Χρηματιστήριο & Αγορές

Υψηλά περιόδου Lehman προσεγγίζει ο δείκτης VIX - Ο γολγοθάς των μετοχών και οι ενεργειακές

Υψηλά περιόδου Lehman προσεγγίζει ο δείκτης VIX - Ο γολγοθάς των μετοχών και οι ενεργειακές
Eίναι επενδυτικές ευκαιρίες οι κατά 50% μειωμένες κεφαλαιοποιήσεις των ενεργειακών ομίλων;
UPD - (10.20) Ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον έχει διαμορφωθεί για τις μετοχές, που έχει για πρώτη φορά ένα τέτοιο χαρακτηριστικό.
Δηλαδή την αδυναμία και αμηχανία να αντιμετωπιστεί η απειλή του ιού που έχει προσλάβει μια μορφή πανδημίας και σταδιακά νεκρώνει την οικονομική δραστηριότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ο DAX ξεκίνησε -5% στις 9.900 μονάδες.
Παράλληλα ο πόλεμος του πετρελαίου που κλιμακώνεται με τους Άραβες και την Ρωσία να αυξάνουν την παραγωγή φέρνει σε δύσκολη θέση των πρόεδρο Trump που βλέπει όχι μόνο την οικονομία του με τα χρηματιστηριακά ρεκόρ να καταρρέει αλλά και έναν κλάδο, τον πετρελαϊκό και δει τον σχιστολιθκό με τον οποίο πάντα διέθετε στενές σχέσεις να κλυδωνίζεται απειλητικά.
Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει ανοίξει με πτώση -9% στο επίπεδο των 550 μονάδων
Η περιοχή των 2722 -2729 μονάδων που "έσκασε" χθες ο S&P είναι τεχνικά σημεία που κατά την ανοδική κίνηση που προηγήθηκε το 2019 αποτέλεσαν στηρίξεις και εφαλτήρια ανόδου.
Παρά ταύτα, οι εξελίξεις που σημειώθηκαν αργά χθες το βράδυ με τον αποκλεισμό των ταξιδιών από την Ευρώπη στις ΗΠΑ για 30 ημέρες από την πλευρά Trump,έχουν οδηγήσει τα futures να κινούνται σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα στο - 4%.
Οι αγορές σήμερα σρέφονται στο πακέτο και τις εξαγγελίες Λαγκάρντ, ενώ υπάρχει πάντα και το πακέτο στήριξης Trump που είναι σε αναμονή.
Χθες 11/3 σε νέο χαμηλό 52 εβδομάδων η ExxonMobil με πτώση 50% από τα υψηλά, ενώ πολλές μικρότερες του κλάδου ξεκίνησαν ήδη προσπάθειες αναδιάρθρωσης και περικοπών για να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και να αποφύγουν τις χρεοκοπίες.
Αν οι σχιστολιθικές εταιρίες είναι τα πρώτα θύματα της πετρελαϊκής κρίσης, η μεγάλη εικόνα δείχνει ιδιαίτερα αμφίβολη απέναντι σε δεδομένα που η συντετατγμένη σύγχρονη οικονομία δεν έχει αντιμετωπίσει παρά μόνο σε καιρό πολέμου.
Η οικονομική δραστηριότητα για να αντιμετωπιστεί ο Coronavirus πέφτει παντού και αυτό αλλάζει τελείως τις προβλέψεις για ρυθμούς ανάπτυξης και κερδοφορίας των επιχειρήσεων.
Ζημίες, χρεοκοπίες και ύφεση είναι στην ημερήσια διάταξη σε διεθνές επίπεδο.
Οι κρατικοί προϋπολογισμοί θα πέσουν έξω, ελλείμματα και νέα χρέη θα δημιουργηθούν και το κρίσιμο ζήτημα θα είναι ο χρόνος ελέγχου του ιού.
Κατά τον τρόπο αυτό όταν οι αγορές συνειδητοποίησαν το βάθος του προβλήματος ξεκίνησε ο ορυμαγδός πωλήσεων μετοχών και το ανηλεέες σορτάρισμα.
Γρήγορα αλλάζουν και τα δεδομένα για την ελληνική οικονομία και οι στόχοι και για το πλεόνασμα και την ανάπτυξη είναι τελείως διαφορετικοί.
Προς το παρόν αναζητείται ποιό θα είναι το μέγεθος της ζημιάς που θα γίνει στις οικονομίες και οι επιπτώσεις μέσα στο 2020.
Αυτό δεν έχει ακόμα τιμολογηθεί.

Οι μετοχές των ενεργειακών εταιριών

Έτσι η ανατροφοδοτούμενη πτώση μειώνει διαρκώς τις αποτιμήσεις.
Σήμερα ΔΕΗ -10% 1,90 ευρώ, ΑΔΜΗΕ -7,7% 1,84 ευρώ, Motor Oil 12,50e - 8,72%, Μυτιληναίος -6,9% 5,34 e.
Κατά την χθεσινή συνεδρίαση οι ενεργειακές μετοχές άρχισαν να δείχνουν μια συγκρατημένη εικόνα στην προσπαθειά τους να βρουν ισορροπία.
ΑΔΜΗΕ και Motor Oil δεν είχαν απώλειες.
Ο μεν ΑΔΜΗΕ έχει αποδειχθεί η μετοχή με τις μεγαλύτερες αντιστάσεις και αυτό γιατί ως διαχειριστής του δικτύου της ΔΕΗ έχει μια συγκεκριμένη αμοιβή υπό την μορφή WACC και προχωρά στην αύξηση του Regulated Αsset Base με στόχο τον υπερδιπλασιασμό του, που θα αυξήσει την κερδοφορία του τα επόμενα χρόνια.
Η Motor Oil σε κεφαλαιοποίηση 1,4 δισ με πτώση 40% από τα υψηλά της καταγράφει την αναμενόμενη υφεσιακή συνολικά επίδραση και την μείωση των περιθωρίων κέρδους αλλά αυτό δεν θα ισχύει και για πάντα. Παράλληλα η ανάπτυξη της NRG αλλά και η επέκταση στα φωτοβολταϊκά πάρκα δείχνουν ότι ο όμιλος διευρύνει την στρατηγική του.
Η εταιρία αγόρασε 21 χιλ μετοχές με τιμή €12.93. Οι ίδιες μετοχές ανέρχονται σε 50.237 που αποτελούν το 0.05% του κεφαλαίου.
Κρίσιμη παράμετρος η παρακολούθηση των τιμών του πετρελαίου, ήδη έχει αξιοποιηθεί η χαμηλή τιμή για το κλείσιμο συμβολαίων αγοράς.
Η ΔΕΗ επίσης δείχνει ότι κρατά το επίπεδο των 2 ευρώ, δηλαδή κεφαλαιοποίηση οριακά κάτω από τα 500 εκατ ευρώ έχοντας απώλειες 50% από τα υψηλά της.
Το πλάνο αναδιάρθωσης της ΔΕΗ δεν αλλάζει, κατά συνέπεια για κάποια κεφάλαια που θα θεωρήσουν ότι είναι ένα στόρυ ανεπηρέαστο λίγο ως πολύ από τον Coronavarius είναι επενδυτική ευκαιρία.
Τα EΛΠΕ επίσης δείχνουν μια σταθεροποιητική εικόνα σταδιακά σε μια κεφαλαιοποίηση που βρίσκεται στο 1,5 δισ και θα πρέπει να σημειωθεί ότι η στρατηγική του ομίλου έχει αρχίζει να εμπλουτίζεται σημαντικά.
Η Μυτιληναίος με πτώση άνω του 40% από την αρχή του έτους και κεφαλαιοποίηση στα 814 εκατ ευρώ δεν δικαιολογείται από τα δεδομένα που διαθέτει, δηλαδή 700 εκατ ταμείο, buy back αλλά και κυριαρχία στον ενεργειακό κλάδο με πρόσβαση σε φθηνό φυσικό αέριο και LNG.Πιθανώς η πτώση να οφείλεται σε μετακινήσεις πακέτων και ρευστοποιήσεις από επενδυτές με αγορές από άλλους.
Και ο όμιλος  ΒΙΟΧΑΛΚΟ υποτιμήθηκε σημαντικά με την Cenergy να έχει αναλάβει πλήθος έργων.


Ο δείκτης VIX δείχνει το μεγάλο volatility που συνοδεύεται από έντονες πτωτικές τάσεις.
Όπως βλέπουμε υπολείπεται μόνο της περιόδου της χρεοκοπίας των αμερικανικών τραπεζών στην κρίση της Lehlam το 2008.



vix11

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης