Παρενέργειες

Φωτοβολταϊκά: Η ομαδοποίηση αιτήσεων μόνη λύση για τους μικρομεσαίους επενδυτές

Φωτοβολταϊκά: Η ομαδοποίηση αιτήσεων μόνη λύση για τους μικρομεσαίους επενδυτές

Θετικά «βλέπουν» μικρομεσαίοι επενδυτές από τον χώρο των φωτοβολταϊκών τις προβλέψεις του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΝ, αναφορικά με τον τρόπο εφαρμογής της Βεβαίωσης Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά άνθρωποι της αγοράς, αυτό το πρώτο «δείγμα γραφής» είναι χωρίς αμφιβολία μία καλή αφετηρία ώστε να επιταχυνθούν οι αδειοδοτικές διαδικασίες.

Σύμφωνα πάντως με τα ίδια στελέχη, για τα φωτοβολταϊκά που συνδέονται στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, ο ανεπαρκής ελεύθερος ηλεκτρικός «χώρος» δεν αφήνει πολλά περιθώρια για να επωφεληθούν από την απλοποίηση της αδειοδότησης. Μάλιστα, με τον καταιγισμό των αιτήσεων για άδειες παραγωγής που έχουν υποβληθεί στους τελευταίους κύκλους, εκτιμούν πως σε λίγους μήνες ο κορεσμός του δικτύου θα αφορά όλη την επικράτεια, ακόμη κι αν ο ΔΕΔΔΗΕ ξεκινήσει άμεσα ένα εμπροθοβαρές σχέδιο για την αύξηση της χωρητικότητας.

Όπως προσθέτουν, η μόνη διέξοδος είναι να εφαρμοσθεί η λύση που ανέφερε σε πρόσφατη ημερίδα η γενική γραμματέας, Α.Σδούκου, δηλαδή η ομαδοποίηση πολλών αιτήσεων μικρών έργων, ώστε να «ανοίξει η πόρτα» του δικτύου μεταφοράς. Έτσι, μόνο με την υποβολή κοινών αιτημάτων στον ΑΔΜΗΕ, από συστάδες έργων, η έλλειψη χωρητικότητας δεν θα ακυρώσει στην πράξη για τα μικρομεσαία έργα τις παρεμβάσεις του υπουργείου στο αδειοδοτικό σκέλος.

Κ.Δ.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης