Επικαιρότητα

Συναγερμός στην Ελλάδα για τον κορωνοϊό - Κλείνουν όλα τα σχολεία για 14 ημέρες - Στα 89 τα κρούσματα - Έκτακτα μέτρα ανακοινώνει ο Μητσοτάκης (11/3)

Συναγερμός στην Ελλάδα για τον κορωνοϊό - Κλείνουν όλα τα σχολεία για 14 ημέρες - Στα 89 τα κρούσματα - Έκτακτα μέτρα ανακοινώνει ο Μητσοτάκης (11/3)
Πέντε νέα κρούσματα, οι 4 είναι στενές επαφές των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και ο ένας είναι εισαγόμενο περιστατικό από το Λονδίνο
Το κλείσιμο όλων των σχολείων στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στη σκιά της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού αλλά και των τεσσάρων «ορφανών» κρουσμάτων στην Αττική.
Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια κατόπιν εισήγησης της ειδικής επιτροπής, γίνεται αναστολή όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλης της χώρας τις επόμενες 14 ημέρες.
Σε αυτά περιλαμβάνονται σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, ΙΕΚ, πανεπιστήμια.
Σήμερα (10/3/2020) το πρωί, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πέντε νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων τα τέσσερα είναιστενές επαφές των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και ο ένας είναι εισαγόμενο περιστατικό από το Λονδίνο.
Το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κορονοϊό ανέρχεται πλέον σε 89.
Στο μεταξύ, η κατάσταση του ασθενούς που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και είναι κρίσιμη.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός πως εντοπίστηκαν τέσσερα κρούσματα χωρίς κάποιο ιστορικό έκθεσης στον ιό, χωρίς δηλαδή να έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον ασθενή.
Χθες οι αρχές ανακοίνωσαν 11 νέα κρούσματα.

Έκτακτα μέτρα θα ανακοινώσει την Τετάρτη (11/3/2020) ο Μητσοτάκης

Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού θα ανακοινώσει την Τετάρτη 11/3 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πρόκειται για μέτρα δημοσιονομικού - και όχι μόνο - χαρακτήρα.
Όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον κορωνοϊό.
Η τηλεδιάσκεψη, στην οποία έχει καλέσει τους ηγέτες της Ε.Ε. ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, για το συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του κορωνοϊού, θα πραγματοποιηθεί στις 18:00.
Ο πρωθυπουργός επιστρέφει το βράδυ από την Αυστρία και αύριο θα κάνει ανακοινώσεις για τα μέτρα αποφυγής εξάπλωσης του κορωνοϊού, την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών.

Οι δηλώσεις Κικίλια

Πάντως, ο κ. Κικίλιας ανακοινώνοντας το κλείσιμο των σχολείων, έκανε λόγο για προληπτικό μέτρο, που έχει ως στόχο τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού και, παράλληλα, τόνισε πως θα υπάρξει ειδική μέριμνα τόσο για τους εργαζόμενους γονείς όσο και τις επιχειρήσεις που πλήττονται.
Τέλος, ο κ. Κικίλιας ζήτησε να επιδείξουν όλοι υπευθυνότητα.
«Το έκτακτο αυτό μέτρο λαμβάνεται για προληπτικούς λόγους, με στόχο τη μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα.
Προβλέπεται ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους γονείς των ανήλικων μαθητών, καθώς και για τις επιχειρήσεις που πλήττονται λόγω του κορωνοϊού.
Σας καλώ να επιδείξουμε όλοι ατομική υπευθυνότητα και ειδικά οι γονείς να περιορίσουν τα παιδιά, αφού το μέτρο αυτό στοχεύει αποκλειστικά στον περιορισμό της διασποράς της νόσου.
Είναι η στιγμή που πρέπει να επιδείξουμε όλοι ατομική υπευθυνότητα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τους ελέγχους του β´ τριμήνου στα δημοτικά

Οδηγίες για το πώς θα ενημερωθούν οι γονείς και οι κηδεμόνες των παιδιών που φοιτούν στα δημοτικά σχολεία, εξέδωσε του υπουργείο Παιδείας, με απόφαση που υπέγραψε η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη.
Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ για αποφυγή μαζικών συγκεντρώσεων/συναθροίσεων σε κλειστό χώρο, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, με συγχρωτισμό μαθητών/τριών, γονέων/κηδεμόνων και εκπαιδευτικού προσωπικού, το υπουργείο ενημέρωσε ότι προβλέπονται τα εξής:
α) Οι γονείς και οι κηδεμόνες μαθητών και μαθητριών που φοιτούν στο Νηπιαγωγείο και στην Α' και Β ́ τάξη Δημοτικού δύνανται να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους διδάσκοντες προκειμένου να ενημερωθούν για την πρόοδο των τέκνων τους.
β) Για τους ελέγχους μαθητών και μαθητριών που φοιτούν στη Γ', Δ', Ε' και ΣΤ ́ τάξη, οι Σύλλογοι Διδασκόντων, με απόφασή τους, καλούνται να προβαίνουν στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να παραδίδονται οι έλεγχοι προόδου του β ́ τριμήνου σε κλειστό και σφραγισμένο φάκελο στην τσάντα του κάθε μαθητή, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία γονέων και κηδεμόνων στο σχολείο.

Θετικός στον κορωνοϊό ο Βαγγέλης Μαρινάκης

Με κορωνοϊό διαγνώστηκε ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης.
Την είδηση έκανε γνωστή ο ίδιος μέσω ανάρτησης του στο facebook, όπου επισημαίνει πως νιώθει καλά και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Επιπλέον, το ίδιο συνέστησε να κάνουν και οι υπόλοιποι πολίτες που έχουν προσβληθεί από τον ιό.



Αναστέλλονται όλοι οι σχολικοί αθλητικοί αγώνες και το μάθημα κολύμβησης

Την αναστολή σειράς σχολικών αθλητικών δραστηριοτήτων και μαθημάτων, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο προχώρησε στην προσωρινή αναστολή της διεξαγωγής των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ., λοιπών σχολικών αθλητικών δραστηριοτήτων στην Π.Ε. και Δ.Ε. καθώς και του μαθήματος της κολύμβησης.
Αναλυτικότερα:
Η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων προσωρινά αναστέλλει (από 10-03-2020 έως και 22-03-2020):
1. α) Τη διεξαγωγή των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας-Κύπρου σχ. έτους 2019-2020 δεδομένου ότι απαιτούνται οργανωμένες και μαζικές μετακινήσεις μαθητών/τριών για τη διεξαγωγή τους εντός της χώρας,
β) τις μετακινήσεις των μαθητών/τριών όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης εκτός σχολικής μονάδας για συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες και δράσεις (σύμφωνα με το άρθρο 6 της Υ.Α. 20883/ΓΔ4/12-02-2020/Φ.Ε.Κ. 456 / τ.Β΄/12-02-2020 με θέμα «Εκδρομές – Εκπαιδευτικές επισκέψεις και μετακινήσεις μαθητών/τριών Δημόσιων και Ιδιωτικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εντός και εκτός της χώρας»).
2. Τις μετακινήσεις των μαθητών/τριών από και προς τις κολυμβητικές δεξαμενές για τη διδασκαλία του αντικειμένου της κολύμβησης στο πλαίσιο του μαθήματος Φυσικής Αγωγής.
Επισημαίνεται ότι οι ενδοσχολικές αθλητικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται εντός των σχολικών μονάδων και κατά συνέπεια δεν απαιτούνται μετακινήσεις μαθητών/τριών διεξάγονται κανονικά.

Κορωνοϊός: Οκτώ οδηγίες για την προστασία των ευπαθών ομάδων

Στην έκδοση 8 χρήσιμων οδηγιών προς τις ευπαθείς ομάδες για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας από τη νόσο COVID-19 (κορονοϊό), προχώρησε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο νέας ενημερωτικής εκστρατείας, που εντάσσεται στην καμπάνια που έχει ξεκινήσει η ΓΓΠΠ για τον κορωνοϊό με τίτλο: «Δεν φοβόμαστε - Προστατευόμαστε - Μένουμε σπίτια μας».
Όπως ανακοινώθηκε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι συγκεκριμένες συμβουλές εκδόθηκαν σε απόλυτη συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ και με σκοπό την παροχή έγκυρης ενημέρωσης στους πολίτες.
Από την ΓΓΠΠ τονίζεται ότι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για τη λοίμωξη από το νέο κορονοϊό COVID-19, τα ηλικιωμένα άτομα καθώς και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες κτλ), ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και επιπλοκών.
Κατά συνέπεια, για αυτές τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία η συστηματική εφαρμογή όλων των μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του νέου κορονοϊού, με έμφαση στα ακόλουθα:
* Να αποφεύγουν επαφές με άτομα με συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος.
* Να αποφεύγουν όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια, ιδιαίτερα σε περιοχές ή χώρες με επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα.
* Να εφαρμόζουν την υγιεινή των χεριών και να αποφεύγουν την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).
* Να συμμορφώνονται στη χρόνια φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνουν και στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών.
* Να αποφεύγουν χώρους συγχρωτισμού, κοινωνικών συναναστροφών μαζικού χαρακτήρα και εκδηλώσεων.
* Να επικοινωνούν άμεσα με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και να επιμένουν σε ιατρική αξιολόγηση.
* Να αποφεύγουν επισκέψεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς.
* Να αποφεύγουν επισκέψεις σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο.
Υπενθυμίζεται τέλος ότι για περισσότερες πληροφορίες, οι πολίτες να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 1135.

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης