Τελευταία Νέα

Ένας μήνας προτεραιότητα σε υφιστάμενες και νέες αιτήσεις ενεργειακών κοινοτήτων στον ΔΕΔΔΗΕ

Ένας μήνας προτεραιότητα σε υφιστάμενες και νέες αιτήσεις ενεργειακών κοινοτήτων στον ΔΕΔΔΗΕ
Καθορισμός 5 Ομάδων Προτεραιοτήτων, αντί για 6 που προβλεπόταν αρχικά, φέρεται να προβλέπει η υπουργική απόφαση για την πρόσβαση νέων ΑΠΕ στο δίκτυο
Ένα μήνα προτεραιότητα των αιτήσεων στον ΔΕΔΔΗΕ των ενεργειακών κοινοτήτων, τόσο υφιστάμενων όσο και νέων, θα προβλέπει εκτός απροόπτου η υπουργική απόφαση για την προτεραιότητα των ΑΠΕ. Η απόφαση βρίσκεται προ των πυλών, καθώς δεν είναι απίθανο να υπογραφεί ακόμη και σήμερα.

Όπως είναι γνωστό, με την υπουργική απόφαση θα υπάρξει αναμόρφωση του καθεστώτος που ισχύει σήμερα, σύμφωνα με το οποίο ο Διαχειριστής τηρεί καθολική προτεραιότητα στην εξέταση των αιτήσεων που υποβάλλονται από τις ενεργειακές κοινότητες. Έτσι, αν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή της τελευταίας στιγμής, θα προβλέπεται ένας μήνας χρονικό προβάδισμα για τις αιτήσεις των αντίστοιχων εγχειρημάτων, είτε έχουν υποβληθεί πριν από την υπογραφή της απόφασης, είτε κατατεθούν στη συνέχεια.

Έτσι, υπό την προϋπόθεση πως οι φάκελοί τους είναι πλήρεις, η εξέτασή τους δεν θα γίνεται μεν με απόλυτη προτεραιότητα πλέον, όπως συμβαίνει τώρα, ωστόσο θα διεκπεραιώνονται σαν να υποβλήθηκαν στον ΔΕΔΔΗΕ ένα μήνα νωρίτερα από την πραγματική ημερομηνία κατάθεσής τους. Έτσι, ένα αίτημα κοινότητας που υποβλήθηκε π.χ. τον Ιανουάριο, θα εξετάζεται με τις αιτήσεις που κατατέθηκαν τον Δεκέμβριο.

Ομάδες Προτεραιότητας

Η άρση της καθολικής προτεραιότητας των κοινοτήτων θα γίνει στο πλαίσιο επανακαθορισμού συνολικά των κριτηρίων με βάση τα οποία εφεξής θα μία αίτηση θα προηγείται ή θα έπεται των υπόλοιπων αιτημάτων, για τη χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης. Όπως έχει γράψει το Worldenergynews (13/03), ο επανακαθορισμός αυτός θα γίνει με τον ορισμό Ομάδων Προτεραιότητας, οι οποίες σύμφωνα με νεότερα στοιχεία θα είναι τελικά 5, αντί για 6 όπως «έδειχναν» οι πληροφορίες της προηγούμενης εβδομάδας.

Για την κατάταξη των αιτήσεων στις Ομάδες, θα χρησιμοποιείται μία δέσμη κριτηρίων, τα οποία συνάδουν με τους στόχους που έχουν τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Έτσι, θα προηγούνται έργα ΑΠΕ που μεταξύ άλλων προάγουν τη διαχείριση αποβλήτων και την κυκλική οικονομία, την εξοικονόμηση ενέργειας, τη διάδοση των prosumer, καθώς τη μείωση των απωλειών του δικτύου μέσω της αυτοπαραγωγής.



Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης