Επικαιρότητα

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία: Δεν θα ανεχθούμε καμία παράνομη είσοδο στην Ελλάδα - Έκτακτη σύσκεψη σήμερα στο Μαξίμου

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία: Δεν θα ανεχθούμε καμία παράνομη είσοδο στην Ελλάδα - Έκτακτη σύσκεψη σήμερα  στο Μαξίμου
Προσφυγικό: Μπαράζ επαφών Μητσοτάκη με Merkel, Macron – Τα μέτρα φύλαξης
Διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες για το προσφυγικό με την A. Merkel, τον S. Michel, τον E. Macron, με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Gertrud von der Leyen και τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας B. Borisovv είχε σήμερα (28/2) ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την Καγκελάριο της Γερμανίας, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Πρόεδρο της Γαλλίας για τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων της μετά τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι δεν θα μπορούν πλέον να αποτρέπουν τους πρόσφυγες από το να έρχονται παρανόμως στη χώρα μας.
Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε επίσης αναλυτικά τους συνομιλητές του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Προσφυγικό μετά τις συγκρούσεις στην Ιντλίμπ και αντήλλαξαν απόψεις για τις δυνατότητες αντίδρασης που υπάρχουν.
Ο πρωθυπουργός συγκαλεί για αύριο στις 09:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, σύσκεψη με τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και εκπροσώπων του Λιμενικού Σώματος.
Νωρίτερα έστειλε α
υστηρό μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί καμία παράνομη είσοδο, τη στιγμή που στα ελληνοτουρκικά σύνορα έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες πρόσφυγες, με τις ευλογίες του Erdogan, για να περάσουν στη χώρα και στη συνέχεια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
«Σημαντικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων έχουν συγκεντρωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα και επιχείρησαν να περάσουν παράνομα στη χώρα.
Θέλω να είμαι σαφής: Δεν θα αντεχθούμε καμία παράνομη είσοδο στην Ελλάδα.
Αυξάνουμε την ασφάλεια στα σύνορα μας
Η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα στη Συρία και δεν υποστεί τις συνέπειες αποφάσεων που έχουν ληφθεί από άλλους.
Έχω ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσταση» επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης σε ανάρτηση του στο twitter.

Image


Τα μέτρα φύλαξης που λαμβάνονται

Στην ελληνοτουρκική μεθόριο του Έβρου βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες σταδιακά αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτροπή ανεξέλεγκτης εισόδου ατόμων στο ελληνικό έδαφος. Η λειτουργία του τελωνείου των Καστανέων Έβρου έχει διακοπεί από νωρίς. Ας σημειωθεί ότι με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας οι λιμενικές αρχές των τριών νησιών του Βορείου Αιγαίου, ενισχύονται από την Παρασκευή τόσο με στελέχη, όσο και με μέσα ώστε να αυξηθούν και να ενισχυθούν οι επιχειρησιακές τους δυνατότητες.

Ηχηρό μήνυμα Χρυσοχοΐδη από Έβρο: Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της

Ηχηρό μήνυμα ότι η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της και είναι μια χώρα ασφαλής, έστειλε από τη Νέα Βύσσα Ορεστιάδος, όπου έχει συγκεντρωθεί σημαντικός αριθμός μεταναστών-προσφύγων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος μετέβη στην περιοχή το μεσημέρι, μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο
.Ειδικότερα, ο κ. Χρυσοχοϊδης δήλωσε: "Επισκεπτόμαστε σήμερα τον Βόρειο Έβρο και όχι μόνο, μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ τον κ. Φλώρο, για να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα προς όλους, ότι η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της, η Ελλάδα είναι μια χώρα ασφαλής.
Πρέπει να σας πω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, εδώ στην περιοχή του Έβρου, έχουν κάνει μια πολύ σπουδαία εθνική δουλειά, σε ό,τι αφορά τη θωράκιση των συνόρων και μαζί με την Ελληνική Αστυνομία, συνεργαζόμενες καθημερινά οι υπηρεσίες, παράγουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας, τις ευχαριστίες μας στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας της ΕΛΑΣ, που με τη δράση τους, τη δουλειά τους, καθημερινά καθιστούν τα σύνορά μας ασφαλή.
Είναι πολύ δυσάρεστο αυτό που συμβαίνει από την άλλη πλευρά των συνόρων.
Το γεγονός δηλαδή, ότι δυστυχισμένοι άνθρωποι συσσωρεύονται στα σύνορά μας, εκβιαστικά, να μπούνε μέσα χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα.
Η απάντησή μας είναι ότι η χώρα δέχεται και καλοδέχεται όλους εκείνους που διαθέτουν νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε πολίτες τρίτων χωρών που δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα.
Τα σύνορα της χώρας είναι απρόσβλητα γι' αυτό δεν έχουν κανένα λόγο δυστυχισμένοι άνθρωποι να συσσωρεύονται στα σύνορά μας, στους τελωνειακούς σταθμούς, περιμένοντας να εισέλθουν στο ελληνικό και ευρωπαϊκό έδαφος.
Θα είμαστε παρόντες, θα ενισχύσουμε περαιτέρω τη φρούρηση των συνόρων μας. Δυνάμεις, από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, του Ελληνικού Στρατού, δυνάμεις από την Ελληνική Αστυνομία, απ' όλη την Επικράτεια, ενισχύουν τις ήδη υπάρχουσες εδώ υπηρεσίες, προκειμένου να γίνει αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη η φύλαξή τους".

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είχε σήμερα πολύωρη σύσκεψη με τομεάρχες και συνεργάτες που έχουν διατελέσει σε θέσεις ευθύνης στη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός των άλλων οι πρώην Υπουργοί Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Βίτσας και Γ. Μουζάλας, ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Β. Αποστολάκης και η Αντιστράτηγος ε.α. και Επίτιμη Γενική Επιθεωρήτρια Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Ζ. Τσιριγώτη.
Η σύσκεψη, αφού εκτίμησε τα τελευταία δεδομένα, κατέληξε στα εξής:
1. Η έμπρακτη αμφισβήτηση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας αφορά το σύνολο της Ευρώπης και για αυτό απαιτείται άμεσα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Για αυτό τον λόγο καλούμε την Κυβέρνηση να ζητήσει άμεσα από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής. Η ΕΕ οφείλει να εγγυηθεί την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης, καθώς και να αναλάβει την ευθύνη για την επεξεργασία ενός αποτελεσματικού σχεδίου αντιμετώπισης της πιθανότητας ακύρωσής της. Ενός σχεδίου που προφανώς πρέπει να διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και του διαμοιρασμού της ευθύνης.
2. Οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη σημερινή δραματική κατάσταση στα νησιά μας, μετά από επτά μήνες παλινωδιών, είναι τεράστιες και δεδομένες. Εγκλωβισμένη σε λογικές μικροκομματικής σκοπιμότητας και για να μην δυσαρεστήσει τους δημάρχους και περιφερειάρχες της ΝΔ ανά την επικράτεια, εδώ και επτά μήνες δεν προχώρησε σε αποσυμφόρηση των νησιών και σε μεταφορά ευάλωτων ομάδων στην ενδοχώρα.
Καλούμε έστω και τώρα τον κ. Μητσοτάκη να αλλάξει ρότα και να υλοποιήσει επιτέλους το σχέδιο που εφάρμοζε με αποτελεσματικότητα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να αποσυμφορηθούν τα νησιά, προς όφελος και των νησιωτών και των αιτούντων ασύλου.
3. Σε μία κρίσιμη συγκυρία, την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει τις απειλές της και χρησιμοποιεί το προσφυγικό ως μοχλό εκβιασμού, η κυβέρνηση επέλεξε στάση εθνικής ανευθυνότητας.
Επέλεξε δηλαδή να διχάσει τους πολίτες, να οδηγήσει σε πρωτοφανή κοινωνική έκρηξη τα νησιά μας και να καλλιεργήσει συνθήκες εμφυλιοπολεμικής σύρραξης.
Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να εγκαταλείψει άμεσα τη λογική του αυταρχισμού, να αποσύρει τις δυνάμεις των ΜΑΤ από τα νησιά, να ανακαλέσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη περιουσιών και να προχωρήσει σε ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.
Η οριακή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακά τεχνάσματα που δεν έχουν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα.
Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση οφείλουν να εγκαταλείψουν άμεσα την επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης και να ασχοληθούν με την ουσία και την εξεύρεση λύσεων.

ΚΙΝΑΛ: Η Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της

Ανακοίνωση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία και την αύξηση των προσφυγικών ροών εξέδωσε το Κίνημα Αλλαγής.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται:
«Οι Τουρκικές απειλές για το άνοιγμα των συνόρων και τον πολλαπλασιασμό των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών, οδηγούν σε κατάρρευση την κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας.
Η Κυβέρνηση οφείλει να φυλάξει αποτελεσματικά τα σύνορα και να αποσυμφορήσει τα νησιά.
Μετά την κατάρρευση της κοινής δήλωσης με την Τουρκία η Ευρώπη οφείλει επιτακτικά να αναλάβει τις ευθύνες της».

www.worldenenrgynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης