Χρηματιστήριο & Αγορές

Μετά τις παρεμβάσεις ΕΚΤ και FED έρχονται αγορές μετοχών - Προσπάθεια ανάκαμψης των futures στη Wall

tags :
Μετά τις παρεμβάσεις ΕΚΤ και FED έρχονται αγορές μετοχών - Προσπάθεια ανάκαμψης των futures στη Wall
FED και ΕΚΤ θα εξετάσουν αγορές μετοχών και ειδικά η FED θα μειώσει τα επιτόκια στο 0%
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το χάος στις χρηματιστηριακές αγορές, το κραχ στην Wall Street και ο πανικός έχουν θορυβήσει τις κεντρικές τράπεζες
Στις 12 Μαρτίου 2020 η ΕΚΤ ανακοίνωσε σχέδια επέκτασης της ποσοτικής χαλάρωσης με επίκεντρο μεταξύ άλλων στα εταιρικά ομόλογα και εφάπαξ επέκταση του QE κατά 120 δισεκ.
Η παρέμβαση της ΕΚΤ ξεκάθαρα απογοήτευσε.
Στις 12 Μαρτίου 2020 η FED στα όρια του πανικού αποφάσισε να παρουσιάσει ένα σχέδιο παροχής ρευστότητας μαμούθ ύψους 1,5 τρισεκ. δολαρίων με δυνατότητα να φθάσει στα 4 τρισεκ.
Η παρέμβαση της FED ξεκάθαρα απογοήτευσε.
Ανέδειξε το πρόβλημα ρευστότητας στην διατραπεζική, το πρόβλημα ρευστότητας στα ομόλογα, ανέδειξε με το 1,5 τρισεκ. δολάρια ρευστότητα ότι υπάρχει μεγάλο… πρόβλημα ρευστότητας.
Τα μέτρα αυτά δεν απέδωσαν.
Κατά την J P Morgan το not QE όπως το αναφέρει η FED είναι τελικώς πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 4 ή 5 καθώς το 1,5 τρισεκ. είναι τεράστια ένεση ρευστότητας η οποία όμως δεν έχει διάρκεια έχει βραχυπρόθεσμη ημερομηνία λήξεως.
Η FED έλαβε μέτρα ρευστότητας για τη στήριξη της λειτουργίας της χρηματοπιστωτικής αγοράς.
Το πρώτο μέτρο ήταν να αναδιανεμηθούν οι τρέχουσες αγοραπωλησίες συναλλαγματικών αποθεμάτων ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα σε όλη την καμπύλη
Το δεύτερο ήταν να παράσχουν 3 ενέσεις ρευστότητας 500 δισεκ. δολαρίων προθεσμιακών repos (δύο για 3 μήνες, ένα για 1 μήνα).
Αυτές οι δράσεις δεν έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν περαιτέρω οικονομικά κίνητρα.
Εάν η Fed ήθελε να παράσχει ένα τέτοιο κίνητρο τότε θα είχε μειώσει το ποσοστό των ομοσπονδιακών κεφαλαίων από το τρέχον εύρος στόχων 1,0% -1,25%.
Επιπλέον, θα ήταν ανακριβές να περιγραφούν τα 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε πράξεις repos ως "χρήματα που χορηγήθηκαν στο σύστημα", καθώς πρόκειται για μια προσωρινή ανταλλαγή για να καλυφθούν κρατικά χρεόγραφα για διαστήματα  ένα ή τρεις μήνες.

Τι θα συμβεί;

1)Η FED εκ των πραγμάτων θα ανακοινώσει νέα μείωση των επιτοκίων κατά 1% από 1% που σημαίνει 0%
Επίσης θα ανακοινώσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Δεν αποκλείεται τα μέτρα αυτά να τα ανακοινώσει στις 18 Μαρτίου.
Επίσης θα εξετάσει και αγορές μετοχών.
2)Η ΕΚΤ επίσης θα εξετάσει τις αγορές μετοχών παρά τις αντιδράσεις σε ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Τι ανακοίνωσε η FED στις 12 Μαρτίου 2020; - Repos ύψους 1,5 τρισεκ. δολαρίων

Νέα σημαντική παρέμβαση στην διατραπεζική αγορά repos για να αντιμτωπίσει τα τεράστια προβλήματα ρευστότητας στην διατραπεζική και στα αμερικανικά ομόλογα... πραγματοποίησε η FED η αμερικανική κεντρική τράπεζα με στοχευμένα μέτρα που δυνητικά μπορούν να φθάσουν τα 4 τρισεκ. δολάρια.
Μετά από τις τελευταίες αναποτελεσματικές παρεμβάσεις στην διατραπεζική αγορά και προσθέτοντας νέα προθεσμιακή συμφωνία επαναγοράς, η Fed πυροδότησε τo μεγαλύτεροo «bazooka» από την εποχή της κατάρρευσης της Lehman, συνολικού ποσού 1,5 τρισκ δολαρίων σε τρίμηνα repos για δύο ημέρες, ενώ παράλληλα επεκτείνει και επίσημα την αγορά ομολογιακών δανείων στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της POMO.

Η Fed ανέφερε ότι αύξησε τις δημοπρασίες repos για να αντιμετωπίσει τις «εξαιρετικά ασυνήθιστες» διαταραχές στην αγορά των αμερικανικών ομολόγων.
Δυνητικά όλη η παρέμβαση της FED θα μπορούσε να φθάσει τα 4 τρισεκ. δολάρια σε παρεχόμενη ρευστότητα στην διατραπεζική αγορά χρήματος.


https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/bfm765F.jpg?itok=FX4aVWYq
Ανακοίνωση της FED

H Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης έχει εκδώσει νέο μηνιαίο πρόγραμμα συναλλαγών τίτλων του Δημοσίου και έχει ενημερώσει το τρέχον μηνιαίο πρόγραμμα συμφωνιών επαναγοράς (repos).
Σύμφωνα με τις οδηγίες του Προέδρου σε συνεννόηση με την FOMC, έγιναν προσαρμογές στα χρονοδιαγράμματα για την αντιμετώπιση προσωρινών διαταραχών στις αγορές χρηματοδότησης των Treasuries.
Στο πλαίσιο των αγορών repos ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την μηνιαία περίοδο που ξεκινάει την 13η Μαρτίου 2020 και συνεχίζεται μέχρι τις 13 Απριλίου 2020, η Fed θα πραγματοποιήσει αγορές σε ένα ευρύ φάσμα αγορών.
Οι πρώτες τέτοιες αγορές θα ξεκινήσουν αύριο, 13 Μαρτίου 2020.
Σήμερα, 12 Μαρτίου 2020, θα προσφέρει 500 δισεκατομμύρια δολάρια για τρίμηνα repos.
Αύριο 13 Μαρτίου θα προσφέρει επιπλέον 500 δισεκατομμύρια δολάρια για τρίμηνα repos και 500 δισεκατομμύρια για repos ενός μήνα.
Αγορές τρίμηνων repos και repos ενός μήνα θα προσφέρονται σε εβδομαδιαία βάση μέχρι τέλος του μήνα.
Αυτές οι αλλαγές γίνονται για την αντιμετώπιση εξαιρετικά ασυνήθιστων διαταραχών στις αγορές χρηματοδότησης του Treasury που συνδέονται με την έκρηξη του COVIS 19.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/coupon%20schedule.jpg?itok=9eTmjl66

www.bankignews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης