Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Περιθώρια ανόδου 144% της Μυτιληναίος δίνει η Euroxx παρά την καθοδική -33% αναθεώρηση των κερδών - Η κεφαλαιοποίηση ίση με το ταμείο της εταιρείας

Περιθώρια ανόδου 144% της Μυτιληναίος δίνει η Euroxx παρά την καθοδική -33% αναθεώρηση των κερδών - Η κεφαλαιοποίηση ίση με το ταμείο της εταιρείας
H πτώση κατά 45,8% στο τρίμηνο της κεφαλαιοποίησης δεν συνάδει με την πορεία των μεγεθών το 2020
Η Μυτιληναίος στην παρούσα κεφαλαιοποίηση 700 εκατ ευρώ έχει cash 700 εκατ.
Δηλαδή η κεφαλαιοποίηση είναι ίση με το ταμείο της εταιρείας.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Euroxx η εταιρία στα τρέχοντα επίπεδα 5,40 ευρώ ανά μετοχή διαθέτει ένα P/E, σχέση τιμής προς προοσδοκώμενα κέρδη 5,6 με τα αναμενόμενα κέρδη του 2020 και 4,2 EV/EBITDA.
Η ανάλυση προβλέπει κέρδη για το 2020 κέρδη ανά μετοχή 0,95 ευρώ χαμηλότερα 33% από την αρχική πρόβλεψη.
Δηλαδή καθαρά κέρδη για το 2020 136 εκατ ευρώ έναντι 134 εκατ για το 2019, που είναι επίσης καθοδικά αναθεωρημένα κατά 33%.
Η αποτίμηση που δείνει την εταιρία με βάση το sum of parts είναι 12,60e ανά μετοχή από 13,40e αρχικά, με WACC στο 7,5% από 8% και χωρίς να συμπεριλαμβάνει το CCGT.
Συμπερασματικά η Μυτιληναίος είναι μια αμυντική μετοχή στην κρίση καθώς η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια παραμένει ενώ και η αγορά αλουμινίου δείχνει ανθεκτική με την τιμή να κινείται στα 1680 δολ/τόνο παρά το σοκ που υπέστη η κινέζικη οικονομία και το δολάριο στο 1,15 με το ευρώ. Η εξομάλυσνη της αγοράς στο τρότο τρίμηνο πλέον θα ευνοήσει τους παραγωγούς αλουμινίου και μέχρι το τέλος του 2020, σύμφωνα με την δική μας εκτίμηση.
Παράλληλα το μέρισμα που θα ανακοινωθεί αναμένεται 0,36 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή δίνει μια απόδοση 6,8%.
Τα αποτελέσματα του 2019 θα ανακοινωθούν στις 20 Μαρτίου του 2020 και αναμένονται με κύκλο εργασιών 2,081 δισ και EBITDA 309 εκατ ευρώ.
Αντίστοιχα σύμφωνα με την ανάλυση της EUROXX τα EBITDA του 2020 αναμένονται στα 311 εκατ και ο κύκλος εργασιών στα 2,223 δισ ευρώ.
Τα συμπεράσματα της ανάλυσης που βασίζονται στην  EUROXX για την Μυτιληναίος συνοψίζονταιστα εξής:
- Το ασθενές θεωρητικά σημείο για το 2020, το Αλουμίνιο μπορεί να έχει μείωση κερδοφορίας όμως οι αγορές έχουν υπερεκτιμήσει τις απώλειες στα τρέχοντα επίπεδα.
Παράλληλα το πράσινο αποτύπωμα της βιομηχανίας θα ενισχύσει την προστιθέμενη αξία και δεν έχει γίνει αντιληπτό από τους αναλυτές.
- Ο ενεργειακός τομέας θα συμβάλει πολύ περισσότερο στα κέρδη χάρις τον ηγετικό ρόλο των εργοστασίων φυσικού αερίου και το φθηνό LNG και τις αυξημένες εμπορικές δραστηριότητες στο καύσιμο.
- Η METKA EGN έχοντας αποκαταστήσει έναν ηγετικό ρόλο σε διεθνές επίπεδο αποκτά μερίδιο στην κερδοφορία με την κατασκευή και πώληση των ηλιακών πάρκων και την αποθήκευση.
Παράλληλα υπάρχουν και άλλα ζητήματα που θα έχουν να κάνουν με τα συμβόλαια ρεύματος που θα διασφαλίσουν μακροπρόθεσμα το κόστος παραγωγής του αλουμινίου.
Όπως αναφέρει η ανάλυση ο μετασχηματισμος της εταιρίας δεν έχει γίνει αντιληπτός από την επενδυτική κοινότητα.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης