Ενέργεια

Αίτημα της Σαουδικής Αραβίας για περικοπές 20% στους προϋπολογισμούς των κρατικών υπηρεσιών το 2020

Αίτημα της Σαουδικής Αραβίας για περικοπές 20% στους προϋπολογισμούς των κρατικών υπηρεσιών το 2020
Η Σαουδική Αραβία, ο de facto ηγέτης του ΟΠΕΚ και ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ακαθάριστα έσοδα

Η Σαουδική Αραβία ζήτησε από τις κρατικές υπηρεσίες να υποβάλουν προτάσεις για περικοπές ύψους τουλάχιστον 20% στους προϋπολογισμούς τους με μια νέα προσπάθεια λιτότητας για να αντιμετωπίσουν την απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου, σύμφωνα με τέσσερις πηγές εξοικειωμένες με το θέμα.
Όπως αναμεταδίδει το Reuters, τα συγκεκριμένα αιτήματα υποβλήθηκαν πριν διευρυνθεί ο αντίκτυπος του κοροναϊού στις ακατέργαστες αγορές και πριν από την κατάρρευση συμφωνίας πετρελαίου μεταξύ του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του την περασμένη Παρασκευή.
"Η αγορά πετρελαίου ήταν ήδη μειωμένη λόγω του αντίκτυπου του κοροναϊού στη ζήτηση από την Κίνα, καθώς υπήρχαν επικοινωνίες στο κυρίαρχο επίπεδο της Σαουδικής Αραβίας και οι Ρώσοι δεν ήταν θετικοί", ανέφερε η πηγή.
Το υπουργείο Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας ανέθεσε στις κυβερνητικές υπηρεσίες να υποβάλουν προτάσεις για περικοπές από 20% έως 30% στον προϋπολογισμό τους για το 2020, ανέφεραν οι τέσσερις πηγές.

Το «χτύπημα» του πετρελαίου

Η Σαουδική Αραβία, ο de facto ηγέτης του ΟΠΕΚ και ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ακαθάριστα έσοδα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι ο Ριάντ χρειάζεται πετρέλαιο στα $ 80 το βαρέλι για να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό του για το 2020, ο οποίος έχει έλλειμμα 50 δις. δολ.
Χάρη στα άφθονα συναλλαγματικά αποθέματα, η Σαουδική Αραβία μπορεί να ζήσει με χαμηλότερες τιμές αργού εάν συνεχίσει τη σύγκρουση με τη Ρωσία, αλλά ενδέχεται να χρειαστεί να αυξήσει το δανεισμό πέρα από τις περικοπές των δαπανών, ανέφεραν οι αναλυτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης