Διαγωνισμός για σταθμό ηλιακής ενέργειας ισχύος 60 MW στη Βοσνία

Διαγωνισμός για σταθμό ηλιακής ενέργειας ισχύος 60 MW στη Βοσνία
Ο σταθμός αναμένεται να παράγει 84 GWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως

Το Υπουργείο Ενέργειας της αυτόνομης Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας προσκάλεσε την Παρασκευή 13/3/2020 ενδιαφερόμενους επενδυτές να υποβάλουν προσφορά σε διαγωνισμό για την κατασκευή ηλιακής μονάδας ισχύος 60 MW στη νοτιοανατολική Βοσνία.
Ο ηλιακός σταθμός, ο οποίος θα βρίσκεται κοντά στην πόλη Bileca, αναμένεται να παράγει 84 GWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως για πώληση στην ανοικτή αγορά.

Οι διεθνείς και οι τοπικοί επενδυτές μπορούν να υποβάλουν προσφορές για το έργο, το οποίο αναμένεται να κοστίσει 70 εκατομμύρια βοσνιακά μάρκα (40,2 εκατομμύρια δολάρια), εντός 30 ημερών από την δημοσίευση του διαγωνισμού στην επίσημη εφημερίδα της περιοχής, σύμφωνα με το υπουργείο.
Ο μελλοντικός φορέας εκμετάλλευσης θα κρατήσει 50ετή παραχώρηση για τη λειτουργία του εργοστασίου.

Η Σερβική Δημοκρατία σκοπεύει να προσθέσει 1.000 MW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2029 με κόστος 11,5 δισεκατομμυρίων βοσνιακών μαρκών για να εξομαλύνει τη μετάβασή της από τον άνθρακα, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός ενέργειας της χώρας.

Σε αντίθεση με άλλες βαλκανικές χώρες που βασίζονται στις εισαγωγές ενέργειας για να καλύψουν μεγάλο μέρος της ζήτησής τους, η Βοσνία είναι σε θέση να εξάγει ενέργεια σε μεγάλο βαθμό χάρη στην υδροηλεκτρική της ικανότητα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης