Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Στόχος η ολοκλήρωση κατασκευής του Nord Stream 2 με ρωσικό σκάφος

Στόχος η ολοκλήρωση κατασκευής του Nord Stream 2 με ρωσικό σκάφος
Η Ρωσία επιστρατεύει το Akademik Cherskiy για την τοποθέτηση των σωληνώσεων
Φαίνεται ότι οι Ρώσοι αποφάσισαν τελικά τον τρόπο με τον οποίο θα επιδιώξουν την ολοκλήρωση των έργων κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, καθώς το ρωσικό σκάφος τοποθέτησης σωληνώσεων, Akademik Cherskiy, κινείται προς την Ευρώπη και εκτός απροόπτου θα φτάσει στη Βαλτική Θάλασσα τον Απρίλιο.

Το κρίσιμο ερώτημα που σχετίζεται και με το χρόνο ολοκλήρωσης του αγωγού που θα συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία μεταφέροντας 55 δισ. κμ φυσικού αερίου ετησίως, είναι εάν το «Cherskiy» είναι αρκετά έτοιμο για να εκτελέσει εργασίες τοποθέτησης σωληνώσεων χωρίς περαιτέρω εκσυγχρονισμό.

Ένα δεύτερο ερώτημα είναι το εάν οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν να επιβάλλουν νέες κυρώσεις κατά του Nord Stream 2. Όπως είναι γνωστό οι εργασίες κατασκευής του Nord Stream 2 αναβλήθηκαν το Δεκέμβριο του 2019 λόγω της υιοθέτησης από τις ΗΠΑ δέσμης κυρώσεων κατά ξένων εταιριών που πωλούν, εκμισθώνουν ή παρέχουν σκάφη που τοποθετούν σωλήνες σε βάθη μεγαλύτερα των 100 ποδιών.

Διακοπή εργασιών από τον ανάδοχο

Η διατύπωση της σχετικής απόφασης των ΗΠΑ δεν άφηνε κανένα περιθώριο στην Allseas, την ανάδοχο του Nord Stream 2, η οποία αναγκάστηκε να σταματήσει τις εργασίες τοποθέτησης σωλήνων για να αποφύγει τις κυρώσεις. Ο ίδιος κίνδυνος εμπόδισε και τις άλλες διεθνείς εταιρίες που έχουν την αντίστοιχη τεχνολογική δυνατότητα να αναλάβουν το έργο.

Μετά από ένα διάστημα αβεβαιότητας οι Ρώσοι αποφάσισαν να στείλουν στην Ευρώπη το μοναδικό σκάφος που διαθέτουν για την τοποθέτηση σωληνώσεων με ανοιχτό το ενδεχόμενο μάλιστα να καθυστερήσουν κάποια από τα ρωσικά έργα φυσικού αερίου στην Άπω Ανατολή.

Το «Cherskiy» έφυγε από το λιμάνι της Άπω Ανατολής Nakhodka στις αρχές Φεβρουαρίου και εκτιμάται ότι θα φτάσει στη Βαλτική Θάλασσα τον Απρίλιο. Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο εάν το πλοίο είναι ήδη έτοιμο να εργαστεί για την ολοκλήρωση του Nord Stream 2.

Έτσι ενδέχεται να μείνει για αρκετό διάστημα σε κάποιο από τα ρωσικά ναυπηγεία στη Βαλτική Θάλασσα για να υποβληθεί σε περαιτέρω εκσυγχρονισμό, ή απλώς να εφοδιαστεί με πρόσθετο εξοπλισμό, αποθέματα και πλήρωμα.
Εντός μηνών η αποπεράτωση του έργου

Πάντως αργά ή γρήγορα το Akademik Cherskiy πρόκειται να εργαστεί για την ολοκλήρωση του έργου στα ύδατα της Δανίας και είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθούν κάποιοι μήνες για να ολοκληρωθεί το έργο. Ταυτόχρονα, θα μπορούσαν να εκτελεστούν από άλλα σκάφη, τα υπόλοιπα έργα στο γερμανικό τμήμα του αγωγού καθώς αυτό το τμήμα δεν εμπίπτει στις αμερικανικές κυρώσεις.

Πάντως οι Ρώσοι δηλώνουν ότι ο αγωγός θα τεθεί σε λειτουργία έως τα τέλη του 2020 ή κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, αν και κάτι τέτοιο απαιτεί το "Cherskiy" να ξεκινήσει την τοποθέτηση σωλήνων το αργότερο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Επιπλέον, ενδέχεται να υπάρξει και νέο εμπόδιο στη ρωσική προσπάθεια να ολοκληρώσουν το Nord Stream 2 με δικούς τους πόρους και πάλι από τις ΗΠΑ οι οποίες εξετάζουν νέο κύκλο κυρώσεων.

Είναι μάλλον απίθανο οι ΗΠΑ να χτυπήσουν οικονομικά τις ευρωπαϊκές εταιρείες που υποστηρίζουν το έργο.
Όμως, το Κογκρέσο μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο εφαρμογής άλλων τομεακών κυρώσεων, πλήττοντας κάποιες κρίσιμες φάσης των εργασιών.

Αιτία ανάφλεξης πιθανές νέες κυρώσεις

Πάντως αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να προχωρήσουν και σε νέες κυρώσεις αυτό θα αποτελέσει σημείο ανάφλεξης, όχι μόνο για τις διατλαντικές σχέσεις αλλά και στην ίδια την ΕΕ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πιθανή αμερικανική κίνηση θα επαινεθεί από τις χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης και τις σκανδιναβικές χώρες, όμως οι ευρωπαίοι υποστηρικτές του Nord Stream 2 θα επικρίνουν τις μονομερείς κυρώσεις.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης