Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

ΙΕΑ: Δραματική συρρίκνωση των τιμών πετρελαίου λόγω του Coronavirus το 2020 - Οριακή ανάκαμψη το 2025

ΙΕΑ: Δραματική συρρίκνωση των τιμών πετρελαίου λόγω του Coronavirus το 2020 - Οριακή ανάκαμψη το 2025
Ο ιός έχει οδηγήσει σε απότομη πτώση της βιομηχανικής δραστηριότητας, ιδίως στην Κίνα, σε άλλες ασιατικές οικονομίες, καθώς και στην Ιταλία

Σημαντική συρρίκνωση αναμένεται να υποστεί η ζήτηση πετρελαίου μέσα στο 2020, λόγω της πανδημίας του κορωναϊού, σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας.

Η IEA, που εδρεύει στο Παρίσι, ανέφερε την έκθεση μεσοπρόθεσμων προοπτικών ότι σε ένα ακραίο σενάριο όπου οι κυβερνήσεις δεν καταφέρνουν να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωναϊού - που έχει πλήξει πάνω από 100.000 ανθρώπους-, η κατανάλωση θα μπορούσε να μειωθεί έως και τα 730.000 bpd.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του IEA, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 90 χιλ. βαρέλια ημερησίως το 2020 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα 99,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Μάλιστα, τα σχετικά στοιχεία αποτελούν νέα επί τα χείρω αναθεώρηση των αρχικών εκτιμήσεων του IEA για ετήσια αύξηση της ζήτησης κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ εάν επιβεβαιωθούν θα αποτελέσουν την πρώτη συρρίκωνση της ζήτησης μετά το 2009.

Ο ιός έχει οδηγήσει σε απότομη πτώση της βιομηχανικής δραστηριότητας, ιδίως στην Κίνα, σε άλλες ασιατικές οικονομίες, καθώς και στην Ιταλία.

«Η κρίση του κοροναϊού επηρεάζει ένα ευρύ φάσμα ενεργειακών αγορών - συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα, του φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας - αλλά ο αντίκτυπός του στις αγορές πετρελαίου είναι ιδιαίτερα έντονος, διότι εμποδίζει τη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών. Η κρίση του Coronavirus προστίθεται στις αβεβαιότητες που αντιμετωπίζει η παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου καθώς εξετάζει νέες επενδύσεις και επιχειρηματικές στρατηγικές» τόνισε χαρακτηριστικά ο εκτελεστικός διευθυντής της IEA Fatih Birol.

Οριακή ανάκαμψη μέχρι το 2025

Ενώ η ζήτηση για πετρέλαιο αναμένεται να μειωθεί δραματικά, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) συνέχισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, αναφέροντας πως η παραγωγική ικανότητα θα αυξηθεί κατά 5,9 εκατομμύρια bpd μέχρι το 2025, οριακά υπερβαίνοντας τη ζήτηση.

Η επέκταση της παραγωγής στο Ιράκ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αντισταθμίζοντας τις μειώσεις στη Λιβύη και τη Βενεζουέλα, σημαίνει ότι η παραγωγή από τον Οργανισμό των χωρών εξαγωγής πετρελαίου (ΟΠΕΚ) θα αυξηθεί κατά 1,2 εκατομμύρια μονάδες βάσης μέχρι το 2025.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης