Πετρέλαιο

ΟPEC: Απόφαση για περικοπή της παραγωγής πετρελαίου κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως -Χωρίς συμφωνία Ρωσίας

ΟPEC: Απόφαση για περικοπή της παραγωγής πετρελαίου κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως -Χωρίς συμφωνία Ρωσίας
Xωρίς την συμφωνία Ρωσίας η απόφαση για περικοπή

Κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως αποφάσισαν να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου, οι υπουργοί του ΟΠΕΚ, σύμφωνα με όσα αναμεταδίδουν αυτήν την ώρα τα ξένα μέσα ενημέρωσης.
Παρά ταύτα το αργό παραμένει κάτω από 47 δολ το βαρέλι.

Όλο αυτό το διάστημα διατυπώθηκαν πολλές και διάφορες απόψεις ως προς το μέγεθος της περικοπής, με την Σαουδική Αραβία –που είναι η ηγέτιδα του ΟΠΕΚ- να πιέζει για για περικοπή παραγωγής έως 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως. Αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από την περικοπή των 600.000 βαρελιών που είχε αρχικά προταθεί από την κοινή τεχνική επιτροπή του ΟΠΕΚ. Ωστόσο,  μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η στάση της Ρωσίας.

Μάλιστα, η Ρωσία ήταν διστακτική στο να συμφωνήσει ως προς την πρόσθετη μείωση μετά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν μεταξύ του Σαουδάραβα υπουργού Ενέργειας πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν και του Ρώσου ομολόγου του Αλεξάντρ Νόβακ.



Η Σαουδική Αραβία είχε προτείνει ο OPEC και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, να μειώσουν την παραγωγή κατά έως 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020 αλλά και να επεκτείνουν την τρέχουσα συμφωνία για περικοπή 2,1 εκατ. βαρελιών ημερησίως, η οποία λήγει αυτό τον μήνα, έως τα τέλη του 2020.
Το Ριάντ, ωστόσο, ο μεγαλύτερος παραγωγός του OPEC, και άλλα μέλη της ομάδας πρέπει να κερδίσουν τη στήριξη της Ρωσίας για μια τέτοια συμφωνία.
Μέχρι στιγμής, η Μόσχα έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα στηρίξει μια επέκταση αλλά όχι βαθύτερες περικοπές.

«Συμφώνησαν στο 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως συν 500 χιλιάδες για τις χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο TASS o υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας Μανουέλ Κεβέδο, προσθέτοντας ότι ο ΟΠΕΚ περιμένει «αύριο» τις προτάσεις του υπουργού Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντρ Νόβακ , ο οποίος αποχώρησε χθες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης της επιτροπής εποπτείας του ΟΠΕΚ+ που πραγματοποιήθηκε στην Βιέννη.
Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Μπιζάν Ναμπντάρ Ζαγκανέ επιβεβαίωσε ότι οι υπουργοί συμφώνησαν στην επιπλέον μείωση της παραγωγής, αλλά προσέθεσε ότι το Ιράν, όπως και προηγουμένως, δεν δεσμεύεται να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου.
Η πρόταση, την οποία ενέκριναν σήμερα οι υπουργοί Ενέργειας στην Βιέννη (εκτός των υπουργών της Ρωσίας και του Καζακστάν) προβλέπει την μείωση κατά 1 εκατ. βαρέλια επιπλέον για τις χώρες του ΟΠΕΚ και για τις χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ 500 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως.
Η επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ+ είναι προγραμματισμένη για αύριο, Παρασκευή, στη Βιέννη, όπου αναμένεται να επιστρέψει και να συμμετάσχει σ' αυτήν ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ.

Το υπουργείο Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ευελπιστεί ότι θα υπάρξει συναίνεση με την Ρωσία στο ζήτημα της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ Σουχεΐλ αλ Μαζρούι .
«Όλοι εμείς , ο ΟΠΕΚ και 'οι χώρες μη ΟΠΕΚ' πρέπει να δράσουμε από κοινού. Ελπίζω πολύ στο ότι αύριο θα πετύχουμε συμφωνία» δήλωσε ο ίδιος απαντώντας στο ερώτημα ποιες είναι οι πιθανότητες να στηρίξει η Ρωσία την επιπλέον μείωση της παραγωγής πετρελαίου στην συνεδρίαση της 6ης Μάρτιου.
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στην ομάδα των χωρών που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ και ανήκουν στην ομάδα των χωρών που είναι γνωστή ως ΟΠΕΚ+.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης