Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Lukoil: Η πρόταση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής είναι αρκετή για να ανεβάσει τις τιμές στα 60 δολάρια

tags :
Lukoil: Η πρόταση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής είναι αρκετή για να ανεβάσει τις τιμές στα 60 δολάρια
Ενδείξεις ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να συμφωνήσει με τις προτάσεις του ΟΠΕΚ για νέες περικοπές στην παραγωγή
Η πρόταση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως θα αρκούσε για να εξισορροπήσει την αγορά και να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι, δήλωσε ο Leonid Fedun, αντιπρόεδρος της Lukoil, δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής πετρελαίου στη Ρωσία.
Οι δηλώσεις του Fedun στο Reuters αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο ότι η Ρωσία μπορεί να είναι πρόθυμη να συμφωνήσει με τις προτάσεις του ΟΠΕΚ για νέες περικοπές στην παραγωγή.
Ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου και οι εταίροι του, γνωστοί ως OPEC +, θα συναντηθούν στη Βιέννη στις 5-6 Μαρτίου για να συζητήσουν τα επιπλεόν βήματα για τη στήριξη της αγοράς πετρελαίου καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις της εξάπλωσης του κοροναϊού κινδυνεύουν να πλήξουν τη ζήτηση.

Ένα πρώτο βήμα για τις τιμές ήταν η μείωση 600.000 bpd επιπλέον των υφιστάμενων περικοπών 1,7 εκατομμυρίων bpd, οι οποίες λήγουν αυτό το μήνα.
Από τότε ο ΟΠΕΚ πρότεινε βαθύτερες περικοπές 1 εκατομμυρίου bpd κάτι για το οποίο η Ρωσία δεν έχει ακόμη συμφωνήσει.
"Ο κονωνοϊός ... είναι βραχύβιος παράγοντας που επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου ... Θα υπάρξει συνάντηση του ΟΠΕΚ, θα ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα, τα οποία θα εξαλείψουν το πλεόνασμα πετρελαίου από την αγορά και η τιμή θα κάνει ριμπάουντ ", δήλωσε ο Fedun.
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως μετά τη Σαουδική Αραβία.
Η σχέση με τον ΟΠΕΚ είναι ουσιώδης για τον προϋπολογισμό της Ρωσίας και για τους δεσμούς της με τους ηγέτες της Μέσης Ανατολής, καθώς η Μόσχα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε μια σειρά συγκρούσεων στην περιοχή.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin συναντήθηκε με εκπροσώπους πετρελαϊκών εταιρειών την Κυριακή 1/3 μεταξύ των οποίων και η Lukoil, αναφέροντας ότι ευνοεί μια κοινή δράση με τον ΟΠΕΚ, υπογραμμίζοντας όμως ότι το σημερινό επίπεδο τιμών πετρελαίου είναι αποδεκτό από τη Μόσχα, σηματοδοτώντας ότι η ανάμειξη της Ρωσίας μπορεί να είναι περιορισμένη.
Τα σχόλια του Fedun, ο οποίος είναι και ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Lukoil, δείχνουν ότι η Ρωσία είναι πιθανό να ενταχθεί στον ΟΠΕΚ σε νέες περικοπές.
Αργά τη Δευτέρα, ο Fedun δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αναμένει από τη Ρωσία να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά περίπου 200.000-300.000 bpd.
Επίσης, πρότεινε ότι οι περικοπές του OPEC + θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο βαθιές από 1 εκατομμύριο bpd. Αλλά σε μια σπάνια συνέντευξη με το Reuters αργότερα τη Δευτέρα, ο Fedun είπε ότι οι υπάρχουσες προτάσεις περικοπής πρέπει να είναι αρκετές.
"Κατά την άποψή μου (μια κοινή) περικοπή μεταξύ 600.000 bpd και 1 εκατομμυρίου bpd είναι αρκετή για να εξισορροπηθεί η αγορά που πλήττεται από παράγοντες όπως ο coronavirus. Αυτό είναι αρκετό για να ανακάμψει το πετρέλαιο στα 60 δολάρια το βαρέλι ", δήλωσε ο Fedun.
Η Lukoil αντλεί σχεδόν 1,8 εκατομμύρια μονάδες βάσης, κυρίως στη Ρωσία. Έχει επίσης επιχειρήσεις σε αρκετές πρώην σοβιετικές χώρες, καθώς και στο Ιράκ, την Αφρική και κάποιες άλλες περιοχές.
"Είμαστε έτοιμοι να κόψουμε (την παραγωγή πετρελαίου μας) όσο μας λένε. Καλύτερα να πωλούν λιγότερο πετρέλαιο αλλά σε υψηλότερη τιμή ", δήλωσε ο Fedun.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης