Τελευταία Νέα

Φόβοι για παρενέργειες από τον κορωνοϊό στον φωτοβολταϊκό κλάδο – Καμία επίπτωση προς ώρας στην Ελλάδα

Φόβοι για παρενέργειες από τον κορωνοϊό στον φωτοβολταϊκό κλάδο – Καμία επίπτωση προς ώρας στην Ελλάδα
Tο 60%-70% των απαραίτητων υλικών παράγονται στην Κίνα δημιουργώντας εύλογες ανησυχίες
Ο κορωνοϊός ενδέχεται να πλήξει και τα φωτοβολταϊκά; Το ερώτημα αυτό φαίνεται ότι απασχολεί το τελευταίο διάστημα του εμπλεκόμενους με την ανάπτυξη των συγκεκριμένων έργων παγκοσμίως, καθώς το 60%-70% των απαραίτητων υλικών παράγονται στην Κίνα, αν και επί του παρόντος δεν υπάρχουν συγκεκριμένες καταγραφές. Σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ελλείψεις ή καθυστερήσεις παραγγελιών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο διάστημα Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου, το σύνολο των κινεζικών εξαγωγών μειώθηκε κατά 17,2% σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του προηγούμενου χρόνο και παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να έχει αρχίσει να επανέρχεται η ζωή στα κινεζικά εργοστάσια, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα χρειαστεί ακόμα αρκετός χρόνος για να ανακτήσουν οι μονάδες το πλήρες δυναμικό παραγωγής.

Το γεγονός αυτό ενδέχεται να επιβραδύνει ή να καθυστερήσει την επίτευξη των στόχων παραγωγής. Ακριβώς αυτή η καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει με τη σειρά της σε καθυστερήσεις στην παράδοση παραγγελιών, σε αύξηση της τιμής των ηλιακών πάνελ και σε αδυναμία τήρησης προθεσμιών από εταιρίες που έχουν αναλάβει να παραδώσουν έργα και να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά πάρκα.

Ενδεχόμενες επιπτώσεις και στις μπαταρίες

Ανάλογα φαινόμενα αναμένεται να παρατηρηθούν και στην αγορά μπαταριών, αφού η Κίνα είναι η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής στον κόσμο. Πάντως στην ελληνική αγορά δεν έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής αναφορές για καθυστερήσεις, ελλείψεις ή αναπροσαρμογή τιμών, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ Στέλιος Λουμάκης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι διαδικασίες της ΡΑΕ είναι τέτοιες, που αφήνουν επαρκή χρόνο και αυτή τη στιγμή η αγορά εξυπηρετείται.

Σε σχετικό του άρθρο το Solar Μagazine, ένας από τους πιο έγκυρους ιστότοπους για τη βιομηχανία του κλάδου, αναφέρει ότι όταν έθεσε τα ερωτήματα περί καθυστερήσεων και ανατιμήσεων σε μεγάλες κινεζικές βιομηχανίες του κλάδου, όπως η Trina Solar, η Candian Solar ή η Sunteck Power δεν έλαβε απάντηση.

Προσθέτει επίσης ότι η επιδημία του Covid- 19 στην Κίνα έχει δημιουργήσει ελλείψεις σε βασικά εξαρτήματα όπως τα solar wafers ή τα module glass, πράγμα που σημαίνει ότι οι εταιρίες δυσκολεύονται να βρουν όλα τα υλικά που χρειάζονται προκειμένου να κατασκευάσουν ένα φωτοβολταϊκό πάνελ.

Πιθανή η αύξηση τιμών

Έτσι για τις εταιρίες που πρέπει να παραδώσουν μέσα στο επόμενο τρίμηνο εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών για επιχειρηματική ή οικιακή χρήση, η στενότητα προσφοράς και η ανάγκη τήρησης των προθεσμιών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση τιμών. Πολύ πιθανό θεωρείται επίσης και το σενάριο της καθυστέρησης παράδοσης φωτοβολταϊκών σε οικιακούς χρήστες, προκειμένου οι εταιρίες να διαχειριστούν καλύτερα τους εταιρικούς τους πελάτες, με τους οποίους μπορεί να έχουν συμβόλαια με ρήτρες όσον αφορά στο χρόνο παράδοσης.

Μάλιστα, στις Βρυξέλλες, με αφορμή την κατάσταση αυτή, έχει ήδη αρχίσει ένας νέος γύρος προβληματισμού για τη μεγάλη εξάρτηση της ευρωπαϊκής οικονομίας από τα κινεζικά προϊόντα, με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire να δηλώνει σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι στην παγκόσμια οικονομία από εδώ και πέρα θα υπάρχει μία εποχή «Πριν» και μία εποχή «Μετά» τον κορωνοϊό, όσον αφορά στις σχέσεις με την Κίνα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης