Επιτάχυνση των δράσεων για την κλιματική ουδετερότητα ως το 2050 - Οι συστάσεις του Giles Dickson

Επιτάχυνση των δράσεων για την κλιματική ουδετερότητα ως το 2050 - Οι συστάσεις του Giles Dickson
Στο 55% ο στόχος για το 2050

Το σχέδιό της για τον ευρωπαϊκό «νόμο για το κλίμα» δημοσιοποίησε χθες (4/3) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεσμευόμενη για ουδετερότητα άνθρακα μέχρι το 2050 και την αιολική ενέργεια σε θέση οδηγού για την επόμενη μέρα.

Πρόκειται για μια πρόταση που αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, με τον Giles Dickson της WindEurope να θέτει τα πράγματα στην ρεαλιστική τους διάσταση.

Το σχέδιο νόμου αναφέρει επίσης ρητώς έναν ακόμη πιο φιλόδοξο στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030, που θα προταθεί τον Σεπτέμβριο. Ο νόμος επιτρέπει στην Επιτροπή να καθορίσει τη τροχιά για τη μείωση των εκπομπών μεταξύ 2030 και 2050 χωρίς να χρειάζεται να υποβάλει νέα νομοθεσία.

Ωστόσο, για να επιτευχθεί όλο αυτό η μετάβαση στην ενέργεια πρέπει να επιταχυνθεί. Η αιολική ενέργεια είναι έτοιμη να παραδώσει και, με σωστές πολιτικές, δημιουργεί εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson, δήλωσε πως: «Το 15% της ηλεκτροπαραγωγής προέρχεται από την αιολική ενέργεια στην Ευρώπη, η οποία έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 205 GW. H προσδοκία της Επιτροπής, είναι η τροφοδοσία του 50% από τη συγκεκριμένη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας αναφορικά με τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας ως το 2050. Αυτό μεταφράζεται με 5ασμό της εγκατεστημένης ισχύος και 2ασμό του ρυθμού κατασκευής αιολικών πάρκων. Οι κυβερνήσεις θα χρειαστεί επίσης να απλοποιήσουν την προσέγγισή τους στον προγραμματισμό και την αδειοδότηση και να συνεχίσουν να επενδύουν σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης