Πετρέλαιο

Σε μείωση δαπανών προχωρούν οι εταιρείες εξόρυξης σχιστολιθικού στις ΗΠΑ - Kατακόρυφη πτώση των μετοχών

Σε μείωση δαπανών προχωρούν οι εταιρείες εξόρυξης σχιστολιθικού στις ΗΠΑ - Kατακόρυφη πτώση των μετοχών
Κατακόρυφη πτώση στην τιμή των μετοχών
Οι αμερικανικές εταιρείες παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου έσπευσαν να εμβαθύνουν τις περικοπές των δαπανών και να μειώσουν τη μελλοντική παραγωγή, την Δευτέρα 9/3/2020 καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κατακόρυφα μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο σε μια παγκόσμια αγορά που πλήττεται από τη συρρίκνωση της ζήτησης λόγω του κορωναϊού.

Τα συμβόλαια αργού υποχώρησαν έως και το τρίτο τη Δευτέρα, τη μεγαλύτερη υποχώρηση μιας ημέρας από τον Πόλεμο του Κόλπου του 1991, μετά την αποτυχία της Οργάνωσης των χωρών εξαγωγής πετρελαίου και των συμμάχων να συμφωνήσουν για νέες περικοπές παραγωγής και να αφήσουν να ακυρωθεί η παραγωγή.
Τα συμβόλαια αργού των ΗΠΑ μειώθηκαν πάνω από 7 δολάρια το βαρέλι στα 34 δολάρια το βαρέλι το πρωί της Δευτέρας, αφού σημείωσαν το τετραετές χαμηλό, οδηγώντας τις μετοχές σε χαμηλά επίπεδα.
Tελικά το ελαφρύ αργό (WTI) παράδοσης Απριλίου έχασε 10,15 δολάρια το βαρέλι μέσα σε μία ημέρα και έκλεισε στα 31,13 δολάρια, με πτώση 25% ενώ το Brent της Μαύρης Θάλασσας, λίγα λεπτά πριν από το κλείσιμο στο Λονδίνο, διαπραγματευόταν στα 34,40 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας πτώση 24%.

Η Diamondback Energy Inc και η Parsley Energy Inc, δύο από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες σχιστολιθικού, ανακοίνωσαν ότι άρχισαν να μειώνουν τις γεωτρήσεις και να ολοκληρώνουν τις εργασίες τους για να διατηρήσουν τις ταμειακές τους ροές πάνω από τα τρέχοντα έξοδα.
Οι περικοπές αντικατοπτρίζουν ένα κύμα μειώσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναφέρουν οι αναλυτές.

Οι μετοχές των παραγωγών μειώθηκαν απότομα με την Apache Corp να υποχωρεί 41%, την Diamondback 47%, την Continental Resources Inc περίπου 35% και την ConocoPhillips 22,5%.
Οι μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου με επιχειρήσεις εξευγενισμού και χημικών προϊόντων ήταν κάπως προστατευμένες.
Η Exxon Mobil Corp υποχώρησε κατά 7,3% και η Chevron Corp κατά 10,7%.

Η Diamondback ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε το ένα τρίτο των εργαζομένων που ολοκλήρωσαν νέα πηγάδια, σχεδιάζει να περικόψει τρεις γεωτρήσεις αυτό το τρίμηνο και να μειώσει τον προϋπολογισμό δαπανών για το 2020 με άγνωστο ποσό.
Η χαμηλότερη δραστηριότητα θα παραμείνει "μέχρι να δούμε σαφή σημάδια ανάκαμψης των commodity ", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Diamondback Travis Stice. «Θα διατηρήσουμε τη θετική ταμειακή ροή και θα προστατεύσουμε τον ισολογισμό και το μέρισμα», είπε.

Η αμερικανική κυβέρνηση προέβλεψε πρόσφατα ότι η εγχώρια παραγωγή θα ανέλθει σε 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα σε περισσότερα από 13 εκατομμύρια bpd. Αλλά λόγω της μειωμένης ζήτησης και της υψηλότερης παραγωγής του ΟΠΕΚ, η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου "θα είναι περίπου μηδενική" σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με τον Paul Mecray, διευθύνοντα σύμβουλο της Tower Bridge Advisors.

Μειωμένη παγκόσμια ζήτηση σημαίνει ότι η ζήτηση για το αμερικανικό σχιστολιθικό θα μειωθεί κατά 2-3 εκατομμύρια μονάδες βάσης, δήλωσε ο Paul Sankey, ερευνητής της εταιρείας επενδύσεων Mizuho Americas. Αυτό θα σήμαινε μείωση κατά τουλάχιστον 20% των δαπανών των πετρελαϊκών εταιρειών φέτος, σημείωσε.
Αυτό θα έχει επιπτώσεις και στις εταιρείες παροχής υπηρεσιών πετρελαϊκών πεδίων.

Η KLX Energy Services, εταιρεία που εδρεύει στο Χιούστον με δραστηριότητες σε πεδία σχιστολιθικού των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η ζήτηση θα μειωθεί. Οι σημερινές αδύναμες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου "θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω επιδείνωση των δαπανών των εταιρειών και των επενδύσεων τους προσεχείς μήνες", ανέφερε στους επενδυτές τη Δευτέρα.

Η απόφαση του Σαββατοκύριακου = είναι "ανάλογη με αυτό που έκανε το ΟΠΕΚ γύρω στο 2014", δήλωσε ο Brock Hudson, διευθύνων σύμβουλος των επενδυτικών τραπεζών Carl Marks Advisors. Αυτή η προσπάθεια - σχεδιασμένη για να κρατήσει το μερίδιο αγοράς του ΟΠΕΚ ενάντια σε μια αυξανόμενη παραγωγή σχιστολιθικού από την Ουάσινγκτον - τελικά απέτυχε και ο ΟΠΕΚ αργότερα έθεσε τα όρια παραγωγής.

Αλλά αυτή τη φορά, το σχιστολιθικό στερείται υποστήριξης από επενδυτές οι οποίοι πριν από τέσσερα χρόνια αγόραζαν το χρέος τους, χρηματοδοτούσαν αναδιοργανώσεις και συνέχισαν να παράγουν σχιστόλιθο.
Αυτή τη φορά, οι παραγωγοί των ΗΠΑ "πρόκειται να αναστείλουν την ολοκλήρωση έργων και τέτοια πράγματα" για να συνεχίσουν να παράγουν, δήλωσε ο Hudson.
Οι παραγωγοί σχιστολιθικού περιέκοψαν περισσότερο από 10% από τους προϋπολογισμούς για το 2020, επιδιώκοντας μέτριες αυξήσεις ή επίπεδα παραγωγής με χαμηλότερες δαπάνες.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης