Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Η Nestlé υπογράφει το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Πλαστικών

tags :
Η Nestlé υπογράφει το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Πλαστικών
H Nestlé ξεκίνησε ένα επενδυτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων στις συσκευασίες ύψους 250 εκατ. ελβετικών φράγκων

Η χρήση του πλαστικού, έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία πενήντα χρόνια, έχοντας αποφέρει μεν οφέλη αλλά με τις συνέπειες για το περιβάλλον να είναι πλέον ξεκάθαρες. Πρέπει να σταματήσουμε την κατάληξη των συσκευασιών σε χώρους υγειονομικής ταφής, ωκεανούς, λίμνες και ποτάμια. Για τον λόγο αυτό η Nestlé υπογράφει το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Πλαστικών, το οποίο θα τη βοηθήσει να επιτύχει 100% ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες και μείωση χρήσης του πρωτογενούς πλαστικού (πλαστικό που παράγεται από μη ανανεώσιμα ορυκτά καύσιμα) κατά ένα τρίτο μέχρι το 2025.

Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Πλαστικών, που ξεκίνησε από την Γαλλία και την Ολλανδία, έχει έναν και μοναδικό στόχο: Να επιταχύνει τη μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία για το πλαστικό ενώ θα θέσει τέρμα στην αποκλειστική εξάρτηση από το πρωτογενές πλαστικό.

Το Σύμφωνο φέρνει κοντά ηγέτιδες εταιρείες, ΜΚΟ και κυβερνητικούς φορείς, οι οποίοι δεσμεύονται για την από κοινού επίτευξη συγκεκριμένων στόχων μέχρι το 2025, υπερβαίνοντας μάλιστα τα όσα ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία. Αυτοί οι Ευρωπαϊκοί στόχοι περιλαμβάνουν:

  • Μείωση συσκευασιών και προϊόντων από πρωτογενές πλαστικό τουλάχιστον κατά 20%.
  • Αύξηση της δυνατότητας συλλογής και ανακύκλωσης πλαστικών συσκευασιών στην Ευρώπη τουλάχιστον κατά 25%.
  • Ενίσχυση της χρήσης ανακυκλωμένου πλαστικού σε συσκευασίες τουλάχιστον σε 30% κατά μέσο όρο.

Ο Μarco Settembri, Διευθύνων Σύμβουλος της Nestlé για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που υπογράφουμε το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Πλαστικών καθώς έχουμε κοινό στόχο τη δημιουργία μιας κυκλικής οικονομίας η οποία θα βελτιώσει τα συστήματα συλλογής, διαλογής και ανακύκλωσης σε όλη την Ευρώπη. Ήδη το νέο μπουκάλι της μάρκας Vittel έχει δημιουργηθεί από επαναχρησιμοποιούμενο πλαστικό.  Στο μέλλον, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι και άλλες συσκευασίες μας, όπως περιτυλίγματα και σακουλάκια, θα μπορούν να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν.»

Αυτή δεν θα είναι μια εύκολη διαδικασία καθώς προτεραιότητα της Nestlé είναι η ασφάλεια των προϊόντων της. Οποιοδήποτε πλαστικό χρησιμοποιείται σε συσκευασίες τροφίμων πρέπει να είναι κατάλληλο για τρόφιμα, που σημαίνει ότι δεν πρέπει να περιέχει ουσίες επιβλαβείς για άνθρωπο. Προκειμένου να προκύψει ανακυκλωμένο πλαστικό που θα είναι κατάλληλο για τρόφιμα, οι διαδικασίες ανακύκλωσης πρέπει να εξελιχθούν.

Η πρόκληση για τη Nestlé – αλλά και για τη βιομηχανία τροφίμων εν γένει-  είναι ότι, στην παρούσα φάση, η αξιοποίηση πρωτογενούς πλαστικού για την παραγωγή συσκευασιών είναι πιο οικονομική από τη χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού κατάλληλου για τρόφιμα. Για ν’ ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση, η Nestlé πρόσφατα ανακοίνωσε επένδυση άνω των 1,5 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων σε ανακυκλωμένα πλαστικά κατάλληλα για τρόφιμα. Η πρωτοβουλία αυτή δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τις εταιρείες ανακύκλωσης να εστιάσουν σε ανακυκλωμένα υλικά κατάλληλα για τρόφιμα, βοηθώντας έτσι στη δημιουργία μιας νέας αγοράς.

Για να επιταχυνθεί περαιτέρω η διαδικασία, η Nestlé ξεκίνησε ένα επενδυτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων στις συσκευασίες ύψους 250 εκατ. ελβετικών φράγκων. Το πρόγραμμα εστιάζει σε νεοφυείς επιχειρήσεις που αναπτύσσουν καινοτομίες στον τομέα της συσκευασίας, όπως νέα υλικά, συστήματα αναπλήρωσης ή λύσεις ανακύκλωσης.

Η Nestlé Ελλάς ακολουθώντας την παγκόσμια στρατηγική της εταιρείας, έχει θέσει ως προτεραιότητα τη διεύρυνση των δράσεών της προς την κατεύθυνση των βιώσιμων λύσεων  με όραμα ένα μέλλον χωρίς απορρίμματα και με δέσμευσή για πλήρως ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες έως το 2025.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης