Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Chrash test για τις ενεργειακές μετοχές μετά την πτώση μέχρι 30% - BETA: Τα τεχνικά στοιχεία

Chrash test για τις ενεργειακές μετοχές μετά την πτώση μέχρι 30% - BETA: Τα τεχνικά στοιχεία
Η υποχώρηση των τιμών αμφισβητεί την πορεία της κερδοφορίας το 2020 για τις εταιρίες
Με απώλειες του 30% οι μετοχές εταιριών του ευρύτερου ενεργειακού κλάδου οδηγούν σε προϋποθέσεις για την διενέργεια ενός ακόμα Crash Test για το αν μπορούν να ισορροπήσουν και να ανακάμψουν.
Η Μυτιληναίος με κεφαλαιοποίηση κάτω από 1 δισ ευρώ, παρά την ανακοίνωση του Buy Back την περασμένη Πέμπτη 5/3 υποχώρησε περαιτέρω.
Motor Oil και ΕΛΠΕ με κεφαλαιοποίηση κάτω από 2 δισ έκαστη, με το πετρέλαιο να χάνει 8% την Παρασκευή 6/5 και τα margins της κερδοφορίας να βυθίζονται.
Η ΔΕΗ με κεφαλαιοποίηση 635 εκατ ευρώ, καθώς η τιτλοποίηση των επισφαλειών δεν μπορεί να προχωρήσει με τα τρέχοντα δεδομένα, έχει δεχτεί μια σημαντική πτώση στην κεφαλαιοποίηση από το 1 δισ, ενώ ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί το business plan.
O AΔΜΗΕ δείχνει την καλύτερη αντίσταση, καθώς διαθέτει ικανοποιητικό WACC, που συνεπάγεται κλειδωμένη κερδοφορία και παράλληλα έναρξη τον Απρίλιο της διαδικασίας για υπερδιπλασιασμό του Regulated Asset Base, με το έργο Αττικής - Κρήτης.
Χωρίς απώλειες η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δικαιολογεί την σταθερή θέση των επενδυτών στις εταιρίες των Ανανεώσιμων Πηγών.

Το buy back της Μυτιληναίος κρίνει τις στηρίξεις

Αν κανείς λάβει υπόψη του τις κινήσεις των μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων θα πρέπει να δει τις δύο πτυχές αυτής της πτώσης.
Διότι ο Coronavarius δεν θα είναι εσαεί παρόν για το οικονομικό και ενεργειακό περιβάλλον.
Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες οι μεγάλοι  βασικοι ξένοι μέτοχοι της Μυτιληναίος είναι αγοραστές και έχουν απορροφήσι την προσφορά των τελευταίων ημερών.
Παράλληλα το buy back, που έχει τεθεί στην γενική συνέλευση της 27/3 έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό επίπεδο αντίστασης, καθώς η μετοχή κατέγραψε την περιοχή των 6,70 -6,80 μονάδων ισχυρό σημείο στήριξης που είναι πολύ κοντά στο 6,60 χαμηλό του Δεκεμβρίου του 2018.
Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρία δεν έχει στην παρούσα φάση επιπτώσεις από την κρίση, πέραν της σχετικής υποχώρησης της τιμής του αλουμινίου στο επίπεδο 1685 -1720 δολ/τόνο με το δολάριο να παραμένει ισχυρό.
Την ίδια ώρα το κόστος παραγωγής βρίσκεται κάτω από τα 1400 δολ/τόνο.


Οι τιμές μετοχών με βάση κλείσιμο της Πέμπτης 5/3 και τα δεδομένα σύμφωνα με την BETA


xa2



Το σχόλιο της BETA



Με πανικό και φόβο τα χρηματιστήρια στέκονται απέναντι στην εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοιού συνεχίζοντας με ακούραστο τρόπο το σερί των ρευστοποιήσεων.
Το κλίμα πλέον είναι τοξικό και φορτισμένο από έντονη μεταβλητότητα, οι ταλαντώσεις σε ημερήσια πλέον βάση καθιστούν την ενασχόληση με το ταμπλό ιδιαίτερα ανθυγιεινή για όσους δεν έχουν την εμπειρία και την υπομονή να αντιμετωπίσουν τέτοιες ακραίες καταστάσεις.
Η διάρκεια των έντονων διακυμάνσεων συμπληρώνει δύο εβδομάδες οι οποίες για όσους έχουν καθημερινή επαφή με τις ημερήσιες τιμές μοιάζουν με κινήσεις μηνών.
Η έξαρση του φαινομένου στην Ευρωπαϊκή επικράτεια και η μείωση της δραστηριότητας όπου διαπιστώνονται κρούσματα αρχίζει πλέον και ποσοτικοποιείται με αρνητικές αναθεωρήσεις για την ανάπτυξη των οικονομιών και των επιχειρήσεων.
Ως είθισται οι Αγορές θα προεξοφλήσουν τα χειρότερα και θα αλλάξουν στάση μόνο όταν θα υπάρξει αναίρεση από την πραγματικότητα των εκτιμώμενων αρνητικών συνεπειών.
Στο εσωτερικό η φορτισμένη από πωλήσεις ατμόσφαιρα επιβαρύνθηκε και από την ένταση στα Ελληνοτουρκικά σύνορα.
Το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος αποτιμήθηκε με νέες εκροές καθώς στις ημέρες που η Ευρώπη είχε την ανοδική της αντίδραση η εγχώρια αγορά έμεινε σε χαμηλή πτήση.
Το γεγονός αυτό ερμηνεύεται περισσότερο ως αναστολή στην ανάληψη ρίσκου και συνδέεται σχεδόν αποκλειστικά με τις εξελίξεις στο προσφυγικό.
Ο συνδυασμός των δύο παραγόντων φαίνεται να στερεί επί του παρόντος κάθε δυνατότητα ψύχραιμης ανάγνωσης των θεμελιωδών δεδομένων και να οδηγεί σε μαζικές συστημικές πωλήσεις χωρίς ποιοτικές διακρίσεις.
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό το φαινόμενο στην Ελλάδα, όπως έχει επανειλημμένα αναφερθεί το Ελληνικό Χρηματιστήριο λόγω του χαμηλού συναλλακτικού βάθους έχει την τάση να υπερθεματίζει και πλέον οι απώλειες στις πρώτες 44 συνεδριάσεις της χρονιάς έφθασαν το 25% κατατάσσοντας το στην κορυφή των Χρηματιστηρίων με τις μεγαλύτερες απώλειες το 2020.
Το μόνο θετικό της υπόθεσης είναι η αύξηση των συναλλαγών πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ για 9 συνεχόμενες συνεδριάσεις, φαινόμενο το οποίο τελευταία φορά είχε παρατηρηθεί το Δεκέμβριο του 2015.


Τα τεχνικά στοιχεία


Όλα τα παραπάνω περιγράφουν μια άκρως επιβαρυμένη αρνητική κατάσταση, ένα τραινάκι τρόμου που σε κάθε νέα «λούπα» αναιρεί τις προηγούμενες εκτιμήσεις.
Η ελληνική αγορά με αποτίμηση 50 δις ευρώ και σχέση με το ΑΕΠ 26% είναι στην ζώνη της ευκαιρίας.
Όμως αυτό επί του παρόντος αποδεικνύεται μια προσέγγιση επόμενης ημέρας, ένας δείκτης που έχει νόημα όταν εκλείψουν ή περιοριστούν οι συνθήκες που
προκαλούν το ψυχολογικό άγος στους επενδυτές.
Οι ελληνικές μετοχές είναι φθηνές στα τρέχοντα επίπεδα και η υποτιμητική υπερβολή είναι μια ευκαιρία ανάλογη με την στρέβλωση που σημειώθηκε το 2015, μετά το κλείσιμο της Αγοράς λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.
Όχι τυχαία ο Γενικός Δείκτης έχει βρεθεί και πάλι στην ίδια περιοχή τιμών.
Τεχνικά το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη δεν προσφέρεται για επενδυτές με ευαίσθητη κράση.
Ημερήσια σώματα μεγάλων διακυμάνσεων με έντονες κλίσεις και διαδοχικά ανοδικά και καθοδικά χάσματα συνθέτουν
μια βραχυπρόθεσμη εικόνα διαγραμματικού δέους.
Η εικόνα της σφοδρής υποτίμησης έχει περιοριστεί οριακά ενώ υπάρχουν πλέον ανοδικές αποκλίσεις σε όλες τις χρονικές περιόδους (ώρα, ημέρα εβδομάδα),η λεγόμενη «άρνηση» του RSI να προσχωρήσει σε νέα χαμηλά παρά τα νέα χαμηλότερα επίπεδα διαπραγμάτευσης του Γενικού Δείκτη.
Σε σφοδρή υποτίμηση παραμένει και ο MACD ο οποίος βρίσκεται στην ζώνη από στην οποία ορίζονται παραδοσιακά τοπικοί πυθμένες.
Η αντίδραση είναι θέμα χρόνου καθώς όλα συναινούν στην επανάληψη μιας συνεδρίασης ανάλογη με αυτή που σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη
με ζητούμενο όμως όχι τόσο το πόσο ψηλά θα φθάσει ο Γενικός Δείκτης, αλλά το τι θα ακολουθήσει μετά.
Οι άμεσοι στόχοι είναι οι 720 και 750 μονάδες και τα επίπεδα εκκίνησης θα μπορούσαν να θεωρηθούν με πολύ μεγάλες πιθανότητες τα χαμηλά της συνεδρίασης της Παρασκευής (687,49).
Οτιδήποτε άλλο ειπωθεί επί του παρόντος θεωρείται εκτίμηση με υψηλό βαθμό αβεβαιότητας.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης