Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και των τιμών χονδρικής από τον κορωνοϊό

Πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και των τιμών χονδρικής από τον κορωνοϊό
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ιταλία, όπου η κατανάλωση ηλεκτρισμού έπεσε κατά 7,4% την πρώτη ημέρα εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων
Τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, πιέζοντας προς τα κάτω και τις τιμές χονδρικής.

Τα πρώτα σχετικά δείγματα έχουν ήδη καταγραφεί στην Ιταλία. Οι αναλυτές θεωρούν ότι το ίδιο θα συμβεί σε όλες τις αγορές ηλεκτρισμού της Ευρώπης, ενώ σε ό,τι αφορά την εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας η Οριακή Τιμή του Συστήματος κινείται εδώ και αρκετό διάστημα κοντά στα 40 ευρώ/MWh, επί του παρόντος κυρίως λόγω των χαμηλών τιμών του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις όσο εντείνονται τα μέτρα και περιορίζεται η οικονομική δραστηριότητα, η ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα θα υποχωρεί, συμπαρασύροντας τόσο τις τιμές του ηλεκτρισμού όσο και των ρύπων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ιταλία, στις 11 Μαρτίου, πρώτη ημέρα που ίσχυσαν τα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, η κατανάλωση ηλεκτρισμού έπεσε κατά 7,4% σε σχέση με τα επίπεδα της αντίστοιχης ημέρας την προηγούμενη εβδομάδα.

Προάγγελος η Ιταλία για όλη την Ευρώπη

Η τάση αυτή είναι πολύ πιθανό να επεκταθεί καθώς χώρες όπως η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ ανακοινώνουν τη λήψη όλο και αυστηρότερων μέτρων για να εμποδίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, καλώντας τους πολίτες να μένουν σπίτι τους και αναστέλλοντας διάφορες συλλογικές δραστηριότητες.

«Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι η ζήτηση ηλεκτρισμού τις εργάσιμες ημέρες θα μοιάζει με τη ζήτηση που έχουμε τα σαββατοκύριακα», δήλωσε αναλυτής στις ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Βόρειο Ιταλία το μέσο φορτίο τα σαββατοκύριακα και τις αργίες κυμαίνεται περίπου 20% κάτω από το επίπεδο κατανάλωσης των εργάσιμων ημερών.

Η ζήτηση αιχμής στην Ιταλία, τη Δευτέρα 9 Μαρτίου, ήταν 5,9% κάτω σε σχέση με τα επίπεδα της προηγούμενη Δευτέρας (2/3), σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή του Δικτύου Terna. Ας σημειωθεί ότι η Δευτέρα 9 Μαρτίου ήταν η ημέρα που η κυβέρνηση της Ρώμης ανακοίνωσε ότι τα περιοριστικά μέτρα δεν θα αφορούν πια μόνον τη Βόρειο Ιταλία αλλά επεκτείνονται σε όλη τη χώρα.

Καταλύτης προς το παρόν για την ελληνική αγορά η τιμή του LNG

Η εμπειρία της Ιταλίας χρησιμοποιείται από τους αναλυτές για να εκτιμήσουν πως θα επηρεαστεί η κατανάλωση ηλεκτρισμού σε όλη την Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες, όσο λαμβάνονται μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του Covid-19.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά οι τιμές χονδρικής κινούνται κοντά στα 40 ευρώ/MWh. Για σήμερα, 13 Μαρτίου, η τιμή αναμένεται στα 41,6 ευρώ/ MWh, έναντι 43,4 ευρώ/MWh χθες, 12/3, και 50,4 ευρώ/MWh στις 11/3. Την Τρίτη, 10/3, η τιμή είχε διαμορφωθεί στα 43,1 ευρώ/MWh. Αξίζει να αναφερθεί ότι η μέση ΟΤΣ τον Ιανουάριο είχε διαμορφωθεί στα 58,3 ευρώ/MWh, τιμή μάλιστα που ήταν κατά 16,90 ευρώ/MWh χαμηλότερη από τα επίπεδα του Ιανουαρίου 2019.

Προς το παρόν η πτώση αυτή ενσωματώνει κυρίως την υποχώρηση της τιμής του φυσικού αερίου. Παράλληλα υποχωρεί και η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων τα οποία διαμορφώνονται πλέον στα 22,85 ευρώ/τόνο από 24-25 ευρώ/τόνο ως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας θεωρείται ότι θα περιορίσει και τη ζήτηση για δικαιώματα και αυτό μπορεί να φέρει περαιτέρω υποχώρηση, παρά τις πρωτοβουλίες των Βρυξελλών για την προώθηση της πράσινης οικονομίας. Στην Κίνα, οι εκπομπές ρύπων έπεσαν κατά 25%, από τότε που ξεκίνησε η καραντίνα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης