Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Ανέκαμψαν οι δείκτες της Wall + 5,09% o DOW, κέρδη 1294 μονάδων - Έσπασε ανοδικά τον ΚΜΟ των 3040 ο S&P, έκλεισε στις 3090

tags :
Ανέκαμψαν οι δείκτες της Wall + 5,09% o DOW, κέρδη 1294 μονάδων - Έσπασε ανοδικά τον ΚΜΟ των 3040 ο S&P, έκλεισε στις 3090
Η Goldman Sachs βλέπει μπαράζ μειώσεων επιτόκιων από τις κεντρικές τράπεζες και ο DOW κερδίζει 1293 μονάδες

(Upd)Ανοδικά στο + 4,6% στις 3090 μονάδες ο S&P, που έσπασε και πάλι το ΚΜΟ των 200 ημερών στις 3040 μονάδες.Κέρδισε 136 μονάδες.
Ο ενεργειακός κλάδος με πτώση πάνω από 30% από τα υψηλά του ανέκαμψε 3%.
Aπό τις μετοχές του ευρύτερου ενεργειακού τομέα ανοδικά TESLA +11%, ΕΧΧΟΝΜΟBIL +4,78% και CHEVRON +3,58%.
Στο 1,115 η σχέση ευρώ/δολαρίου.
O DOW με την μεγαλύτερη άνοδο μονάδων στην ιστορία του, κέρδισε 1294 μονάδες, 5,09% και έκλεισε στις 26703
μονάδες.
Εκπρόσωποι της Wall Street μιλώντας στο CNBC ανέφεραν ότι η αγορά αισθάνεται ότι έχει προεξοφλήσει με τους κινδύνους που δημιουργεί ο Coronavirus και ότι τα χειρότερα είναι πίσω, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν αυξήσεις κερδοφορίας στις εταιρίες για να δικαιολογηθούν αυτές οι αποτιμήσεις.

Nωρίτερα(19:10)
Εδραιώνεται η τάση ανάκαμψης στα χρηματιστήρια καθώς η Wall κινείται θετικά στο +2,9%, με τον S&P στις 3038 μονάδες (+2,7%) να επιχειρεί να προσεγγίσει τον ΚΜΟ στα 3040, που έχασε την περασμένη Πέμπτη 27/2.
Παράλληλα ο DAX έκλεισε -0,24% στις 11.857 μονάδες, ο CAC + 0,77% και ο FTSE 100 + 1,13%.
To πετρέλαιο επίσης δυναμικά ανοδικά στο +4% το αργό 47 δολ/τόνος και στα 52 το brent 52 δολ/τόνος.
Ανοδικά στα 1715 δολ/τόνος το αλουμίνιο, στα 5700δολ/τόνο ο χαλκός.
Στα 1,11 το ευρω/δολάριο

Νωρίτερα (17.52)
Οριακά ανοδικά κινείται κατά την έναρξη τους οι δείκτες της Wall ενώ ο Dax τείνει να κλείσει με απώλειες 1%.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τα futures της Wall γύρισαν σε αρνητικό έδαφος ενώ σε αρνητικό έδαφος κινούνται τα ευρωπαικά χρηματιστήρια. Συγκεκριμένα, -0,06% τα futures του S&P και -0,8% o DAX.

Νωρίτερα:
Ανακάμπτουν οι αγορές κατά τις σημερινές συνεδριάσεις ων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τον γερμανικό δείκτη DAX να βρίσκεται στις 12.500 μονάδες (+1,3%) κερδίζοντας 150 μονάδες και τον EuroStoxx να ενισχύεται κατά 1,7%.

Παράλληλα, ανοδικά κινούνται τα futures της Wall με τον Dow να κερδίζει 500 μονάδες (+2%) και αντίστοιχα τον S&P (+1,9%), τα futures να δείχνουν ότι ξεπεράσει τις 3.000 μονάδες και πάλι.


Οι προβλέψεις για άμεσες μειώσεις επιτοκίων

Μετά τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη της FED, ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να υποστηριχθεί η αμερικανική οικονομία αλλά και τις εκτιμήσεις των μεγάλων αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών, ότι θα υπάρξει πτώση 0,50% στα επιτόκια στις προσεχείς συνεδριάσεις της FED, οι αγορές αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει άμεση κινητοποίηση για να αντιμετωπιστούν τα πλήγματα του coronavirus.

Με βάση τις παραδοχές της Goldman Sachs σε τριμηνιαία βάση το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί -5% στο α΄ τρίμηνο του 2020, σε -2% στο β΄ τρίμηνο και από το β΄ 6μήνο του 2020 θα καταγράψει άνοδο ώστε να κλείσει το 2020 στο +2% η αύξηση του ΑΕΠ διεθνώς.
Γιατί θα αποτραπεί η παγκόσμια ύφεση η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι θα ενεργοποιηθεί η FED και δεν αποκλείεται μείωση έως 0,75% των επιτοκίων από την Federal Reserve μέχρι τον Ιούνιο 2020 ξεκινώντας μια μείωση 0,50% τον Μάρτιο 2020.
Με βάση αυτές τις τελευταίες εξελίξεις, η Goldman προβλέπει μείωση των επιτοκίων κατά 0,50% στις 18 Μαρτίου, ακολουθούμενη από άλλη μείωση 0,50% στο δεύτερο τρίμηνο, συνολικά 1% μείωση στο πρώτο εξάμηνο 2020.
Αυτό σημαίνει ότι το αμερικανικό επιτόκιο θα βρίσκεται στο 0,50% με 0,75% από 1,5% με 1,75% της τρέχουσας περιόδου.
Η Goldman προβλέπει επίσης μείωση των επιτοκίων από τις περισσότερες άλλες κεντρικές τράπεζες της G10  συμπεριλαμβανομένης της σωρευτικής μείωσης 1% στον Καναδά, 0,50% στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία και 0,10% στην ευρωζώνη και την Ελβετία.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/central%20bank%20forecasts.jpg?itok=NuayzBLy
Η FED δεν θα απογοητεύσει τις προσδοκίες της αγοράς για ουσιαστικές μειώσεις των επιτοκίων υπό τον φόβο της κατάρρευσης των αγορών.
Να σημειωθεί ότι η προγραμματισμένη συνεδρίαση της FED είναι στις 18 Μαρτίου 2020.
Με βάση την Goldman Sachs δύο εναλλακτικά σενάρια είναι τα επικρατέστερα.
1)Το πρώτο σενάριο υποθέτει ότι η παγκόσμια εξάπλωση του ιού επιταχύνεται αλλά γρήγορα επέρχεται κάποιας μορφής έλεγχος και οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού είναι ελεγχόμενες.
Σε αυτή την περίπτωση το παγκόσμιο ΑΕΠ θα ανακάμψει στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, οι αγορές μετοχών θα ανακάμψουν απότομα και οι κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να τηρήσουν στάση αναμονής.
2)Το δεύτερο και αρνητικό σενάριο αναλαμβάνει εκτεταμένες διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα καθώς και μεγάλη πτώση στην εσωτερική ζήτηση επιδρώντας στην παγκόσμια οικονομία.
Αυτό θα συνεπαγόταν έντονη διαδοχική συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2020, δηλαδή μια παγκόσμια ύφεση -.
Οι κεντρικές τράπεζες θα υιοθετήσουν μια επιθετική νομισματική πολιτική με τα επιτόκια να φθάνουν στο μηδέν.
Να σημειωθεί ότι η Rabobank είχε προβλέψει επιτόκια στο 0% από την FED μέχρι τα τέλη του 2020, πρόβλεψη η οποία είχε πραγματοποιηθεί Αύγουστο του 2019.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/rabo%20FOMC_2.jpg?itok=SeJZrNNb
Από την πλευρά της η Bank of America Merrill Lynch υποστηρίζει ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια παρέμβασης 0,50% στις 18 Μαρτίου για να ανακόψει τον πανικό στις αγορές και να στηρίξει την επενδυτική ψυχολογία.
Η FED θα δράσει και αναμένεται μείωση κατά 0,50% των επιτοκίων στις 18 Μαρτίου.
Οι τρεις βασικοί λόγοι
1)Αυτό που μοιάζει με απλώς μια κρίση εφοδιασμού λόγω COVID-19, ως αποτέλεσμα των προβλημάτων στις αλυσίδες εφοδιασμού, έχει εξελιχθεί σε σοκ ζήτησης.
Οι μειώσεις των επιτοκίων θα βοηθήσουν την διεθνή οικονομία.
2)Οι κινήσεις της αγοράς ήταν έντονες, με κίνδυνο κατάρρευσης.
Η Fed έμαθε από τη Μεγάλη Οικονομική Κρίση ότι πρέπει να είναι ευέλικτη όταν αντιμετωπίζει τέτοιους κινδύνους.
3)Η FED θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία ώστε να αποτρέψει επιθετική επιβράδυνση στο αμερικανικό και διεθνές ΑΕΠ.

Κατά την BofA δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η Fed να κινηθεί ταχύτερα στο πλαίσιο  έκτακτης ανάγκης.
Ωστόσο, η Fed θα προτιμούσε να περιμένει την καθορισμένη συνεδρίαση για να έχει κάποια στοιχεία και μεγαλύτερη κάλυψη για να δικαιολογήσει μια μεγάλη μείωση.
Μια έκτακτη μείωση επιτοκίων θα είχε απλά στόχο να σταματήσει τον πανικό στις αγορές.
Βέβαια υπάρχει ένα ερώτημα, οι κεντρικές τράπεζες με την ποσοτική χαλάρωση και τα χαμηλά έως αρνητικά επιτόκια βοήθησαν την παγκόσμια οικονομία ή απλά επιδείνωσαν το πρόβλημα με τις λανθασμένες στρατηγικές τους;

Goldman, Nomura: Δεν αποκλείεται συντονισμένη παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών για να αποτρέψουν την καταστροφή στις αγορές

Την εκτίμηση ότι παρά τις αρνήσεις… τελικώς οι κεντρικές τράπεζες θα παρέμβουν με κάποιο τρόπο ώστε να αποτρέψουν την καταστροφή στα χρηματιστήρια αναφέρουν η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs και η Ιαπωνική Nomura.
Κατά την Nomura, οι αγορές βυθίζονται επικίνδυνα γρήγορα και οι short ίσως καταστούν πιο προσεκτικοί προσεχώς.
Δεν αποκλείεται ακόμη και τις προσεχείς ημέρες να εκδηλωθεί συντονισμένη παγκόσμια παρέμβαση από τις κεντρικές τράπεζες – παρά τις αρνήσεις τους ότι δεν θα κάνουν κάτι – καθώς ο κίνδυνος δραματικής επιδείνωσης του κλίματος στις αγορές μπορεί να εξελιχθεί σε συστημικό κραχ και τίποτε τότε δεν θα σταματάει την ελεύθερη πτώση.
Κατά την Goldman Sachs που σε έκθεση της στις 17 Φεβρουαρίου προέβλεψε πτώση του S&P 500 στις 2900 μονάδες και σε ένα άκρως δυσμενές σενάριο στις 2450 μονάδες με νέα έκθεση στις 28 Φεβρουαρίου αναφέρει τα εξής.
«Καθώς εξετάζουμε τις κινήσεις στις μετοχές, τα επιτόκια, τα εμπορεύματα, τις μετοχές της Κίνας, την υγειονομική περίθαλψη των ΗΠΑ και την αστάθεια, αρχίζει να διαμορφώνεται μια ποιο σαφής εικόνα.
Οι εξελίξεις με τον Covid 19 έχουν αλλάξει άρδην την παγκόσμια εικόνα.

Πώς ξεκίνησε το sell-off και τι συμβαίνει τώρα;

Α)Στις αρχές Ιανουαρίου 2020: Τα ορυχεία σημείωσαν άνοδο και το πετρέλαιο μειώθηκε καθώς οι θεσμικοί επενδυτές χρησιμοποίησαν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία για να μειώσουν τον κίνδυνο στα χαρτοφυλάκια τους για θεωρούσαν ότι έχει υποτιμηθεί ο κίνδυνος της παγκόσμιας επιβράδυνσης.

 Β) Ιανουάριος 2020: Οι μετοχές της Κίνας άρχισαν να υποχωρούν στα τέλη Ιανουαρίου, καθώς οι περιπτώσεις COVID-19 αυξήθηκαν στην Κίνα.
Οι μετοχές που συνδέονται με εταιρίες υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ πουλήθηκαν περισσότερο.

 Γ) Αρχές Φεβρουαρίου: Οι σημαντικές αμερικανικές μετοχές δέχθηκαν πιέσεις καθώς μεμονωμένοι επενδυτές στράφηκαν στα ETFs περισσότερο ως άμυνα.
Οι μετοχές της Κίνας επίσης υποχώρησαν καθώς ο ρυθμός αύξησης των περιπτώσεων COVID-19 στην Κίνα φάνηκε να είναι υπερβολικά υψηλός.

 Δ) 24 με 26 Φεβρουαρίου 2020: Οι μετοχές των ΗΠΑ, τα κρατικά ομόλογα και το πετρέλαιο κατακρημνιστήκαν

Ε) 27 και 28 Φεβρουαρίου 2020: Ο δείκτης φόβου VIX αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδό σχεδόν 15 ετών και η ρευστότητα SPX futures μειώθηκε στα χαμηλά επίπεδα όλων των εποχών.
Η χαμηλή ρευστότητα πιθανότατα επιδείνωση τις επιθετικές πωλήσεις στις μετοχές.https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2020-02-28_5-48-08.jpg?itok=cwbeKCCp
Τι βλέπουμε τώρα:

  Στ)Οι μετοχές της Κίνας αυξήθηκαν κατά 2% τον Φεβρουάριο και αυτό συνέβη  κατά τη διάρκεια μιας περιόδου κατά την οποία οι επενδυτές ανησυχούν περισσότερο για τον αντίκτυπο του COVID-19 στην ευρύτερη παγκόσμια οικονομία.

Ζ) Οι τιμές των κρατικών ομολόγων και του πετρελαίου αποτέλεσαν κορυφαίους δείκτες για την ευρεία αυτή πτώση των μετοχών.

Τέσσερις αξιοσημείωτες εξελίξεις στην αγορά παραγώγων:
1) Η ρευστότητα των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης SPX μειώθηκε σημαντικά, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2018.
Οι πωλήσεις στις μετοχές επιταχύνθηκαν λόγω έλλειψης ρευστότητας.
Η ρευστότητα στις μετοχές μειώθηκε επίσης, αλλά σε λιγότερο ακραία επίπεδα.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2020-02-28_5-56-16.jpg?itok=4iQkl06y
2)Η ρευστότητα στα S & P Futures υποχώρησε κοντά στα χαμηλά όλων των εποχών.
3)Οι επενδυτές λόγω φόβου επέτειναν τον πανικό στην Wall, προκαλώντας περισσότερες πωλήσεις.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2020-02-28_5-58-59.jpg?itok=-vhpnrMX
Η πτώση στις αγορές αποδίδεται στον κορωνοιό είναι η δημοφιλής αφήγηση αλλά στην πράξη η φούσκα στις αγορές προϋπήρχε και περίμενε τους καταλύτες για να σκάσει.
Το προηγούμενο διάστημα η Fed, με πράξεις ρευστότητας και repos, κάλυψε όλα τα ζητήματα στις αγορές ειδικά το 2019.
Με όλα αυτά η Fed έμεινε ευάλωτη στο να μην μπορεί να αντιμετωπίσει μια πραγματική κρίση.
Η Fed δεν έδωσε καμία προειδοποίηση στους επενδυτές.
Ακόμη και την περασμένη εβδομάδα οι αξιωματούχοι της Fed υπερασπίστηκαν τις εκτιμήσεις τους και μιλούσαν για εφησυχασμό.
Και τώρα ο καθένας θα κατηγορήσει τον κορωνοιό αλλά η αλήθεια είναι ότι το πρόβλημα είναι βαρύτερο.

Τι ανέφερε στις 27 Φεβρουαρίου 2020 η Goldman Sachs
Προειδοποίηση Goldman: Ο S&P 500 στις 2900 μον προσεχώς ή σωρευτική πτώση 15% λόγω Covid 19 - Στο σενάριο χάους πτώση -27%

 

ιού μπορεί να οδηγήσει τον αμερικανικό δείκτη S&P στις 2900 μονάδες βραχυπρόθεσμα Η Wall θα χάσει σωρευτικά 15% λόγω Covid 19 αναφέρει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.
Ταυτόχρονα όμως αναφέρει ότι σε ένα δυσμενές σενάριο ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 θα μπορούσε να υποχωρήσει στις 2.900 μονάδες προσεχώς και έως το τέλος του 2020 στις 2.450 μονάδες ή πτώση -27% από τα υψηλά του 2020 σε ένα ακραίο σενάριο. 
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/GS%20earnings%20growth%20zero.jpg?itok=_0gsQCOA
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/GS%20baseline%20forecast.jpg?itok=TWDeS68p

Επίσης αναφέρει ότι το 2020 οι εταιρίες δεν θα αυξήσουν τα κέρδη τους
Η Goldman Sachs αναφέρει συγκεκριμένα ότι ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 θα μπορούσε να χάσει ακόμη 7% λόγω του covid – 19.
Συγκεκριμένα εκτιμάει ότι ο δείκτης S & P 500 θα πέσει στα 2.900 - επιπλέον 7% - πριν ανακάμψει μέχρι το τέλος του 2020.
Επίσης αναφέρει ότι οι αμερικανικές εταιρείες θα αποτύχουν να αυξήσουν τα κέρδη τους το 2020, καθώς το ξέσπασμα της πανδημίας βυθίζει την κινεζική οικονομική δραστηριότητα, πλήττει τις αλυσίδες εφοδιασμού και αποδυναμώνει τη ζήτηση, ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman.
Η Goldman αναβάθμισε τις προοπτικές στον τομέα των ακινήτων και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και συνέστησε στους επενδυτές να στραφούν σε αμυντικές στρατηγικές καθώς η επιδημία των κοροναϊών εντείνεται.
Η ταχεία κλιμάκωση της παγκόσμιας κρίσης του κορωναϊού οδήγησε σε πτώση 8% στον δείκτη S & P 500 .
Η Goldman Sachs πιστεύει ότι υπάρχουν ακόμη καθοδικά περιθώρια.
Η επενδυτική τράπεζα προέβλεψε ότι η περαιτέρω εξάπλωση του θανάσιμου ιού μπορεί να οδηγήσει τον αμερικανικό δείκτη S&P στις 2900 μονάδες βραχυπρόθεσμα.
Επίσης η απόδοση των 10 ετών αμερικανικών ομολόγων θα μειωθούν κάτω από το 1%, καθώς οι επενδυτές απομακρύνονται από τα χρηματιστήρια.
Για τις αμερικανικές εταιρείες υποστηρίζει ότι θα αποτύχουν να αυξήσουν τα κέρδη τους κατά το 2020 εάν ο ιός εξαπλωθεί περαιτέρω.
Η "σοβαρή πτώση" στην οικονομική δραστηριότητα της Κίνας, η επιβράδυνση στην οικονομία των ΗΠΑ, τα μεγάλα εμπόδια στην παγκόσμια αλυσίδας εφοδιασμού και η αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με την επιδημία δημιουργούν ένα άκρως αρνητικό περιβάλλον.
Αν η επιδημία κλιμακωθεί σε τρομερή πανδημία, η Goldman εκτιμά ότι τα κέρδη των αμερικανικών εταιρειών θα συρρικνωθούν κατά το 2020, για να ανακάμψουν το 2021.
Κατά την Goldman Sachs ο κίνδυνος πανδημίας είναι πραγματικός και δεν πρέπει να υποτιμηθεί.
Το επικαιροποιημένο βασικό σενάριο της Goldman υποθέτει ότι ο οικονομικός αντίκτυπος του ιού είναι έντονος αλλά τελικά βραχύβιος.
Το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα μειώσει την παραγωγή και θα μειώσει την ζήτηση στις παγκόσμιες μετοχές.
Ωστόσο, οι επιχειρήσεις θα ανακτήσουν τη δραστηριότητα των πωλήσεων μέχρι το τέλος του 2020 καθώς ο ιός θα περιοριστεί και οι οικονομίες θα σταθεροποιηθούν.
Ο κορωναϊός είναι υπεύθυνος για περισσότερους από 2.800 θανάτους και έχει μολύνει περισσότερους από 82.500 ανθρώπους.

Οι βασικές προβλέψεις της Goldman Sachs

1) Οι επενδυτές φοβούνται ότι ο κορωναϊός (COVID-19) θα εξελιχθεί από μια επιδημία σε πανδημία.
Η ταχεία επέκταση των λοιμώξεων από άνθρωπο σε άνθρωπο από τον κορωναϊό σε πολλές ηπείρους έχει προκαλέσει βίαιαη διόρθωση -8% στον δείκτη S & P 500.
Η χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται τώρα στο ίδιο επίπεδο με τον Δεκέμβριο 2020.

2) Επιδημία έναντι πανδημίας:
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ορίζει μια επιδημία ως ξαφνική αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων μιας νόσου.
Η πανδημία ορίζεται ως μια επιδημία που έχει εξαπλωθεί σε αρκετές χώρες ή ηπείρους, επηρεάζοντας μεγάλο αριθμό ανθρώπων.
Από τις 26 Φεβρουαρίου, τα στοιχεία του WHO και του CDC δείχνουν ότι υπήρξαν 82.500 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19 σε 39 χώρες με αποτέλεσμα 2.810 νεκροί. 
Σύμφωνα με τα δεδομένα, η εποχική γρίπη στις ΗΠΑ προσβάλλει 24-45 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει ως αποτέλεσμα 23.000-61.000 θανάτους που αντιπροσωπεύουν ποσοστό θνησιμότητας περίπου 0,1%.
Στις 25 Φεβρουαρίου οι αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ, το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (CDC) δήλωσε ότι αναμένει να δει την εξάπλωση της νόσου στις Η.Π.Α. και "είναι τώρα η ώρα οι αμερικανικές επιχειρήσεις, τα νοσοκομεία και οι κοινότητες να αρχίσουν να προετοιμάζονται για την πιθανή εξάπλωση του COVID-19".

3) Τα κέρδη για το 2020: 
Για το 2020 τα EPS θα ισούται με 176 δολάρια.
Με απόδοση των ομολόγων στο 1,3%, το χάσμα απόδοσης μεταξύ της απόδοσης των κερδών (5,6%) και της αποδόσεως των 10 ετών ομολόγων του αμερικανικού δημόσιου ταμείου ισούται με 427 μονάδες βάσης.
 Αν οι επενδυτές υιοθετήσουν την άποψη ότι οι COVID-19 θα επιδεινωθεί, το χάσμα απόδοσης θα μπορούσε να διευρυνθεί στις 500 μονάδες βάσης.
Αν οι αποδόσεις των ομολόγων μειωθούν στο 1%, το αποτέλεσμα 16,7 φορές προς τα P / E σημαίνει ότι το S & P 500 θα διαπραγματευτεί στις 2900 μονάδες, αντιπροσωπεύοντας μείωση 7% από το σημερινό επίπεδο και πτώση 14-15% από το υψηλό όλων των εποχών.

4) Οι αμερικανικές εταιρείες δεν θα αυξήσουν τα κέρδη τους το 2020.
Έχουμε ενημερώσει το μοντέλο των κερδών μας για να ενσωματώσουμε την πιθανότητα να αυξηθεί ο αντίκτυπος του ιού.
Οι αναθεωρημένες βασικές εκτιμήσεις για τα EPS για το 2020 και το 2021 είναι 165 δολάρια (προηγουμένως 174 δολ) και 175 δολάρια (προηγουμένως $ 183), αντίστοιχα, που αντιπροσωπεύουν αύξηση κερδών 0% με  6%..

5) Η βασική υπόθεση περιλαμβάνει την παραδοχή ότι οι εταιρείες του S & P 500 θα παρουσιάσουν πτώση κατά το α 'εξάμηνο του 2020. 
Η πορεία της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομίας είναι εξαιρετικά αβέβαιη αυτή τη στιγμή.
Για λόγους μοντελοποίησης, υποθέτουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται απότομα κατά τη διάρκεια του 1ου 3μήνου του 2020, αλλά θα υπάρξει ανάκαμψη στο α΄ 6μηνο του 2020 και το 2021.
Μια σοβαρότερη πανδημία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο παρατεταμένη ύφεση την οικονομία των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με ένα σενάριο ύφεσης, τα κέρδη ανά μετοχή του S & P 500 θα μειωθούν κατά 13% στα 143 δολάρια το 2020, πριν ανακάμψουν κατά 10% στα 158 δολάρια το 2021.

6) Χαμηλότερα κέρδη, αλλά και πολύ χαμηλότερα επιτόκια.
Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού Δημοσίου έχει βυθιστεί στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν των τελευταίων 50 ετών.
Στην αρχή του 2020, η απόδοση των 10 χρόνων ήταν 1,9%, αλλά έκτοτε υποχώρησε στο 1,3%.
Η FED θα μειώσει τα επιτόκια κατά τη συνεδρίαση της 18ης Μαρτίου 2020 με πιθανότητα 86% τουλάχιστον δύο μειώσεων 0,25% μέχρι το τέλος του 2020.

7) Μέχρι το τέλος του 2020 αναμένουμε ότι ο δείκτης S & P 500 θα διαπραγματεύεται στα 3400 μονάδες (+9% πάνω από τα σημερινά επίπεδα).
Υποθέτουμε ότι ο πληθωρισμός θα ανακάμψει και ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών θα επανέλθει στα σημερινά επίπεδα μέχρι το τέλος του 2020 και η αβεβαιότητα για την πολιτική θα μειωθεί μετά τις εκλογές.
Υποθέτοντας ότι οι αποδόσεις των ομολόγων ανεβαίνουν μέτρια στο 1,5%, σύμφωνα με την τιμολόγηση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, προβλέπουμε ότι το S & P 500 θα εμφανίζει P/E 19,4 φορές.

8) Εναλλακτικά σενάρια αποτίμησης:
Εάν o COVID-19 έχει περιορισμένο αντίκτυπο και οι αποδόσεις των ομολόγων ανέλθουν στο 1,85%, τα ελαφρώς χαμηλότερα πολλαπλάσια αποτίμησης αντισταθμίζουν τη συνεχιζόμενη αύξηση των κερδών ανά μετοχή του S & P 500.
Σε αυτό το σενάριο, ο S & P 500 θα εξακολουθούσε να διαπραγματεύεται στις 3400 μονάδες.
Σε ένα σενάριο μεγάλης πτώσης υποθέτουμε ότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα υποχωρήσουν στο 0,75% και το χάσμα απόδοσης θα διευρυνθεί στις 575 μονάδες βάσης.
Ως εκ τούτου, το P / E θα μειωνόταν στις 15 φορές και ο S & P 500 θα βυθιζόταν στις 2450 μονάδες ή πτώση -21% από τα σημερινά επίπεδα.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/gs%20earnings%20o.jpg?itok=anlg-LYM
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2020-02-27_8-49-44.jpg?itok=5L4nkWw-
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/gs%20v%20shapec.jpg?itok=RfH611PO

Κέρδη κατέγραψαν σήμερα Δευτέρα (2/3) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, ανακάμπτοντας από τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις επανέρχονται στην κανονική τους λειτουργία μετά τις διακοπές του Φεβρουαρίου.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία ενισχύθηκε κατά +0,95% στις 21.344,08 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης STI στη Σιγκαπούρη καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,28% στις 3.019,46 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,78% στις 2.002,51 μονάδες, ενώ παρόμοια είναι τα κέρδη και για τον δείκτη Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, και συγκεκριμένα στο +0,80% και τις 26.339 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με «άλμα» της τάξεως του +3,15% στις 2.970,93 μονάδες, ενώ ακόμα μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +3,65% και τις 11.381,76 μονάδες.
Στον αντίποδα, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία υποχώρησε κατά -0,77% στις 6.391,50 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν κατέγραψε πτώση της τάξεως του -1,08% στις 11.170,46 μονάδες.
Όπως αναφέρει ο αναλυτής αγορών της OANDA, Jeffrey Halley, η άνοδος ενδέχεται να οφείλεται στο γεγονός ότι «τα νέα δεν ήταν τόσο άσχημα όσο θα μπορούσαν να είναι», με τον ίδιο να προσθέτει ότι «το σημερινό ράλι στην Ασία έχει μία σαφή όψη ανακούφισης».
Ωσόσο, ο κ. Halley διευκρινίζει ότι «σε σύγκριση με το μέγεθός του sell off της περασμένηες εβδομάδας, η σημερινή άνοδος ήταν περιορισμένη».
Επιπλέον, οι αγορές φάνηκαν να μην επηρεάζονται από τα αρνητικά στοιχεία της Markit για τη βιομηχανική δραστηριότητα στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ανατολικής Ασίας, καθώς η πτώση των δεικτών PMI θεωρήθηκε αναμενόμενη εξαιτίας της έξαρσης του κορωνοϊού.
Στην Ιαπωνία, ο δείκτης δραστηριότητας PMI διαμορφώθηκε στις 47,8 μονάδες, έναντι 48,8 μονάδων τον Ιανουάριο του 2020, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2016.
Η έξαρση του COVID-19 είχει σημαντικό αντίκτυπο στις νέες παραγγελίες, καθώς ο σχετικός υποδείκτης κατέγραψε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Δεκέμβριο του 2012.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο υποδείκτης παραγωγής να σημειώσει περαιτέρω πτώση σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, ενώ αντίθετα ο υποδείκτης απασχόλησης κατέγραψε άνοδο σε μηνιαία βάση.
Όσον αφορά τον υποδείκτη αισιοδοξίας των επιχειρήσεων για τους επόμενους δώδεκα μήνες, σημειώθηκε οριακή επιβράδυνση σε σχέση με τα υψηλά δεκαοκτώ μηνών που καταγράφηκαν τον Ιανουάριο.
Στην Κίνα, ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 40,3 μονάδες, έναντι 51,1 μονάδων τον Ιανουάριο του 2020, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ σε έρευνα της Markit.
Παράλληλα, τα στοιχεία της Markit αποδείχθηκαν χαμηλότερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 46,6 μονάδες.
Τόσο ο υποδείκτης που αφορά την παραγωγή όσο και ο υποδείκτης νέων εργασιών υποχώρησαν επίσης σε ιστορικά χαμηλά έπιπεδα, ενώ σημαντική ήταν η πτώση που σημειώθηκε και στον δείκτη απασχόλησης.
Ωστόσο, ο υποδείκτης που σχετίζεται με την αισιοδοξία των επιχειρήσεων για τους επόμενους δώδεκα μήνες σκαρφάλωσε σε υψηλά πέντε ετών, δεχόμενος ώθηση από τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις της χώρας.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης δραστηριότητας PMI που αφορά τον μεταποιητικό κλάδο διαμορφώθηκε στις 44,4 μονάδες, έναντι 50,1, μονάδων τον Ιανουάριο του 2020, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο του 2015.
Ο υποδείκτης που αφορά την παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου κατέγραψε επίσης τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2015, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον υποδείκτη νέων εξαγωγών, ο οποίος υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2013.
Όσον αφορά τον υποδείκτη αισιοδοξίας των επιχειρήσεων για τους επόμενους δώδεκα μήνες, σημειώθηκε άνοδος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι επιχειρήσεις αναμένουν αυξημένο όγκο παραγωγής το ερχόμενο διάστημα.
Παρά τις ανησυχίες που υπάρχουν για την έξαρση του COVID-19, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ζήτησε απ΄οτις αγορές να ηρεμήσουν, ενώ κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα να «συνεχίσει να είναι λογική και να προσπαθήσει να δει την πραγματικότητα».



www.worldenergnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης