Αναλύσεις

JP Morgan: έρχονται κρίση ρευστότητας και υποβαθμίσεις - Credit Suisse: Οι κεντρικές τράπεζες έχουν πολύ δουλειά

JP Morgan: έρχονται κρίση ρευστότητας και υποβαθμίσεις - Credit Suisse: Οι κεντρικές τράπεζες έχουν πολύ δουλειά
Eπιδεινώνονται δραματικά οι αγορές χρήματος
Κρίση ρευστότητας θα χτυπήσει το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα προειδοποιεί η αμερικανική επενδυτική τράπεζα J P Morgan.
Η συνεχιζόμενη κρίση ρευστότητας αρχίζει να γίνεται πλέον πολύ περίεργη, καθώς σημαίνει ότι τα χαμηλά επιτόκια παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών δεν έχουν ξεκλειδώσει πρόσθετη χρηματοδότηση, αλλά το πρόβλημα χειροτέρεψε και τώρα οι τράπεζες και οι traders βλέπουν ότι η μόνη λύση είναι η συνεχής παροχή ρευστότητας.
Η «κορωνο-ύφεση» στην παγκόσμια οικονομία ή η ύφεση στην διεθνή οικονομία που προκαλεί ο κορωνοιός προέτρεψε την Credit Suisse να δημοσιεύσει μια δυσοίωνη εκτίμηση στο μέτωπο της ρευστότητας, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να συνδυάσουν μειώσεις επιτοκίων με ανοιχτές γραμμές ρευστότητα, συνεχείς γραμμές repos και ποσοτική χαλάρωση.
Κατά την Credit Suisse μια χιονοστιβάδα ρευστότητας έρχεται για να αποτρέψει μια συντριβή της αγοράς
Η JPMorgan πάντως αναφέρει ότι η κρίση του COVID-19 θα προκαλέσει κρίση ρευστότητας.
Η Fed πρέπει τώρα να προχωρήσει για να αποτρέψει ένα «καταστροφικό» πιστωτικό γεγονός, καθώς η μεγάλη αύξηση του δείκτη φόβου VIX, μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση όχι μόνο της αγοράς ομολόγων junk, αλλά να προκαλέσει ένα κύμα υποβαθμίσεων ακόμη και στα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας BBB, οδηγώντας την αμερικανική οικονομία σε βαθειά κρίση.
Ένα σενάριο είναι τρισεκατομμύρια ομόλογα επενδυτικού βαθμού ξαφνικά υποβαθμίζονται σε σκουπίδια σε junk bond.

H J P Morgan υποστηρίζει ότι οι διαταραχές στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού από την κρίση του COVID-19 ήδη δημιουργούν προβλήματα ταμειακών ροών για ορισμένες επιχειρήσεις, ιδίως σε μικρότερες επιχειρήσεις, και εκείνες που ανήκουν σε κλάδους που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, όπως ταξίδια, μεταφορές, αναψυχή, διαμονή.
Οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις ήδη υπονοούν μέτρα με στόχο την παροχή πιστωτικής υποστήριξης.
Η FED θα μπορούσε να αγοράσει π.χ. και μετοχές.
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας υπογράμμισε ότι η BoE θα μπορούσε να εμπλακεί στην παροχή χρηματοδότησης της αλυσίδας εφοδιασμού.
Αν όμως η πιστωτική στήριξη από τις κεντρικές τράπεζες ή και τις κυβερνήσεις είναι ευρύτατη, γρήγορη και άμεση, ίσως να επιταχύνουν το τέλος του ανοδικού κύκλου και ένα σοκ υποβαθμίσεων να πλήξει τον πλανήτη σύμφωνα με την JPMorgan.

Όμως εάν το Brent βυθιστεί στην χαμηλή τιμή των 30 ευρώ ή χαμηλότερα τώρα που η Σαουδική Αραβία έχει προκαλέσει πόλεμο τιμών κάπως η κατάσταση μπορεί να περιοριστεί.
Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι οι αρνητικές συνέπειες των υποβαθμίσεων ομολόγων και οι άγγελοι που έπεσαν δημιουργούν σκηνικό αυτοεκπληρούμενης προφητείας.
Δικαιολογούνται οι μαζικές υποβαθμίσεις κρατικών ομολόγων;
Πηγή: Βαnkingnews
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης