Ενέργεια

Ανησυχία για την αντιστάθμιση του κόστους ρύπων προκαλεί η μείωση του εσόδου από τα δικαιώματα CO2

Ανησυχία για την αντιστάθμιση του κόστους ρύπων προκαλεί η μείωση του εσόδου από τα δικαιώματα CO2
Επιλέξιμες ενεργοβόρες βιομηχανίες εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα καλυφθούν τα ποσά για τους δικαιούχους το 2020, μετά την αναπροσαρμογή του ποσοστού στο 12,8%, από 15%
Ανησυχία έχει δημιουργήσει στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, που δικαιούνται αντιστάθμιση του κόστους των ρύπων, πρόσφατη υπουργική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία αναθεωρείται η κατανομή των εσόδων από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων ρύπων για το 2019.

Με την πρόσφατη υπουργική απόφαση, μειώνεται το ποσοστό από τα έσοδα του δημοσίου από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπής CO2, που θα κατευθύνονται στη βιομηχανία για την αντιστάθμιση του κόστους των ρύπων, από 15% σε 12,8%. Η μείωση αποφασίστηκε προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ), ο οποίος, μετά τη πρόσφατη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, κινδύνευε να παρουσιάσει έλλειμμα στο τέλος του 2020.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα χρόνια η βιομηχανία δεν απορροφούσε το σύνολο των κονδυλίων που της αναλογούσαν από τα έσοδα των πλειστηριασμών δικαιωμάτων ρύπων, αλλά με βάση το θεσμικό πλαίσιο, τα χρήματα κατευθύνονταν στο ΕΛΑΠΕ. Πάντως η νέα υπουργική απόφαση για τα έσοδα των πλειστηριασμών το 2019 έχει προκαλέσει ανησυχία στις βιομηχανίες, οι οποίες εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα καλυφθεί τελικώς το κόστος ρύπων το 2020.

Άνοδος της τιμής CO2 το 2019

Οι ανησυχίες βασίζονται στο γεγονός ότι ο υπολογισμός του ποσού που αναλογεί στους δικαιούχους γίνεται με βάση τη μέση χρηματιστηριακή τιμή των ρύπων του προηγούμενου χρόνου. Έτσι, ενώ η αντιστάθμιση που χορηγήθηκε το 2019 υπολογίστηκε με βάση τη μέση τιμή CO2 του 2018 που ήταν 15,6 ευρώ/τόνο, το 2020 θα υπολογιστεί με βάση τη μέση τιμή του 2019 που ήταν πολύ αυξημένη και συγκεκριμένα 24,9 ευρώ/τόνο CO2.
Σημειώνεται ότι για το 2019 το ύψος της αντιστάθμισης ανήλθε συνολικά στα 55 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τους υπολογισμούς της βιομηχανίας το ποσοστό για το 2020 θα πρέπει να αυξηθεί από 12,8% στο 20% προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά της χρηματιστηριακής τιμής των ρύπων.

Έως και το 25% των εσόδων για την ανάσχεση της «διαρροής άνθρακα»

Πρέπει να αναφερθεί ότι οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, που κινδυνεύουν από τη λεγόμενη «διαρροή άνθρακα», δηλαδή τον κίνδυνο μετεγκατάστασης σε τρίτες χώρες με λιγότερο αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές, όπου δεν θα υποχρεούνται να πληρώνουν για το CO2, λαμβάνουν ως αποζημίωση, αντιστάθμιση για τις κόστος του διοξειδίου του άνθρακα που επιβαρύνει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Πρόκειται για κοινή ευρωπαϊκή πρακτική και μάλιστα η σχετική οδηγία, που την επιτρέπει υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, προβλέπει ότι για την αντιστάθμιση της βιομηχανίας μπορεί να διατεθεί ως και το 25% των εσόδων από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής CO2.

Τέλος, με βάση την νέα υπουργική απόφαση ο ΕΛΑΠΕ θα εισπράττει το 72% των εσόδων από τα δικαιώματα ρύπων αντί του 65% που έπαιρνε μέχρι σήμερα. Το 6% των εισροών θα διατεθεί στο Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότηση έργων βιώσιμης οικονομικής δραστηριότητας στις περιοχές της Κοζάνης, της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης, που θα πληγούν εξ αιτίας της απολιγντιτοποίησης.

Επίσης ένα ακόμα ποσοστό 6% προορίζεται για το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας προκειμένου να προωθήσει δράσεις για την ηλεκτροκίνηση, το 3% στο ΕΤΕΑΠ (Εθνικό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης) και το 0,2% στο ΕΚΠΑΑ, το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης