H κατασκευή ανεμογεννήτριας με δυνατότητα ανακύκλωσης 100% αποτελεί την πλέον πρόκληση για τον κλάδο της αιολικής βιομηχανίας. Στις μέρες μας οι ανεμογεννήτριες έχουν ήδη ποσοστό ανακύκλωσης 85% έως 90%.
Στην Ευρώπη μόνο, περίπου 3.800 λεπίδες θα αφαιρεθούν κάθε χρόνο μέχρι το 2022, καθώς οι παλαιότεροι στρόβιλοι πρέπει να αποσυρθούν, σύμφωνα με το BloombergNEF.
Η καινούργια όμως καινοτομία προέρχεται από μια startup δανική εταιρεία, η οποία έχει βρει έναν τρόπο να συνθλίψει αυτές τις λεπίδες σε μικρά κομμάτια μήκους 1 έως 2 εκατοστών. Το υλικό τοποθετείται στη συνέχεια σε ανακυκλωμένες πλαστικές θήκες που εμποδίζουν το θόρυβο τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο με τα φράγματα από αλουμίνιο και ορυκτοβάμβακα, με λιγότερη συντήρηση.
«Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο θόρυβος είναι ένα από τα κύρια προβλήματα των ανεμογεννητριών», δήλωσε ο Jakob Nielsen, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Miljoskarm. «Έτσι μου άρεσε η ιδέα ότι θα μπορούσαν να μετατραπούν σε κάτι που εμπόδισε το θόρυβο. Όλα αυτά εντάσσονται στο πνεύμα της κυκλικής οικονομίας».
Η δράση των χωρών
Στις ΗΠΑ, η Global Fiberglass Solutions έχει αναπτύξει μια μέθοδο θραύσης των λεπίδων σε σφαιρίδια που χρησιμοποιούνται σε δάπεδα και τοίχους. Στις Κάτω Χώρες, η αρχιτεκτονική εταιρεία Superuse Studios ήταν σε θέση να κόψει πέντε πτερύγια που απορρίφθηκαν και να χρησιμοποιήσουν τα εξαρτήματα για να δημιουργήσουν πύργους αναρρίχησης σε μια παιδική χαρά στο Ρότερνταμ. Η Miljoskarm, εν τω μεταξύ, αναμένει να επεξεργαστεί 50 με 100 τόνους υλικού φέτος.
Η εταιρεία προσεγγίζει τώρα ανθρώπους της αγοράς για επενδύσεις της τάξεως του 1 με 2 εκατομμύρια ευρώ για την αύξηση της παραγωγικής τους ικανότητας με πρόσθετα μηχανήματα. Επίσης, εργάζεται για νέα προϊόντα που μπορούν να επιτρέψουν στην εταιρεία να επεκταθεί σε άλλες αγορές, σύμφωνα με τον Nielsen.
Η πληγή από τις γηρασμένες ανεμογεννήτριες
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η βιομηχανία της αιολικής ενέργειας θα παραγάγει 50.000 τόνους πτερυγίων ως απόβλητα έως το 2020, ποσότητα που θα τετραπλασιαστεί και θα ανέλθει σε 225.000 τόνους μέχρι το 2034. Αυτός ο όγκος θα καταλάβει σημαντικό χώρο στις ήδη κορεσμένες χωματερές ταφής αποβλήτων του πλανήτη, αν ληφθεί υπόψη ότι κάθε πτερύγιο χρειάζεται μεταξύ 30 και 44,8 κυβικών μέτρων χώρο στους χώρους υγειονομικής ταφής.
Εξαιτίας του τρόπου κατασκευής των πτερυγίων, δεν συμφέρει οικονομικά ή πρακτικά να ανακυκλώνονται - σε αντίθεση με τον χάλυβα και τον χαλκό, υλικά από τα οποία κατασκευάζεται κυρίως το υπόλοιπο τμήμα της πλειονότητας των ανεμογεννητριών.
www.worldenergynews.gr