Σε καθεστώς πανικού οι επενδυτές μετά την κήρυξη πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας - Απογοήτευσε η ΕΚΤ
Η συνδυαστική παρέμβαση της FED που προσφέρει 1 τρισεκ. δολάρια σε repos για να στηρίξει την καταρρέουσα διατραπεζική αγορά και το πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά ομολόγων και της ΕΚΤ που επέκτεινε την ποσοτική χαλάρωση... δεν πείθουν τις αγορές καθώς τόσο η Wall όσο και τα ευρωπαικά χρηματιστήρια καταρρέουν.
Η αμερικανική κεντρική τράπεζα FED με ανακοίνωσή της τονίζει ότι ξεκινάει από σήμερα 12 Μαρτίου 2020 αγορές repos αξίας 500 δισ. δολαρίων, καθώς και αύριο 13/3 επιπλέον 500 δισεκ. ευρώ.
Η κίνηση αυτή άμβλυνε οριακά το δραμτικό κραχ στην Wall Street στην οποία νωρίτερα η διαπραγμάτευση στους δείκτες ανεστάλη προσωρινά (αυτόματος διακόπτης) μετά τη «βουτιά» σχεδόν 8% στον S&P 500, κατά την έναρξη της συνεδρίασης.
Πρόκειται για τη δεύτερη αναστολή διαπραγμάτευσης κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Οι ευρωπαϊκές αγορές σημείωσαν την χειρότερη ημερήσια πτώση της ιστορίας τους, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στην απόφαση του Προέδρου Donald Trump να επιβάλει περιορισμούς στις μετακινήσεις στις ΗΠΑ από την Ευρώπη και στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μην μειώσει τα επιτόκια.
Παρότι ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η προσωρινή απαγόρευση εισόδου την οποία αποφάσισε να επιβάλλει στα κράτη του χώρου Σένγκεν για τριάντα ημέρες δεν αφορά τα εμπορεύματα, ο πανικός έχει χτυπήσει τις τάξεις των επενδυτών καθώς εκτιμούν ότι ο οικονομικός αντίκτυπος των ταξιδιωτικών περιορισμός θα είναι σημαντικός.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ απογοήτευσαν οι επενδυτές, με αποτέλεσμα ο DAX στη Φρανκφούρτη να κλείνει με δραματικές απώλειες -12,24%.
Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, παρά τις προσδοκίες για μείωση του επιτοκίου καταθέσεων.
Η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης ανακοίνωσε ενίσχυση των TLTROs και εφάπαξ αύξηση του QE κατά 120 δισ. μέχρι το τέλος του 2020.
Προειδοποιεί η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs τονίζοντας ότι οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν ακόμη περιθώρια πτώση με τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 να έχει ακόμη περιθώρια πτώσης -12% στις 2450 μονάδες.
Για την Goldman Sachs οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Νέα Υόρκη βρίσκονται πλέον σε bear market.
Πάντως και η J P Morgan έχει αναφέρει ότι ο δείκτης S&P 500 θα μπορούσε να υποχωρήσει στο αρνητικό σενάριο στις 2.300 μονάδες.
Με βάση την Goldman μετά από 11 χρόνια, ανόδου η bull market αγορά του S&P 500 σύντομα θα τελειώσει.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταρρέει -7,40% στις 21.810 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 σημειώνει απώλειες -6,67% στις 2.558 μονάδες.
Στις 7.431 μονάδες υποχωρεί ο τεχνολογικός Nasdaq με πτώση -6,55%.
Ο δείκτης φόβου VIX καταγράφει άνοδο +17,65% στις 64,49 μονάδες
Το πετρέλαιο Brent -8,33% στα 33,4 δολάρια
Στην Ευρώπη ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε -12,24% στις 9.161 μονάδες.
Στην Ιταλία και ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατλερρευσε με απώλειες -16,92% στις 14.894 μονάδες.
Τι είναι ο αυτόματος διακόπτης
Ο μηχανισμός του «αυτόματου διακόπτη» ενεργοποιείται όταν οι μετοχές σημειώσουν πτώση 7% (και ξανά όταν η υποχώρηση φτάσει στο 13%, και στη συνέχεια στο 20%), αναστέλλοντας τη διαπραγμάτευση για 15 λεπτά, προκειμένου να αποτρέψει την ελεύθερη πτώση της αγοράς και να δώσει την ευκαιρία στους επενδυτές να επαναξιολογήσουν την κατάσταση.
Πρόκειται για ένα σπάνιο γεγονός, που επαναφέρει όμως μνήμες από την κατάρρευση της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008.
Εάν μετά την επανέναρξη των συναλλαγών η πτώση του δείκτη φτάσει στο 13%, η διαπραγμάτευση θα διακοπεί και πάλι για άλλα 15 λεπτά, ενώ αν η «βουτιά» του S&P 500 ξεπεράσει το 20%, οι συναλλαγές θα διακοπούν για το υπόλοιπο της ημέρας.
Ανεξέλεγκτος ο κορωνοϊός
Σε πανδημία κήρυξε – έστω και με καθυστέρηση – την εξάπλωση του κορωνοϊού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, την ώρα που ο ιός εξαπλώνεται με τρομερή ταχύτητα τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ.
Σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση των κρουσμάτων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ αναστέλλουν όλα τα ταξίδια από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ, με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο αρχής γενομένης από αύριο Παρασκευή 13/3 έως τις 13/4, κίνηση που όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι είπαν πως δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση και κανένας συντονισμός με τις ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή στην ΕΕ, η εξάπλωση του κορωνοϊού εξελίσσεται ταχύτατα με τα κρούσματα και τους θανάτους να αυξάνονται με γεωμετρικούς ρυθμούς σε καθημερινή βάση.
Συνολικά σε παγκόσμιο επίπεδο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 127.748, ο αριθμός των θυμάτων σε 4.717 ενώ συνολικά 68.305 άνθρωποι που νόσησαν, θεραπεύτηκαν.
Μακροοικονομικά νέα
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας απροσδόκητη πτώση κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα σημερινά (12/3) στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας της χώρας, τα οποία αποδείχθηκαν ανώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας που αφορούν την εβδομάδα η οποία ολοκληρώθηκε στις 7 Μαρτίου του 2020 υποχώρησαν κατά 4.000, στις 211.000 συνολικά, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί άνοδος των αιτήσεων κατά 3.000.
Παράλληλα, ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, ο οποίος αποτελεί περισσότερο σταθερό κριτήριο για την κατάσταση της αμερικανικής αγοράς εργασίας, αυξήθηκε κατά 1.250 αιτήσεις, στις 214.000 αιτήσεις συνολικά.
Όσον αφορά τον αριθμό των ατόμων που ήδη λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, σημειώθηκε πτώση κατά 11.000 άτομα για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στα 1,72 εκατ. άτομα συνολικά, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι δε θα υπάρξει κάποα μεταβολή.
Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε νωρίτερα η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν κατά -0,6% τον Φεβρουάριο του 2020, έναντι μηνιαίας ανόδου +0,5% τον Ιανουάριο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα περιοριστεί στο -0,1%.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά +1,3% έναντι ετήσιας ανόδου +2,1% τον Ιανουάριο του 2020 και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο +1,8%.
Εφόσον εξαιρεθούν οτι τομείς τροφίμων και ενέργειας, ο δείκτης τιμών παραγωγού κατέγραψε μηνιαία πτώση της τάξεως του -0,3%, έναντι αύξησης +0,5% τον Ιανουάριο του 2020.
Επιπλέον, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά +1,4% έναντι ετήσιας ανόδου +1,7% τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.
Απογοήτευσε τις ευρωαγορές η ΕΚΤ - Γκρεμίστηκαν τα χρηματιστήρια
Τα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ απογοήτευσαν οι επενδυτές, με αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές αγορές να καταγράδουν την χειρότερη ημερήσια πτώση της ιστορίας τους.
Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, παρά τις προσδοκίες για μείωση του επιτοκίου καταθέσεων.
Η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης ανακοίνωσε ενίσχυση των TLTROs και εφάπαξ αύξηση του QE κατά 120 δισ. μέχρι το τέλος του 2020.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 4 ετών, υπό το βάρος των έκτακτων μέτρων που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, ειδικά όσον αφορά το πάγωμα των ταξιδιών από την Ευρώπη.
Σφοδρό πλήγμα δέχθηκαν οι μετοχές των αεροπορικών εταιριών από την απόφαση του Trump να περιορίσει τα ταξίδια από την Ευρώπη για 30 ημέρες, καταγράφοντας βουτιά σχεδόν 20%.
Η μετοχή της Air France KLM, που έχει χάσει πάνω από το ήμισυ της αξίας της από τότε που ξέσπασε η επιδημία στην Ευρώπη, υποχωρεί κατά 15% στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2012.
Οι μετοχές της γερμανικής Lufthansa και της IAG, ιδιοκτήτριας της British Airways, σημειώνουν απώλειες 9,5%.
H μετοχή της εταιρίας κρουαζιέρας Carnival καταποντίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών.
Sell off καταγράφεται στα χρηματιστήρια στην περιοχή του Κόλπου, λόγω της «βουτιάς» της τιμής της πετρελαίου.
Το Ριάντ υποχώρησε κατά 4,11% ενώ το Ντουμπάι και το Αμπού Ντάμπι σημείωσαν πτώση 7,79% και 6,45% αντίστοιχα.
Νέες απώλειες καταγράφει το πετρέλαιο, δεχόμενο πιέσεις τόσο από την κύρυξη του κορωνοϊού σε πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όσο και από την αύξηση που σημειώθηκε στα αποθέματα ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2020 για το Brent υποχωρεί κατά -4,25% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 34,27 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου 2020 για το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -4,15% στα 31,61 δολ. ανά βαρέλι.
«Βλέπουμε αυτή τη στιγμή ολόκληρο τον κόσμο να κλειδώνεται», τόνισε ο ιδρυτής της Vanda Insights, Vandana Hari, διευκρινίζοντας ότι «η ζήτηση πετρελαίου θα μπορούσε να γκρεμιστεί και όλες οι προηγούμενες προβλέψεις για την κατανάλωση πετρελαίου να θεωρηθούν ξεπερασμένες».
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, ανακοίνωσε των αναστολή όλων των ταξιδίων από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ, με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο, για τον επόμενο μήνα προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού, ενώ παράλληλα κάλεσε το Κογκρέσο να να θεσπίσει φορολογικές ελαφρύνεσιες.
Όσον αφορά τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας στις ΗΠΑ, σημειώθηκε αύξηση στα αποθέματα της χώρας για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Μαρτίου 2020 κατά 7,7 εκατ. βαρέλια, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα περιοριστεί στα 2,3 εκατ. βαρέλια.
Παράλληλα, τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 5 εκατ. βαρέλια, την ίδια στιγμή που τα αποθέματα προϊόντων διύλισης πετρελαίου κατέγραψαν πτώση της τάξεως των 6,4 εκατ. βαρελιών.
Ισχυρές απώλειες στις αγορές της Ασίας μετά το sell off στη Wall - Στο -4,41% ο Nikkei, ο Kopsi -3,87%
Νέες απώλειες κατέγραψαν σήμερα Πέμπτη (12/3) οι αγορές της Ασίας, μετά το sell off που σημειώθηκε χθες στη Wall Street, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τον κορωνοϊό σε πανδημία, εντείνοντας τις ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -4,41% στια 18.559,63 μονάδες, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2017, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε πτώση της τάξεως του -3,87% στις 1.834,33 μονάδες.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 σημείωσε «βουτιά» της τάξεως του -7,36% στις 5.304,60 μονάδες, καθώς η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε μέτρα στήριξης ύψους 11,4 δισ. δολ. για να περιορίσει τον αντίκτυπο του ιού, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει απώλειες της τάξεως του -4,41% στις 4.926,93 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχωρεί κατά -4,04% στις 24.213,50 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, ο οποίος έκλεισε στο -4,33% και τις 10.422,32 μονάδες.
Όσον αφορά τον δείκτη Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα, καταγράφηκε πτώση της τάξεως του -1,52% στις 2.923,49 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτη SZSE Component έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -2,31% στις 10.941,01 μονάδες.
www.worldenergynews.gr
Η αμερικανική κεντρική τράπεζα FED με ανακοίνωσή της τονίζει ότι ξεκινάει από σήμερα 12 Μαρτίου 2020 αγορές repos αξίας 500 δισ. δολαρίων, καθώς και αύριο 13/3 επιπλέον 500 δισεκ. ευρώ.
Η κίνηση αυτή άμβλυνε οριακά το δραμτικό κραχ στην Wall Street στην οποία νωρίτερα η διαπραγμάτευση στους δείκτες ανεστάλη προσωρινά (αυτόματος διακόπτης) μετά τη «βουτιά» σχεδόν 8% στον S&P 500, κατά την έναρξη της συνεδρίασης.
Πρόκειται για τη δεύτερη αναστολή διαπραγμάτευσης κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Οι ευρωπαϊκές αγορές σημείωσαν την χειρότερη ημερήσια πτώση της ιστορίας τους, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στην απόφαση του Προέδρου Donald Trump να επιβάλει περιορισμούς στις μετακινήσεις στις ΗΠΑ από την Ευρώπη και στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μην μειώσει τα επιτόκια.
Παρότι ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η προσωρινή απαγόρευση εισόδου την οποία αποφάσισε να επιβάλλει στα κράτη του χώρου Σένγκεν για τριάντα ημέρες δεν αφορά τα εμπορεύματα, ο πανικός έχει χτυπήσει τις τάξεις των επενδυτών καθώς εκτιμούν ότι ο οικονομικός αντίκτυπος των ταξιδιωτικών περιορισμός θα είναι σημαντικός.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ απογοήτευσαν οι επενδυτές, με αποτέλεσμα ο DAX στη Φρανκφούρτη να κλείνει με δραματικές απώλειες -12,24%.
Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, παρά τις προσδοκίες για μείωση του επιτοκίου καταθέσεων.
Η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης ανακοίνωσε ενίσχυση των TLTROs και εφάπαξ αύξηση του QE κατά 120 δισ. μέχρι το τέλος του 2020.
Προειδοποιεί η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs τονίζοντας ότι οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν ακόμη περιθώρια πτώση με τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 να έχει ακόμη περιθώρια πτώσης -12% στις 2450 μονάδες.
Για την Goldman Sachs οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Νέα Υόρκη βρίσκονται πλέον σε bear market.
Πάντως και η J P Morgan έχει αναφέρει ότι ο δείκτης S&P 500 θα μπορούσε να υποχωρήσει στο αρνητικό σενάριο στις 2.300 μονάδες.
Με βάση την Goldman μετά από 11 χρόνια, ανόδου η bull market αγορά του S&P 500 σύντομα θα τελειώσει.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταρρέει -7,40% στις 21.810 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 σημειώνει απώλειες -6,67% στις 2.558 μονάδες.
Στις 7.431 μονάδες υποχωρεί ο τεχνολογικός Nasdaq με πτώση -6,55%.
Ο δείκτης φόβου VIX καταγράφει άνοδο +17,65% στις 64,49 μονάδες
Το πετρέλαιο Brent -8,33% στα 33,4 δολάρια
Στην Ευρώπη ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε -12,24% στις 9.161 μονάδες.
Στην Ιταλία και ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατλερρευσε με απώλειες -16,92% στις 14.894 μονάδες.
Τι είναι ο αυτόματος διακόπτης
Ο μηχανισμός του «αυτόματου διακόπτη» ενεργοποιείται όταν οι μετοχές σημειώσουν πτώση 7% (και ξανά όταν η υποχώρηση φτάσει στο 13%, και στη συνέχεια στο 20%), αναστέλλοντας τη διαπραγμάτευση για 15 λεπτά, προκειμένου να αποτρέψει την ελεύθερη πτώση της αγοράς και να δώσει την ευκαιρία στους επενδυτές να επαναξιολογήσουν την κατάσταση.
Πρόκειται για ένα σπάνιο γεγονός, που επαναφέρει όμως μνήμες από την κατάρρευση της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008.
Εάν μετά την επανέναρξη των συναλλαγών η πτώση του δείκτη φτάσει στο 13%, η διαπραγμάτευση θα διακοπεί και πάλι για άλλα 15 λεπτά, ενώ αν η «βουτιά» του S&P 500 ξεπεράσει το 20%, οι συναλλαγές θα διακοπούν για το υπόλοιπο της ημέρας.
Ανεξέλεγκτος ο κορωνοϊός
Σε πανδημία κήρυξε – έστω και με καθυστέρηση – την εξάπλωση του κορωνοϊού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, την ώρα που ο ιός εξαπλώνεται με τρομερή ταχύτητα τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ.
Σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση των κρουσμάτων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ αναστέλλουν όλα τα ταξίδια από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ, με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο αρχής γενομένης από αύριο Παρασκευή 13/3 έως τις 13/4, κίνηση που όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι είπαν πως δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση και κανένας συντονισμός με τις ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή στην ΕΕ, η εξάπλωση του κορωνοϊού εξελίσσεται ταχύτατα με τα κρούσματα και τους θανάτους να αυξάνονται με γεωμετρικούς ρυθμούς σε καθημερινή βάση.
Συνολικά σε παγκόσμιο επίπεδο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 127.748, ο αριθμός των θυμάτων σε 4.717 ενώ συνολικά 68.305 άνθρωποι που νόσησαν, θεραπεύτηκαν.
Μακροοικονομικά νέα
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας απροσδόκητη πτώση κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα σημερινά (12/3) στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας της χώρας, τα οποία αποδείχθηκαν ανώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας που αφορούν την εβδομάδα η οποία ολοκληρώθηκε στις 7 Μαρτίου του 2020 υποχώρησαν κατά 4.000, στις 211.000 συνολικά, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί άνοδος των αιτήσεων κατά 3.000.
Παράλληλα, ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, ο οποίος αποτελεί περισσότερο σταθερό κριτήριο για την κατάσταση της αμερικανικής αγοράς εργασίας, αυξήθηκε κατά 1.250 αιτήσεις, στις 214.000 αιτήσεις συνολικά.
Όσον αφορά τον αριθμό των ατόμων που ήδη λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, σημειώθηκε πτώση κατά 11.000 άτομα για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στα 1,72 εκατ. άτομα συνολικά, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι δε θα υπάρξει κάποα μεταβολή.
Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε νωρίτερα η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν κατά -0,6% τον Φεβρουάριο του 2020, έναντι μηνιαίας ανόδου +0,5% τον Ιανουάριο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα περιοριστεί στο -0,1%.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά +1,3% έναντι ετήσιας ανόδου +2,1% τον Ιανουάριο του 2020 και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο +1,8%.
Εφόσον εξαιρεθούν οτι τομείς τροφίμων και ενέργειας, ο δείκτης τιμών παραγωγού κατέγραψε μηνιαία πτώση της τάξεως του -0,3%, έναντι αύξησης +0,5% τον Ιανουάριο του 2020.
Επιπλέον, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά +1,4% έναντι ετήσιας ανόδου +1,7% τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.
Απογοήτευσε τις ευρωαγορές η ΕΚΤ - Γκρεμίστηκαν τα χρηματιστήρια
Τα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ απογοήτευσαν οι επενδυτές, με αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές αγορές να καταγράδουν την χειρότερη ημερήσια πτώση της ιστορίας τους.
Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, παρά τις προσδοκίες για μείωση του επιτοκίου καταθέσεων.
Η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης ανακοίνωσε ενίσχυση των TLTROs και εφάπαξ αύξηση του QE κατά 120 δισ. μέχρι το τέλος του 2020.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 4 ετών, υπό το βάρος των έκτακτων μέτρων που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, ειδικά όσον αφορά το πάγωμα των ταξιδιών από την Ευρώπη.
Σφοδρό πλήγμα δέχθηκαν οι μετοχές των αεροπορικών εταιριών από την απόφαση του Trump να περιορίσει τα ταξίδια από την Ευρώπη για 30 ημέρες, καταγράφοντας βουτιά σχεδόν 20%.
Η μετοχή της Air France KLM, που έχει χάσει πάνω από το ήμισυ της αξίας της από τότε που ξέσπασε η επιδημία στην Ευρώπη, υποχωρεί κατά 15% στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2012.
Οι μετοχές της γερμανικής Lufthansa και της IAG, ιδιοκτήτριας της British Airways, σημειώνουν απώλειες 9,5%.
H μετοχή της εταιρίας κρουαζιέρας Carnival καταποντίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών.
Sell off στις αγορές του Κόλπου, πτώση -4% στο πετρέλαιο
Sell off καταγράφεται στα χρηματιστήρια στην περιοχή του Κόλπου, λόγω της «βουτιάς» της τιμής της πετρελαίου.
Το Ριάντ υποχώρησε κατά 4,11% ενώ το Ντουμπάι και το Αμπού Ντάμπι σημείωσαν πτώση 7,79% και 6,45% αντίστοιχα.
Νέες απώλειες καταγράφει το πετρέλαιο, δεχόμενο πιέσεις τόσο από την κύρυξη του κορωνοϊού σε πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όσο και από την αύξηση που σημειώθηκε στα αποθέματα ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2020 για το Brent υποχωρεί κατά -4,25% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 34,27 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου 2020 για το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -4,15% στα 31,61 δολ. ανά βαρέλι.
«Βλέπουμε αυτή τη στιγμή ολόκληρο τον κόσμο να κλειδώνεται», τόνισε ο ιδρυτής της Vanda Insights, Vandana Hari, διευκρινίζοντας ότι «η ζήτηση πετρελαίου θα μπορούσε να γκρεμιστεί και όλες οι προηγούμενες προβλέψεις για την κατανάλωση πετρελαίου να θεωρηθούν ξεπερασμένες».
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, ανακοίνωσε των αναστολή όλων των ταξιδίων από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ, με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο, για τον επόμενο μήνα προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού, ενώ παράλληλα κάλεσε το Κογκρέσο να να θεσπίσει φορολογικές ελαφρύνεσιες.
Όσον αφορά τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας στις ΗΠΑ, σημειώθηκε αύξηση στα αποθέματα της χώρας για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Μαρτίου 2020 κατά 7,7 εκατ. βαρέλια, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα περιοριστεί στα 2,3 εκατ. βαρέλια.
Παράλληλα, τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 5 εκατ. βαρέλια, την ίδια στιγμή που τα αποθέματα προϊόντων διύλισης πετρελαίου κατέγραψαν πτώση της τάξεως των 6,4 εκατ. βαρελιών.
Ισχυρές απώλειες στις αγορές της Ασίας μετά το sell off στη Wall - Στο -4,41% ο Nikkei, ο Kopsi -3,87%
Νέες απώλειες κατέγραψαν σήμερα Πέμπτη (12/3) οι αγορές της Ασίας, μετά το sell off που σημειώθηκε χθες στη Wall Street, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τον κορωνοϊό σε πανδημία, εντείνοντας τις ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -4,41% στια 18.559,63 μονάδες, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2017, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε πτώση της τάξεως του -3,87% στις 1.834,33 μονάδες.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 σημείωσε «βουτιά» της τάξεως του -7,36% στις 5.304,60 μονάδες, καθώς η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε μέτρα στήριξης ύψους 11,4 δισ. δολ. για να περιορίσει τον αντίκτυπο του ιού, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει απώλειες της τάξεως του -4,41% στις 4.926,93 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχωρεί κατά -4,04% στις 24.213,50 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, ο οποίος έκλεισε στο -4,33% και τις 10.422,32 μονάδες.
Όσον αφορά τον δείκτη Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα, καταγράφηκε πτώση της τάξεως του -1,52% στις 2.923,49 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτη SZSE Component έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -2,31% στις 10.941,01 μονάδες.
www.worldenergynews.gr