Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Βυθίζεται το πετρέλαιο - Απώλειες πάνω από 9% - H Ρωσία μπλόκαρε την συμφωνία στον ΟΠΕΚ + για πρόσθετες περικοπές

Βυθίζεται το πετρέλαιο - Απώλειες πάνω από 9% - H Ρωσία μπλόκαρε την συμφωνία στον ΟΠΕΚ + για πρόσθετες περικοπές
Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοι του δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σχετικά με το μέγεθος της παραγωγής πετρελαίου που θα μειωθεί εν μέσω της επιδημίας κοροναϊού
Upd Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν πάνω από 9% σε πολυετή χαμηλά, με το αργό να καταγράφει απώλειες που ξεπέρασαν το 10% σήμερα Παρασκευή 6/3/2020, καθώς οι σύμμαχοι του ΟΠΕΚ απέρριψαν πρόσθετες περικοπές στην παραγωγή που πρότεινε την Πέμπτη.
Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοι του δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σχετικά με το μέγεθος της παραγωγής πετρελαίου που θα μειωθεί εν μέσω της επιδημίας κοροναϊού, ενώ η Ρωσία αρνείται να δώσει το πράσινο φως για μεγαλύτερες περικοπές της προσφοράς από την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Οι τιμές του πετρελαίου αρχικά υποχώρησαν την Παρασκευή 6/3/2020 το απόγευμα μετά τις αναφορές ότι η Μόσχα δήλωσε ότι δεν ήταν διατεθειμένη να εγκρίνει περαιτέρω μείωση της παραγωγής.
Αργότερα, το Reuters ανέφερε επίσης ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν να συνεχίσουν τις υφιστάμενες περικοπές, επιβαρύνοντας περαιτέρω τις τιμές αργού πετρελαίου.
Στη συνέχεια, μια ανακοίνωση της πετρελαϊκής ομάδας ανέφερε ότι θα συνεχίσει τις συζητήσεις αλλά δεν έκανε καμία αναφορά σε περικοπές.

Περί τις 22:53 ώρα Ελλάδας το Brent, διαπραγματευόταν στα 45,26 δολάρια με πτώση 9,46%, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) στα 41,24 δολάρια, χαμηλότερα κατά 10,15%. Και τα δύο σημεία διαπραγματεύονταν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2017.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent μειώθηκαν περισσότερο από το 30% από τα υψηλά στις αρχές Ιανουαρίου, με το WTI να μειώνεται σχεδόν κατά το ένα τρίτο κατά την ίδια περίοδο.

Η συνάντηση μεταξύ του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του, γνωστή ως OPEC +, βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βιέννη μετά την καθυστέρηση των συνομιλιών.
Την Πέμπτη, ο ΟΠΕΚ πρότεινε πρόσθετες περικοπές παραγωγής 1,5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα από τις αρχές του επόμενου μήνα έως το τέλος του έτους.
Η ομάδα των 14 μελών έχει προγραμματίσει μια συνάντηση στις 9 Ιουνίου για να αναθεωρήσει την πολιτική.
Η πρόταση εξαρτάται από την υποστήριξη από μη μέλη του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.
Ο ΟΠΕΚ προειδοποίησε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να εφαρμοστεί μόνο σε αναλογική βάση με τα μέλη του πυρήνα να μειώνουν το 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα και τα μη-μέλη του ΟΠΕΚ τα 500.000 βαρέλια την ημέρα.

Το πετρέλαιο κατέρρευσε σε αγορά αρκούδων καθώς η επιδημία του κορωναϊού οδήγησε σε περιορισμό της ζήτησης και πολλοί αναμένουν ότι ο ΟΠΕΚ θα συμμετάσχει σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει τις τιμές.
"Ο OPEC + είναι αντιμέτωπος με το χειρότερο σενάριο. Χθες το βράδυ παρουσιάσθηκε, το καλύτερο σενάριο: μείωση 1,5 εκατομμυρίων bpd μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, το καθεστώς αυτό εξαρτάται από τη συμμετοχή της Ρωσίας, κάτι που δεν είναι ακόμα εφικτό ", δήλωσε ο John Kilduff από την Capital. "Τώρα μπορεί να καταλήξει απλώς να επεκτείνει το τρέχον σύστημα παραγωγής, χωρίς πρόσθετες περικοπές, και η αγορά τους τιμωρεί για το εν λόγω πιθανό αποτέλεσμα", πρόσθεσε.
Ο Kilduff είπε ότι χωρίς την πρόσθετη περικοπή τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως, οι τιμές των WTI θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 30 δολάρια.

Η τελευταία φορά που ο ΟΠΕΚ + μείωσε την προσφορά σε μια τέτοια κλίμακα ήταν το 2008, με 4,2 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα για να υποστηρίξει τις τιμές του πετρελαίου μετά την οικονομική κρίση.
Οι παραγωγοί πετρελαίου δεσμεύθηκαν πρώτα να περιορίσουν τη συλλογική πολιτική παραγωγής τους το 2016 σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τις τιμές, με τη συμφωνία να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2017.
Τον Δεκέμβριο του 2019, επεκτάθηκε και η συμμαχία συμφώνησε να περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου κατά περίπου 1,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Στη συνέχεια, η Σαουδική Αραβία επέλεξε να διακόψει οικειοθελώς τη δική της παραγωγή κατά επιπλέον 400.000 b / d για τρεις μήνες, εάν οι υπόλοιποι τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης