Ενέργεια

E.ON: 4 δισεκατομμυριούχοι και ένας ενεργειακός όμιλος στη shortlist για την δραστηριότητες στη Τσεχία

tags :
E.ON: 4 δισεκατομμυριούχοι και ένας ενεργειακός όμιλος στη shortlist για την δραστηριότητες στη Τσεχία
Ο τομέας λιανικής πώλησης της γερμανικής εταιρείας στην Τσεχία ανέρχεται στα 800 εκατ. ευρώ
Τσέχοι δισεκατομμυριούχοι και ένα ενεργειακός όμιλος είναι στην shortlist της γερμανικής εταιρείας E.ON ως δυνητικοί αγοραστές των τσεχικών δραστηριοτήτων λιανικής πώλησης ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ τις οποίες πρέπει να πουλήσει για να κατευνάσει τις ρυθμιστικές αρχές ανταγωνισμού.

Τα επενδυτικά οχήματα των τεσσάρων από τους επτά πλουσιότερων της Τσεχικής Δημοκρατίας - EPH, KKCG, Sev.en Energy και PPF - καθώς και η πλειοψηφία των γερμανικών εταιρειών Prazska energetika (PRE) έχουν κληθεί να υποβάλουν τις τελικές προσφορές μέχρι τα τέλη Απριλίου σύμφωνα με το Reuters.

Η πώληση, που διοργανώθηκε από την BNP Paribas, έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξασφάλιση της αντιμονοπωλιακής εκκαθάρισης της αγοράς της E.ON για τα δίκτυα και τα καταστήματα λιανικής πώλησης της Innogy, η οποία έχει αναδιαμορφώσει τον ενεργειακό τομέα της Γερμανίας.

Η διάλυση της Innogy σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη αναθεώρηση της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας από τη στιγμή που η χώρα επιτάχυνε την έξοδο της από την πυρηνική ενέργεια κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας και μετέτρεψε την E.ON σε δίκτυο ενεργειακών λιανικών πωλήσεων με περισσότερους από 50 εκατομμύρια πελάτες.

Στην Τσεχία, η Innogy είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της χώρας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και επίσης παράγει θερμότητα και ηλεκτρισμό, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων.
Η μονάδα MND της KKCG και η PRE είναι επίσης προμηθευτές φυσικού αερίου στην αγορά.

Η τσεχική μονάδα λιανικής της E.ON έχει κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ύψους περίπου 130 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα το Reuters. Ελπίζει να συγκεντρώσει αποτίμηση άνω του εξαμήνου - 800 έως 900 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του χρέους.

Ο τσεχικός ενεργειακός όμιλος CEZ, ο οποίος εκμεταλλεύεται ένα στόλο σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και δραστηριοποιείται επίσης στη διανομή ενέργειας, διαπραγματεύεται 6,2 φορές τα βασικά του κέρδη.
Οι περισσότεροι από τους δισεκατομμυριούχους πλειοδότες είναι επενδυτές σε ρυθμιζόμενες βιομηχανίες όπως επιχειρήσεις κοινής ωφελείας.

Το PPF, το όχημα του Petr Kellner, του πλουσιότερου ανθρώπου της χώρας, σύμφωνα με τη Forbes, είναι ο κορυφαίος φορέας τηλεπικοινωνιών της Ανατολικής Ευρώπης, η PPF Telecom, όπως και o όμιλος Skoda Transportation.
Η KKCG, που ανήκει στον τρίτο πλουσιότερο άνθρωπο, Karel Komarek, ιδιοκτήτη της εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου MND καθώς και άλλων περιουσιακών στοιχείων, όπως η λαχειοφόρος αγορά της χώρας Sazka.
Η πέμπτη πλουσιότερη Τσέχα, Daniel Kretinsky, αγόρασε ένα ενεργειακό ενεργητικό με ορυκτά καύσιμα στη χώρα, καθώς και στη Γερμανία, την Ιταλία και αλλού μέσω της εταιρείας EPH.
Ο Pavel Tykac, ο έβδομος πλουσιότερος Τσέχος, ελέγχει τον όμιλο εξόρυξης Czech Shell μέσω της επιχείρησής του Sev.en Energy καθώς και των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα και στο εξωτερικό.
Η PRE ανήκει στο 70% στη γερμανική EnBW, με την πόλη της Πράγας να κατέχει τα υπόλοιπα.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης