Πετρέλαιο

ΕΔΕΥ: Μηχανισμοί και προκλήσεις για την έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

ΕΔΕΥ: Μηχανισμοί και προκλήσεις για την έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα
Συλλογή άρθρων με οικονομική και νομική κατεύθυνση, που έχει εκπονηθεί από συνεργάτες της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), ως απόσταγμα της εμπειρίας των πρώτων τριών ετών ζωής του φορέα

Το γεωγραφικό, οικονομικό και νομικό πλαίσιο του κλάδου έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων παρουσιάζονται στη συλλογική έκδοση της ΕΔΕΥ με τίτλο «Υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα: Ο ρόλος της ΕΔΕΥ» που δημοσιεύθηκε πριν από λίγο καιρό ενώ είναι και διαθέσιμη σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα της εταιρείας.
Η έκδοση αποτελεί το απόσταγμα της εμπειρίας των πρώτων τριών ετών ζωής της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), η οποία από τα τέλη του 2016 διαχειρίζεται τόσο προϋπάρχουσες όσο και τρέχουσες παραχωρήσεις.
Πρόκειται για συλλογή άρθρων με οικονομική και νομική κατεύθυνση, έχει εκπονηθεί από συνεργάτες της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ). Μεταξύ άλλων, εξετάζεται η γεωγραφική θέση της χώρας σε συνδυασμό με τις τεχνικοοικονομικές εξελίξεις των τελευταίων ετών στην Ανατολική Μεσόγειο και ο τρόπος που αυτές οι εξελίξεις συνδέονται με τις δραστηριότητές της. Ακολουθούν η παρουσίαση του ελληνικού χώρου, οι γεωλογικές και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες του, το ιστορικό της εξερεύνησης υδρογονανθράκων κατά τις τελευταίες δεκαετίες και η σημερινή κατανομή των παραχωρήσεων. Μέσα από μια ανασκόπηση που εκτείνεται χρονικά στα τελευταία 30 χρόνια, παρουσιάζεται το ισχύον νομικό πλαίσιο των συβάσεων. Σε ξεχωριστά άρθρα παρουσιάζονται η περιβαλλοντική νομοθεσία και ο τρόπος άσκησης του περιβαλλοντικού ελέγχου εστιάζοντας μεταξύ άλλων στις ιδιαιτερότητες και τις διαφοροποιήσεις που παρουσιάζουν οι χερσαίες και οι θαλάσσιες περιοχές. Ακολουθεί μια ανάλυση σχετιζόμενη με το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, στη συμβολή του στην πρόοδο των εν λόγω δραστηριοτήτων και στις θετικές οικονομικές επιπτώσεις που προκύπτουν από τη δραστηριότητα της ΕΔΕΥ.

Κατά την τελευταία τριετία, η ΕΔΕΥ, ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου, εξέλιξε δυναμικά τη στελέχωσή της καθώς και την υποστήριξή της σε τεχνικές υποδομές που ήταν και είναι απαραίτητες για την εκπλήρωση του απαιτητικού της έργου. Η νέα αυτή πορεία τη βοήθησενα αναπτύξει τις στρατηγικές της με βάση διεθνείς κανόνες ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις μεγάλων εταιρειών του κλάδου των υδρογονανθράκων σαν ίσος προς ίσο.
Αξιοποιώντας τη γνώση και την εμπειρία των στελεχών της η ΕΔΕΥ μέσα από αυτή την έκδοση δεν προσφέρει μόνο βήμα στους ταλαντούχους επιστήμονες που την στελεχώνουν αλλά δημιουργεί και μία παρακαταθήκη για τους συνεχιστές του έργου της, ένα εγχειρίδιο για τους γνώστες του αντικειμένου αλλά και ένα ενδιαφέρον σύγγραμμα για όσους απλώς ενδιαφέρονται να μάθουν κάτι παραπάνω για την Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, έναν τομέα ο οποίος άρχισε να εξελίσσεται πρόσφατα μετά από δύο δεκαετίες σιγής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης