Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Σχέδιο προληπτικών μέτρων για την οικονομία εξετάζει η κυβέρνηση

Σχέδιο προληπτικών μέτρων για την οικονομία εξετάζει η κυβέρνηση
Ο κορωναϊός ανοίγει τον δρόμο για μία συνολική αναθεώρηση της δημοσιονομικής πολιτικής
Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από τον κορονοϊό σε ολόκληρο το φάσμα και στην εφοδιαστική αλυσίδα της αγοράς επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να κρατήσει όρθια την ελληνική οικονομία που έχει ξεκινήσει να δέχεται τα σκληρά σφυροκοπήματα της «κινεζικής ίωσης».  
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έφυγε χθες νωρίτερα από το υπουργικό συμβούλιο για να μεταβεί εσπευσμένα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο πλαίσιο συνάντησης με τον υφυπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη.
Στην πρωινή σύσκεψη επί της οδού Πανεπιστημίου οι δύο άνδρες εξέτασαν διάφορα σενάρια δημοσιονομικής αντιμετώπισης των παρενεργειών του κορονοϊού.
Από τα πιο ήπια μέχρι τα πιο ακραία.
Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την προστασία από τον κινεζικό ιό προβλέπει έξτρα δαπάνες για την αντιμετώπιση βραχυπρόθεσμων αναγκών στο εσωτερικό της χώρας, όπως είναι για παράδειγμα τα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας, στη βάση πραγματικών απωλειών που θα προκύψουν από την αναστολή των καρναβαλικών εκδηλώσεων, όπου κατά γενική ομολογία ο τζίρος είναι ιδιαίτερα μεγάλος.
Όμως τα κονδύλια στον προϋπολογισμό δεν επαρκούν για να επουλωθούν όλες οι πληγές που προκαλεί ο κορονοϊός στην οικονομία.
Το ειδικό αποθεματικό του 1 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό που είναι γι' αυτόν ακριβώς τον σκοπό έχει σχεδόν ροκανιστεί και η μόνη λύση για την κυβέρνηση είναι να καταφύγει στο μαξιλάρι των εσόδων των 33 δισ. ευρώ. Η χρήση του όμως για έκτακτες ανάγκες προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών.
Το σκηνικό τρόμου που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη και με τον «κινεζικό δράκο» να απειλεί ευθέως τη γερμανική οικονομία, ίσως αυτή τη στιγμή αποδειχθεί σωτήριο για τη δημοσιονομική χαλάρωση που ζητεί η Ελλάδα. Έτσι στο Eurogroup του Μαρτίου δεν αποκλείεται να ανοίξει ο δρόμος για μία συνολική αναθεώρηση της δημοσιονομικής πολιτικής.

Η ελληνική οικονομία υφίσταται ήδη τους πρώτους κραδασμούς από την εξάπλωση του κορονοϊού. Κλάδοι όπως είναι η ναυτιλία (στο κομμάτι της κρουαζιέρας), η οικοδομή (Golden Visa, κίνητρα για τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα) και ο τουρισμός, με μεγάλη συνεισφορά στον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ, έχουν αρχίσει να προσβάλλονται.
Ο πονοκέφαλος για την κυβέρνηση είναι ήδη πολύ μεγάλος διότι έχει επενδύσει σε αυτούς τους τομείς για να κερδίσει το στοίχημα για ανάπτυξη 2,8% το 2020 και πάνω από 3,5% το 2021.
Τη δεδομένη χρονική στιγμή, με τις επικρατούσες συνθήκες στην αγορά αυτές οι ταχύτητες δείχνουν άπιαστες…
Οι πρώτες ανεπίσημες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επιβράδυνση της τάξεως του 0,1%-0,2% στο φετινό ρυθμό ανάπτυξης.
Από την άλλη, πρέπει να τονιστεί ότι μια επιβράδυνση οριακή στην ευρωζώνη θα επηρεάσει λιγότερο την Ελλάδα λόγω του υψηλότερου ρυθμού ανάπτυξης (η εκτίμηση για το 2019 είναι για 2,2%). Το κακό όμως είναι ότι η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και ταυτόχρονα ο μεγαλύτερος προμηθευτής πρώτων υλών, εάν καταρρεύσει θα παρασύρει όλο το παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα…

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης