Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

ΑΠΕ: Θεσπίζονται έξι Ομάδες Προτεραιότητας για τη χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης

ΑΠΕ: Θεσπίζονται έξι Ομάδες Προτεραιότητας για τη χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης
Στην τελική ευθεία από το ΥΠΕΝ η σχετική υπουργική απόφαση, με την οποία μεταξύ άλλων θα αρθεί η καθολική προτεραιότητα των ενεργειακών κοινοτήτων
Προ των πυλών βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΕΝ η υπουργική απόφαση για τον επανακαθορισμό της προτεραιότητας πρόσβασης στο δίκτυο των νέων μονάδων ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με την υπουργική απόφαση θα καθορίζονται έξι Ομάδες Προτεραιότητας για τη χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης. Επομένως, ανάλογα με την ομάδα που θα κατατάσσεται ένα έργο, η αίτηση για οριστική προσφορά σύνδεσης θα προηγείται από τις αιτήσεις μονάδων ΑΠΕ των κατώτερων Ομάδων και θα έπεται των αιτήσεων «πράσινων» σταθμών που υπάγονται στις ανώτερες Ομάδες.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι αιτήσεις των έργων που θα κατατάσσονται στην 1η Ομάδα θα προηγούνται των αιτήσεων όλων των υπολοίπων ομάδων. Επίσης, μία αίτηση για έργο π.χ. της 3ης Ομάδας θα διεκπεραιώνεται κατά προτεραιότητα έναντι ενός έργου της 4ης Ομάδας, αλλά τα αιτήματα για έργα που εντάσσονται στην 2η Ομάδα Προτεραιότητας.

Προτεραιότητα σε ενεργειακές κοινότητες με ΟΤΑ ή άνω των 60 μελών

Σχετικά με τον τρόπο κατάταξης των «πράσινων» επενδύσεων στις έξι κατηγορίες προτεραιότητας, το ΥΠΕΝ φέρεται να έχει υιοθετήσει μία δέσμη κριτηρίων, τα οποία συνάδουν με τους στόχους που έχουν τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Έτσι, θα προηγούνται έργα που μεταξύ άλλων προάγουν τη διαχείριση αποβλήτων και την κυκλική οικονομία, την εξοικονόμηση ενέργειας, τη διάδοση των prosumer, καθώς τη μείωση των απωλειών του δικτύου μέσω της αυτοπαραγωγής.

Όσον αφορά τις ενεργειακές κοινότητες, με την υπουργική απόφαση θα αρθεί η καθολική προτεραιότητα, με την οποία εξετάζονται οι αιτήσεις για οριστική προσφορά σύνδεσης όλων ανεξαιρέτως των ανάλογων εγχειρημάτων, σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο. Έτσι, πρόκειται να διατηρηθεί η προτεραιότητα μόνο κοινοτήτων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, με όλες τις ενδείξεις να συγκλίνουν στο γεγονός ότι σε αυτές θα περιλαμβάνονται εγχειρήματα στα οποία συμμετέχουν Οργανισμοί Τοπικής αυτοδιοίκησης ή στα οποία λαμβάνουν μέρος περισσότερα από 60 μέλη.

Προβλήματα στο net-metering και σε έργα διαχείρισης απορριμμάτων

Υπενθυμίζεται ότι την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης προέβλεπε τροπολογία στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τη ΔΕΗ και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, με την οποία άνοιγε ο δρόμος για τον επανακαθορισμό των προτεραιοτήτων εξέτασης των αιτήσεων για προσφορά όρων σύνδεσης σταθμών ΑΠΕ, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα.

Ο επανακαθορισμός των προτεραιοτήτων είναι απαραίτητος για έργα ΑΠΕ που συνδέονται στο δίκτυο διανομής, καθώς κυριολεκτικά βαλτώνουν για μήνες αιτήσεις ιδιωτών. Όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά στην τροπολογία, ο πολύ μεγάλος αριθμός αιτήσεων που κατατίθενται στον ΔΕΔΔΗΕ έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην ομαλή αδειοδοτική διαδικασία έργων που κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά, όπως –μεταξύ άλλων- έργα που σχετίζονται με τη διαχείριση απορριμμάτων, καθώς και με την εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού.

«Παγωμένες» για μήνες αιτήσεις ιδιωτών στον ΔΕΔΔΗΕ

Μάλιστα, το πρόβλημα έχει οξυνθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς στο πάγιο πρόβλημα υποστελέχωσης του Διαχειριστή του δικτύου διανομής, έχει πλέον προστεθεί η «βροχή» των φακέλων που υποβάλλονται από ενεργειακές κοινότητες. Έτσι, με βάση το υφιστάμενο καθεστώς, στο πλαίσιο του οποίου ο Διαχειριστής δίνει απόλυτη προτεραιότητα στις αιτήσεις που κατατίθενται συνεχώς από ενεργειακές κοινότητες, στην πράξη έχουν «παγώσει» οι αδειοδοτήσεις έργων ιδιωτών επενδυτών.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ είχε προαναγγείλει την παρέμβαση του υπουργείου, για τον εξορθολοσιμό της προτεραιότητας των ενεργειακών κοινοτήτων, ήδη από τα τέλη Νοεμβρίου. Πιο πρόσφατα, στα μέσα Φεβρουαρίου σε εκδήλωση του ΣΕΦ, η γενική γραμματέας, Α.Σδούκου, είχε επισημάνει ότι η σχετική υπουργική απόφαση βρίσκεται στην τελική ευθεία, δίνοντας τέλος στην υφιστάμενη καθολική προτεραιότητα εξέτασης των αιτημάτων των κοινοτήτων από τον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να ξεμπλοκάρει η εξέταση των αιτήσεων των ιδιωτών επενδυτών.



Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης