Χρηματιστήριο & Αγορές

Την ώρα που εξετάζονται δημοσιονομικά κίνητρα με εμπόδιο την Γερμανία... FED και ΕΚΤ προετοιμάζουν σιωπηρά σχέδια για αγορές μετοχών

Την ώρα που εξετάζονται δημοσιονομικά κίνητρα με εμπόδιο την Γερμανία... FED και ΕΚΤ προετοιμάζουν σιωπηρά σχέδια για αγορές μετοχών
Η Γερμανία θα επιτρέψει η ευρωζώνη να υιοθετήσει ισχυρά δημοσιονομικά κίνητρα ή θα τα μπλοκάρει;
Ενώ οι κεντρικοί τραπεζίτες ανά τον κόσμο ζητούν από τις κυβερνήσεις δημοσιονομικά κίνητρα, περισσότερες δημόσιες δαπάνες για την αποτροπή του χάους στην παγκόσμια οικονομία λόγω του Covid 19 του κορωνοιού… προετοιμάζουν σιωπηρά αγορές μετοχών.
Ναι οι κεντρικές τράπεζες, όπως η Ιαπωνική Κεντρική Τράπεζα και η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας αγοράζουν μετοχές… σχεδιάζουν αγορές μετοχών.
Τόσο η FED όσο και η ΕΚΤ έχουν επεξεργαστεί σχέδιο παρέμβασης στις αγορές μετοχών.
Ταυτόχρονα στις ΗΠΑ φαίνεται να επεξεργάζονται μέτρα για δημοσιονομικά κίνητρα ώστε να αποτρέψουν τις δραματικές επιπτώσεις της παγκόσμιας επιβράδυνσης λόγω του κορωνοιού.
Φαίνεται σαν να υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια από κυβερνήσεις με δημοσιονομικά κίνητρα και τις κεντρικές τράπεζες με αγορές μετοχών να παρέμβουν καθώς τα κλασσικά νομισματικά μέτρα όπως οι μειώσεις των επιτοκίων ΔΕΝ αποδίδουν.

FED και ΕΚΤ σχεδιάζουν μέτρα για αγορές μετοχών – Οι κεντρικές τράπεζες θα αγοράζουν μετοχές

Ο Eric Rosengren ο επικεφαλής της FED Βοστώνης προϊδέασε ότι λόγω του συνεχούς κραχ στις μετοχές η FED θα πρέπει να εξετάσει τις αγορές μετοχών.
Η πρώην επικεφαλής της FED η Yellen, ξεκίνησε την ιδέα ότι κατά την επόμενη κρίση, η Fed θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο επέκτασης του φάσματος των περιουσιακών στοιχείων αγοράζοντας μετοχές.
Έτσι λοιπόν εξαιτίας των παράνομων πειραμάτων που διεξήχθησαν σε ένα κινεζικό ιολογικό ινστιτούτο του Wuhan και της πανδημίας που εκδηλώθηκε με τον κορωνοιό… οι κεντρικές τράπεζες υπό καθεστώς πανικού σχεδιάζουν τώρα αγορές μετοχών.
Η Fed πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αγοράσει ένα ευρύτερο φάσμα περιουσιακών στοιχείων που θα της επιτρέπει να αγοράζει μετοχές - εάν δεν διαθέτει επαρκή πυρομαχικά για να αντιμετωπίσει μια ύφεση με τα επιτόκια.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αποζημιώσει τη Fed για τυχόν απώλειες, ανέφερε ο Rosengren.
Συγκεκριμένα η FED θα πρέπει να έχει την δυνατότητα να αγοράσει ευρύτερο φάσμα τίτλων ή περιουσιακών στοιχείων.
Μια τέτοια πολιτική, ωστόσο, θα απαιτούσε μια αλλαγή στο νόμο της Federal Reserve. ...
Εναλλακτικά, η Federal Reserve θα μπορούσε να εξετάσει ένα μηχανισμό διευκόλυνσης αγοράζοντας και μετοχές, υπό την προϋπόθεση ότι το Δημόσιο θα συμφωνήσει να παράσχει αποζημίωση.
Πολλοί βλέπουν ότι η Fed θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερη πρόκληση σε σχέση με την κρίση του 2008, όταν το επιτόκιο αναφοράς μειωθεί σχεδόν στο μηδέν, επειδή οι αποδόσεις στα πιο μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα θα πέσουν κάτω από το 1%.
αναφέρει η Julius Baer
Τα αρνητικά επιτόκια όπως έχει αποδείξει η εμπειρία της ΕΚΤ δεν είναι το κατάλληλο νομισματικό εργαλείο καθώς η εμπειρία από την Ευρώπη και την Ιαπωνία δείχνει ότι οι δυσμενείς παρενέργειες είναι πιθανότατα αρκετά μεγάλες.

Στρατηγική επιτοκίων της FED

Η FED μείωσε τα επιτόκια κατά 0,50% στις 3 Μαρτίου 2020 στο 1% με 1,25% από 1,50% με 1,75% που ήταν προηγουμένως.
Η βεβιασμένη μείωση των επιτοκίων ήταν απόδοση πανικού καθώς η τακτική συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για τις 18 Μαρτίου.
Με βάση ενδείξεις στις 17 και 18 Μαρτίου εάν η κατάσταση με τον κορωνοιό έχει επιδεινωθεί η FED θα μειώσει εκ νέου τα επιτόκια 0,25% και δεν αποκλείεται στις 28 και 29 Απριλίου 2020 να τα μειώσει εκ νέου 0,25%.
Σε αυτό το σενάριο τέλη Απριλίου το επιτόκιο παρέμβασης της FED θα είναι 0,50%.
Ορισμένοι επενδυτικοί οίκοι όπως η J P Morgan υποστηρίζουν ότι τα επιτόκια της FED εντός του 2020 θα μπορούσαν να μειωθούν στο 0%.
Επίσης είναι πολύ πιθανό τα πιο βραχυπρόθεσμα ομόλογα των ΗΠΑ να καταγράψουν αρνητικές αποδόσεις.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/lowest%20bond%20yield%20in%20120%20years.jpg?itok=nnK9JwEE
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/fed%20cuts%20rates%20due%20to%20crisis.jpg?itok=x36Sb2NR

ΕΚΤ: Στις 12 Μαρτίου θα μειωθεί το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από -0,50% σε -0,60% και σχέδια για αγορές μετοχών

Στις 12 Μαρτίου 2020 η ΕΚΤ θα μειώσει περαιτέρω το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων και από αρνητικό επιτόκιο -0,50% θα διαμορφωθεί -0,60%.
Το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων είναι η διαδικασία κατά την οποία οι εμπορικές τράπεζες καταθέτουν στην ΕΚΤ την ρευστότητα τους για πολύ βραχυχρόνια διαστήματα.
Το βασικό επιτόκιο παρέμβασης, το επιτόκιο κύριας χρηματοδότησης θα παραμείνει αμετάβλητο 0% ενώ το επιτόκιο οριακής διευκόλυνσης θα διατηρηθεί στο 0,25%.
Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει και ένα πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στις μικρές εταιρίες μέσω TLTROs.
Ωστόσο με βάση τελευταίες ενδείξεις η ΕΚΤ επεξεργάζεται σχέδιο αγοράς μετοχών υπό πολύ αυστηρά πλαίσια, π.χ. πρώτα θα αγοραστούν μετοχές ανώτατης πιστοληπτικής διαβάθμισης, ETFs επίσης υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης.
Όμως δεν είναι σαφές πότε θα ξεκινήσει το πρόγραμμα εάν δηλαδή η ΕΚΤ ανακοινώσει το σχέδιο για να το εξειδικεύσει αργότερα.
Συν τοις άλλοις ακόμη υπάρχουν ζυμώσεις στο εσωτερικό της ΕΚΤ καθώς υπάρχουν αντιδράσεις για το θέμα αυτό, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές.
Όμως όλες αυτές οι κινήσεις, τα σχέδια για αγορές μετοχών, οι μειώσεις επιτοκίων, η παρέμβαση του ΔΝΤ με 50 δισεκ και της World Bank με 12 δισεκ. απλά αποδεικνύουν τον πανικό κυβερνήσεων, κεντρικών τραπεζών και θεσμικών οργάνων.
Ο κίνδυνος μεγάλης επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση χρηματιστήρια και γενικώς όλες τις φούσκες που έχουν δημιουργηθεί.
Οι κεντρικές τράπεζες εάν χαθεί ο έλεγχος δεν θα μπορέσουν να δράσουν καθώς η ποσοτική χαλάρωση είναι το τελευταίο όπλο τους.
Η ρήψη χρημάτων από το ελικόπτερο... κοινώς οι κεντρικές τράπεζες απευθείας να χρηματοδοτούν τις κοινωνίες θα ήταν η απόλυτη απόδειξη της αποτυχίας των κεντρικών τραπεζών.

Οι κυβερνήσεις προετοιμάζουν δημοσιονομικά κίνητρα

Όταν τέσσερις από τους πιο σημαντικούς παράγοντες χάραξης πολιτικής στον κόσμο μίλησαν σε διάσκεψη του Σαν Ντιέγκο στις 5 Ιανουαρίου του 2020, ένας ύπουλος νέος ιός εξαπλώθηκε σε απόσταση 7.000 μιλίων και μολύνοντας την αγορά του Wuhan στην κεντρική Κίνα αναφέρουν οι FT.
Ο Mario Draghi, ο Lawrence Summers, η Janet Yellen και ο Adam Posen διαδραμάτισαν ηγετικούς ρόλους στη διάσωση της παγκόσμιας οικονομίας μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009.
Πάνω από 10 χρόνια αργότερα, δεν ήταν σίγουροι για την ικανότητα των διαδόχων τους να κάνουν το ίδιο.
Η FED όταν διοικούσε η Yellen, είχε ήδη αναγκαστεί να μειώσει το επιτόκιο στόχο σε ποσοστό 1,5-1,75% το 2019 λόγω ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα του Draghi και η Τράπεζα της Ιαπωνίας εξακολουθούσαν να έχουν αρνητικά επιτόκια, παρά μια δεκαετία επιθετικής νομισματικής ώθησης.
Σε ένα νέο σοκ οι κεντρικές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να ανταπορκιθούν.
Ο Jerome Powell, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, στις 3 Μαρτίου 2020 μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από μια διεθνή συντονισμό.
Όμως, ενώ η ομάδα των πλουσίων χωρών G7 υποσχέθηκε ότι «θα χρησιμοποιήσει όλα τα κατάλληλα εργαλεία πολιτικής» και ότι η Τράπεζα του Καναδά ακολούθησε αμέσως την Fed, οι κινήσεις από την ΕΚΤ και τη BoJ ήταν αξιοσημείωτα αργές.
Ο κορωνοιός έχει προκαλέσει συστημικό σοκ και ο κίνδυνος χρεοκοπιών εταιριών και αύξησης των προβληματικών δανείων μεγεθύνονται.
Η τραπεζική ρυθμιστική αρχή της Κίνας κάλεσε τις τράπεζες να μην ταξινομήσουν τα καθυστερημένα δάνεια ως επισφαλή χρέη για τις εταιρείες που αντιμετωπίζουν την κρίση λόγω κορωνοιού.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2020-02-16_8-27-39_0.jpg?itok=7BhhAQE5
Ο κίνδυνος, ωστόσο, είναι ότι το σοκ στην εφοδιαστική αλυσίδα κλονίζει την ζήτηση καθώς οι καταναλωτές παύουν να ταξιδεύουν ή να ψωνίζουν και οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να απολύουν εργαζόμενους προκαλώντας δυναμική ύφεσης.
Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου έπεσαν σε ιστορικό χαμηλό στο 0,66%, γεγονός που καταδεικνύει τους φόβους της αγοράς ότι ο κορωνοϊός θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.
Η Fed έχει τουλάχιστον χώρο για να μειώσει επιτόκια.
Θα μπορούσε επίσης να ξεκινήσει εκ νέου την ποσοτική χαλάρωση - αγορές περιουσιακών στοιχείων που αποσκοπούν στη μείωση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων - σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης.
Αλλά στην Ευρώπη και την Ιαπωνία η συζήτηση έχει ήδη στραφεί στο τι μπορούν να κάνουν οι κυβερνήσεις.
Όταν υπάρχει κίνδυνος ύφεσης -όπως και στη Γερμανία - θα θα μπορούσαν να εξεταστούν δημοσιονομικά κίνητρα.
Στο προσκήνιο έρχεται η δημοσιονομική πολιτική υποστηρίζει ο Olivier Blanchard, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ. Δεν πρέπει να διστάσουμε να ξοδέψουμε ακόμη περισσότερο το 5-10% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και αυτό δεν θα πρέπει να δημιουργεί ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Οι μειώσεις των επιτοκίων έχουν μόνο συμβολική αξία, καθώς είναι απίθανο να πείσουν τις εταιρείες να επενδύσουν περισσότερα ή τα νοικοκυριά να δαπανήσουν λιγότερα δεδομένης της ευρείας ανησυχίας για τον ιό.
Ο Guntram Wolff, διευθυντής της think-tank Bruegel στις Βρυξέλλες, αναφέρει ότι η αντίδραση της ευρωζώνης μέχρι στιγμής ήταν «αδύναμη» σε σύγκριση με δημοσιονομικά κίνητρα ύψους 200 δισ. Ευρώ μετά την οικονομική κρίση του 2008.
Ένα μεγάλο εμπόδιο σε οποιοδήποτε μεγάλο δημοσιονομικό κίνητρο στην Ευρώπη είναι η Γερμανία.
Παρά το γεγονός ότι έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες του χρέους προς το ΑΕΠ στην περιοχή, το Βερολίνο συντηρεί μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα.
Οι Γάλλοι υποστηρίζουν ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να χαλαρώσει προσωρινά τους δημοσιονομικούς της κανόνες ως απάντηση στον ιό, ωστόσο η Γερμανία δεν θα υποχωρήσει εύκολα.
Στις ΗΠΑ, το Κογκρέσο ψήφισε ένα νομοσχέδιο έκτακτης ανάγκης ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο δεν επαρκεί.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αντιστάθηκε στις προσκλήσεις για πλήρη κίνητρα και υιοθέτησε κάποια στοχευμένη χαλάρωση.
Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Κίνας είναι χρήσιμη, αλλά δεν αρκεί για να καταστήσει την κινεζική οικονομία, για να μην αναφέρουμε την παγκόσμια οικονομία, ξανά ενεργεί υποστηρίζει η Macquarie Group.

Δυο υποσημειώσεις

1)Οι αγορές μετοχών από τις κεντρικές τράπεζες θα σηματοδοτεί τον απόλυτο διασυρμό τους και θα καταδειχθεί το μέγεθος του πανικού
2)Όταν η Ελλάδα ζητούσε δημοσιονομική ελαστικότητα και κίνητρα η Γερμανία έδωσε λιτότητα.
Η Ελλάδα αδικήθηκε ξεκάθαρα ενώ ο κορωνοιός και τα σοκ που μεταφέρει μπορεί να οδηγήσουν σε δημοσιονομικά κίνητρα;
Η απάντηση είναι ελάχιστα λόγω Γερμανίας.

Πηγή:

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης