Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός της ΔΕΗΑΝ για το μικρό υδροηλεκτρικό «Μακροχώρι II»

Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός της ΔΕΗΑΝ για το μικρό υδροηλεκτρικό «Μακροχώρι II»
Η προθεσμία υποβολής προσφορών για την κατασκευή της μονάδας, ισχύος 4,84 MW, εκπνέει τη Δευτέρα 16 Μαρτίου
Ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 16 Μαρτίου ολοκληρώνεται η προθεσμία υποβολής προσφορών στον διαγωνισμό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την κατασκευή ενός νέου μικρού υδροηλεκτρικού έργου στον νομό Ημαθίας.

Ο λόγος για το «Μακροχώρι II», μία μονάδα ονομαστικής ισχύος 4,84 MW, η οποία προορίζεται για τη θέση «Ραψομανίκι» του Δήμου Αλεξάνδρειας. Όπως και η πρώτη μονάδα («Μακροχώρι I») που διαθέτει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην περιοχή, θα αξιοποιεί την παροχή του ποταμού Αλιάκμονα για την παραγωγή «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας.

Λόγω αιτημάτων ενδιαφερομένων, η προθεσμία υποβολής των προσφορών έχει πάρει αλλεπάλληλες αναβολές από τις 31 Οκτωβρίου 2019, η οποία ήταν η αρχική διορία της προκήρυξης. Ο διαγωνισμός έχει προϋπολογισμό 7,75 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 4,34 εκατ. αφορούν την προμήθεια του απαραίτητου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και 3,09 εκατ. τα έργα πολιτικού μηχανικού. Στον προϋπολογισμό των έργων πολιτικού μηχανικού θα πρέπει να προστεθεί επιπλέον ποσό 317.00 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, για την κάλυψη απρόβλεπτων αναγκών.

Ο ανάδοχος θα επιλεγεί με κριτήριο την πλέον οικονομική προσφορά. Η σύμβαση που θα υπογράψει, για την υλοποίηση τις μονάδας, θα έχει διάρκεια 22 μήνες.

Μέση ετήσια παραγωγή 30 GWh

Η υφιστάμενη μονάδα «Μακροχώρι I» της ΔΕΗΑΝ έχει 10,80 MW και βρίσκεται σε λειτουργία από το 1992. Βρίσκεται στο δημοτικό διαμέρισμα Διαβατού στο δήμο Αποστόλου Παύλου, ενώ περιλαμβάνει τρεις μονάδες Kaplan S-type οριζοντίου άξονα (3x3,6 ΜW).
Κατά μέσο όρο, παράγει ετησίως 30 GWh ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, συμβάλλει στην αποφυγή εκπομπής ρύπων 30.000 tn CO2 κάθε χρόνο.

Κ.Δ.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης