Πετρέλαιο

ΗΠΑ: Στο "κόκκινο" οι πετρελαϊκές πολιτείες – Μεγάλα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς λόγω της κατάρρευσης των τιμών αργού πετρελαίου

ΗΠΑ: Στο
Τέξας ,Αλάσκα, Νέο Μεξικό, Λουιζιάνα, Βόρεια  Ντακότα , Κολοράντο, Οκλαχόμα έρχονται αντιμέτωπες με δημοσιονομικά ελλείμματα

 Η Αλάσκα, το Νέο Μεξικό και άλλες πολιτείες που επωφελήθηκαν περισσότερο από την ενεργειακή έκρηξη των ΗΠΑ  μπορεί σύντομα να βρεθούν με "τρύπες" στους προϋπολογισμούς τους λόγω της κατά 45% πτώσης στις τιμές αργού φέτος και των δαπανών που βασίζονται σε πολύ υψηλότερες τιμές.

Τα έσοδα από τους φόρους πετρελαίου και τις κρατικές μισθώσεις κινδυνεύουν καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν από τους φόβους ότι η οικονομική επιβράδυνση από την έκρηξη του κοροναϊού θα πλήξει την παγκόσμια ζήτηση.

Την Δευτέρα, το πετρέλαιο είχε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 1991, καθώς η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία δεσμεύτηκαν να παραγάγουν περισσότερο για να ανακτήσουν το μερίδιο που χάθηκε από τους παραγωγούς σχιστολιθικού των ΗΠΑ.

Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό υποχώρησαν τη Δευτέρα στα 27,34 δολ. το βαρέλι, πολύ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις που είχαν οριστεί τον περασμένο χρόνο από τους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Το Τέξας είχε προβλέψει περίπου 58 δολάρια το βαρέλι, η Αλάσκα $ 66 για το αργό North Slope  και η Louisiana στα 55 δολάρια το βαρέλι. Όλες οι εκτιμήσεις είναι τουλάχιστον $ 21 υψηλότερες από τα τρέχοντα επίπεδα.
Η Αλάσκα, η οποία παίρνει περίπου το 34% του επιχειρησιακού της προϋπολογισμού από το πετρέλαιο, πάγωσε μεταξύ άλλων τη Δευτέρα τις προσλήψεις, αναφέροντας τις επιπτώσεις στα κρατικά οικονομικά από τις πτώσεις των τιμών του πετρελαίου.

Η πολιτεία  αντιμετωπίζει ήδη δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε ο Mouhcine Guettabi, οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Κοινωνικών και Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου της Αλάσκας.
"Ένα σοκ, όπως αυτό που βιώνουμε, καθιστά σαφές στον νομοθέτη και στο ευρύ κοινό ότι η σημερινή κατάσταση δεν είναι βιώσιμη", δήλωσε.

Η Λουιζιάνα προέβλεψε έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο ύψους 595 εκατομμυρίων δολαρίων για το επόμενο οικονομικό έτος, ποσό που «πιθανώς θα μειωθεί», δήλωσε ο Greg Albrecht, επικεφαλής οικονομολόγος της νομοθετικής δημοσιονομικής υπηρεσίας της πολιτείας της Λουιζιάνα. Για κάθε κίνηση $ 1 στη μέση τιμή του πετρελαίου, τα έσοδα του κράτους μεταβάλλονται κατά 11 εκατομμύρια δολάρια, ανέφερε.

Περισσότερο από το 60% του κρατικού προϋπολογισμού της Βόρειας Ντακότα προέρχεται από το  πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, δήλωσε ο Ron Ness, πρόεδρος του Συμβουλίου Πετρελαίου της Βόρειας Ντακότα. Ο πόλεμος τιμών "πρόκειται να αποτελέσει μεγάλη πρόκληση αν διαρκέσει περισσότερο από ένα μικρό χρονικό διάστημα", επεσήμανε.

Το Νέο Μεξικό, το οποίο συγκεντρώνει περίπου το ένα τρίτο των εσόδων του από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, προέβλεπε πλεόνασμα και αύξησε τις κρατικές δαπάνες κατά 8%, αφού έγινε η τρίτο μεγαλύτερη πετρελαϊκή  πολιτεία μετά το Τέξας και τη Βόρεια Ντακότα.

Θα χρειαστούν αρκετοί μήνες χαμηλότερων τιμών για να απαιτηθούν περικοπές του προϋπολογισμού, αλλά κάθε πτώση στις τιμές πετρελαίου μειώνει τα 20 εκατομμύρια δολάρια στα κρατικά έσοδα, δήλωσε ο Larry Scott, ιδιοκτήτης του Lynx Petroleum. «Θα ήταν πιο ευαίσθητη από τους περισσότερους», δεδομένης της εξάρτησης της πολιτείας από τη βιομηχανία.
Το Τέξας, η μεγαλύτερη αμερικανική πολιτεία παραγωγής πετρελαίου, αναμενόταν να λάβει 5,4 δισ. δολάρια από πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

"Ο τελικός αντίκτυπος στον προϋπολογισμό δεν θα είναι γνωστός για λίγο", δήλωσε ο Tom Currah, κύριος εκτιμητής εσόδων της πολιτεάις, σημειώνοντας ότι οι παραγωγοί της Μέσης Ανατολής θα υποφέρουν επίσης. Η πολιτεία έχει λάβει μέτρα για τη μείωση του αντίκτυπου του πετρελαίου στα οικονομικά, αναθέτοντας τα έσοδα από τον πετρέλαιο στη σταθεροποίηση του προϋπολογισμού και στους λογαριασμούς των αυτοκινητοδρόμων, ανέφερε.

Το Κολοράντο, πέμπτη μεγαλύτερη πολιτεία παραγωγής πετρελαίου, θα μπορούσε να επανεξετάσει τις δαπάνες του εάν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν στο εύρος των 30 δολ. το βαρέλι.
"Εάν οι τιμές παραμείνουν αρκετά χαμηλές, αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, θα επηρεάσει αρνητικά τη φορολογική βάση του Κολοράντο", δήλωσε ο Dan Haley, Διευθύνων Σύμβουλος της Ένωσης Κολοράντο Πετρελαίου και Αερίου.

Η Οκλαχόμα έχει ήδη "τσαλακωθεί" από την πτώση των τιμών, δήλωσε ο David Blatt, καθηγητής δημόσιας πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα και πρώην δημοσιονομικός αναλυτής της γερουσίας. Η τελευταία πτώση "θα δημιουργήσει πραγματική ανησυχία στην Οκλαχόμα" σχετικά με τις δαπάνες.

Οι τοπικές τιμές πετρελαίου είναι περίπου 30 δολάρια το βαρέλι, δήλωσε ο Mike Cantrell, πρόεδρος της Oklahoma Energy Producers Alliance, ο οποίος εκτίμησε ότι το επίπεδο αυτό δεν είναι βιώσιμο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης