλος του έτους οι δημοπρασίες νέων σταθμών από ΑΠΕ
Η ΠΟΣΠΗΕΦ  ζητεί από τις αρμόδιες αρχές να μεταθέσουν τις επικείμενες διαγωνιστικές διαδικασίες των μηνών Ιουνίου – Ιουλίου  μετά και το τέλος των θερινών διακοπών
Να μετατεθούν για τέλος του έτους οι δημοπρασίες νέων σταθμών από ΑΠΕ ζητεί με ανανκοίνωσή του ο ΠΟΣΠΗΕΦ καθώς η πρόσφατη απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) να αναβαθμίσει την εξάπλωση της νόσου COVID-19 σε πανδημία ενεργοποιεί διεθνώς τις ρήτρες ανωτέρας βίας (force majeure), σύμφωνα με τις οποίες εμποδίζεται ή αναστέλλεται η εκτέλεση συμβατικών υποχρεώσεων των συμβαλλομένων μερών.
Στη χώρα μας, στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων αντιμετώπισης και περιορισμού της διασποράς του νέου κορονοϊού 2019–nCoV, πολλές δημόσιες αρχές και υπηρεσίες έχουν υποχρεωθεί να υπολειτουργούν ή έχουν διακόψει πλήρως τη λειτουργία τους.
Την ίδια ώρα, αρκετές ιδιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζουν μεν προς το παρόν να λειτουργούν, αλλά, στην περίπτωση που η συμμετοχή τους σε διαγωνιστική διαδικασία απαιτεί την έκδοση πιστοποιητικών από δημόσια αρχή ή φορέα, η λειτουργία τους αποδεικνύεται δυσχερής.
Υπό τις συνθήκες αυτές και ενόψει των δημοπρασιών που έχουν δρομολογηθεί για το επόμενο χρονικό διάστημα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ) επισημαίνει τα ακόλουθα:
- Στις 2 Απριλίου αναμένεται, ως γνωστόν, να διεξαχθεί η κοινή ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (νέες αιολικές και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις). Η διαδικασία που έχει προκηρύξει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) θα λάβει χώρα κατά την περίοδο που θα κορυφώνεται η εφαρμογή των μέτρων της Πολιτείας προς ανάσχεση του νέου κορονοϊού. Ωστόσο, η προεπιλογή των συμμετεχόντων έχει ήδη ολοκληρωθεί και, συνεπώς, η διεξαγωγή ή μη της διαδικασίας θα επηρεάσει μόνον τους εννέα (9) υποψηφίους. Ως εκ τούτου, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) θα μπορούσε σχετικώς εύκολα να επικοινωνήσει εγγράφως με τους ενδιαφερόμενους που έχουν προεπιλεγεί και, εάν διαπιστώσει ότι συντρέχουν εμπόδια για τη συμμετοχή τους, να προβεί σε αναβολή της διαδικασίας.
- Για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο προγραμματίζεται, ως γνωστόν, να διεξαχθούν δύο (2) νέες, ειδικές ανά τεχνολογία, ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολικές εγκαταστάσεις, φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις), υπό την εποπτεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Στην περίπτωση αυτή τα δεδομένα είναι διαφορετικά, καθώς δεν έχουν προεπιλεγεί οι συμμετέχοντες, ενώ η εξάπλωση του νέου κορονοϊού αναμένεται να κορυφωθεί κατά τους επόμενους 3 – 4 μήνες. Ως εκ τούτου, η αίτηση έκδοσης, η χορήγηση και η κατάθεση των αναγκαίων – κατά περίπτωση – δικαιολογητικών προβλέπεται ότι θα είναι εξίσου δυσχερείς με ό,τι συμβαίνει σήμερα – ίσως ακόμη και πρακτικώς αδύνατες.
Για τους λόγους αυτούς και προς διασφάλιση των αρχών της διαφάνειας και της ισότιμης μεταχείρισης, η (ΠΟΣΠΗΕΦ) ζητεί από τις αρμόδιες αρχές να μεταθέσουν τις επικείμενες διαγωνιστικές διαδικασίες των μηνών Ιουνίου – Ιουλίου με αντικείμενο την υποβολή προσφορών για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ για το τέλος του τρέχοντος έτους, μετά και το τέλος των θερινών διακοπών, όταν πλέον θα έχουν αποκατασταθεί συνθήκες ομαλότητας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης