Πετρέλαιο

Καρτέλ στα καύσιμα βλέπουν οι Κύπριοι καταναλωτές

Καρτέλ στα καύσιμα βλέπουν οι Κύπριοι καταναλωτές
Η δυσαρέσκεια των πολιτών για την αγορά καυσίμων αποδεικνύεται για άλλη μια φορά μεγάλη

Καρτέλ στα καύσιμα τα οποία οδηγούν σε διαχρονικά υψηλές τιμές βλέπουν οι Κύπριοι πολίτες, σύμφωνα με όσα καταδεικνύει δημοσκόπηση που διενήργησε το IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για λογαριασμό της Σημερινής.
Η δυσαρέσκεια των πολιτών για την αγορά καυσίμων αποδεικνύεται για άλλη μια φορά μεγάλη.
Συγκεκριμένα, το 78% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι οι τιμές των καυσίμων στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου είναι υπερβολικές, ενώ σχεδόν 4 στους 10 ρίχνουν την ευθύνη στην Κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, θεωρώντας ότι τα μέτρα για την συγκράτηση των τιμών έχουν αποτύχει.
Εξάλλου, περισσότεροι από 8 στους 10 θεωρούν ότι ο εκάστοτε Υπουργός Ενέργειας δεν αξιοποιεί επαρκώς την δυνατότητα που έχει από το νόμο για πλαφόν στις τιμές, ενώ η ευθύνη φαίνεται να βαραίνει και την Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής, με το 88% να αποτιμά αρνητικά το έργο των βουλευτών.
Ποια η ευθύνη όμως των πολιτών;  Το 61% γεμίζει το ντεπόζιτο του αυτοκινήτου στα τυφλά, χωρίς έρευνα αγοράς, ενώ το εντυπωσιακό 84% δεν αξιοποιεί τα εργαλεία που του παρέχει η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή. 
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο ενός…μποϊκοτάζ, το 38% των ερωτηθέντων θα συμμετείχε ευχαρίστως, το 20% θα γέμιζε κανονικά, ενώ ένα 42% θα ήθελε να μποϊκοτάρει, αλλά δεν του το επιτρέπουν οι ανάγκες του.

Αντιστάσεις υπάρχουν ωστόσο στο «δόλωμα» των κατεχομένων.
Το υψηλό 83% των ερωτηθέντων δεν προμηθεύεται καύσιμα από τα κατεχόμενα, ενώ ακόμα και αν οι τιμές στις ελεύθερες περιοχές ακριβύνουν, μόλις το 27% είναι διατεθειμένο να περάσει τα οδοφράγματα.
Εξάλλου, το 86% θεωρεί η ενίσχυση της οικονομίας των κατεχομένων, βλάπτει την εθνική υπόθεση.
Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι σχεδόν πάνω από τους μισθούς βλέπουν ίδια ή και καλύτερη ποιότητα καυσίμων
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με παγκύπρια κάλυψη τον μήνα Φεβρουάριο με τυχαία δειγματοληψία 500 ατόμων. 

Πηγή: Sigmalive
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης