Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

ΑΠΕ: Επιφυλάξεις της αγοράς για εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων έως τον «κύκλο» Ιουνίου

ΑΠΕ: Επιφυλάξεις της αγοράς για εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων έως τον «κύκλο» Ιουνίου
Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπροσώπων του κλάδου, η διαδικασία είναι πιθανό να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, αφήνοντας έτσι ανοικτό «παράθυρο» να καταργηθεί και ο ενδιάμεσος «κύκλος»
Σε αγώνα δρόμου θα πρέπει να αποδυθεί το επόμενο τετράμηνο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, προκειμένου να ολοκληρώσει τη διαδικασία εκκαθάρισης των 1.800 αιτήσεων έργων ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 29 GW, που λιμνάζουν σήμερα στις υπηρεσίες της Αρχής.

Στόχος είναι έως τον Ιούνιο, που προβλέπεται να ανοίξει ο νέος «κύκλος» υποβολής αιτήσεων έργων ΑΠΕ, να έχουν ψηφιοποιηθεί οι παλαιές αιτήσεις στο πλαίσιο της εφαρμογής των διατάξεων του νομοσχεδίου, που παρουσίασαν χθες ο υπουργός και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και Γεράσιμος Θωμάς.

Χωρίς επανυποβολή για τις παλιές αιτήσεις

Για το σκοπό αυτό το πληροφοριακό σύστημα της ΡΑΕ βρίσκεται σε φάση αναβάθμισης ώστε να υποδεχθεί τα στοιχεία των παλαιών αιτήσεων, οι οποίες δεν θα χρειαστεί να επανυποβληθούν από τους υποψήφιους επενδυτές.

Πάντως σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς και με δεδομένη την υποστελέχωση της ΡΑΕ, η διαδικασία εκκαθάρισης των παλαιών αιτήσεων θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο και κάποιοι μιλούν για τον Σεπτέμβριο, κάτι που ενδεχομένως να σημάνει την ακύρωση και του κύκλου υποβολής αιτήσεων του Ιουνίου.

Στα 7 έτη ο μέσος χρόνος αδειοδότησης

Πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα η αδειοδότηση των έργων ΑΠΕ διαρκεί 3 έως 4 έτη για τα φωτοβολταϊκά και 6 έως 8 έτη για αιολικά, όπως δήλωσε χθες ο κ. Θωμάς, ο μέσος όρος χρόνου αδειοδότησης τελικά φθάνει τα 7 έτη. Μάλιστα μόνο για την Άδεια Παραγωγής, δηλαδή το πρώτο στάδιο της διαδικασίας, χρειάζονται 18-24 μήνες μέχρι να εκδοθεί από τη ΡΑΕ αφού ληφθεί σχετική απόφαση της Ολομέλειας της Αρχής.

Στη συνέχεια δε και αφού έχει ληφθεί η Άδεια Παραγωγής απαιτούνται 29 βήματα έως τη Σύμβαση Πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος με το ΔΑΠΕΕΠ. Με την νομοθετική παρέμβαση που προωθείται από το υπουργείο, εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί άμεση μείωση του χρόνου αδειοδότησης μέσω της αντικατάσταση της Άδειας Παραγωγής με την Βεβαίωση Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας χωρίς να απαιτείται έκδοση απόφασης της Ολομέλειας της ΡΑΕ

Ηλεκτρονικό Μητρώο ΑΠΕ

Η Βεβαίωση θα προκύπτει μετά από μια σύντομη και αυτοματοποιημένη διαδικασία ελέγχου της αίτησης, με μείωση στο ελάχιστο των δικαιολογητικών που απαιτούνται. Το νέο αυτό αδειοδοτικό πλαίσιο θα αφορά τόσο τις νέες αιτήσεις όσο και τις 1800 που εκκρεμούν.

Για να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη διαδικασία δημιουργείται το Ηλεκτρονικό Μητρώο ΑΠΕ το οποίο θα επικοινωνεί με τα πληροφοριακά συστήματα των άλλων εμπλεκόμενων φορέων (πχ υπηρεσίες περιβάλλοντος) και τους Διαχειριστές Δικτύων (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ)

Στο μεσοδιάστημα όπως προαναφέρθηκε θα χρησιμοποιηθεί και ήδη αναβαθμίζεται το υφιστάμενο πληροφοριακό σύστημα της ΡΑΕ, ώστε να εκκαθαριστούν οι εκκρεμείς αιτήσεις.

Σήμερα σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο

Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι το νομοσχέδιο που θα δοθεί σήμερα σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει την κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής Τέλους Διατήρησης από 1.1.2020 Στο εξής θα υπάρχει εφάπαξ καταβολή Ειδικού Τέλους υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού ΑΕΠ το οποίο θα προσδιορίζεται ανά ΜW και θα καταβάλλεται για την έκδοση της Βεβαίωσης. Μάλιστα το ύψος του Τέλους θα είναι φθίνον αναλόγως με το μέγεθος του έργου.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης συγκεκριμένα χρονικά ορόσημα για τους κατόχους της Βεβαίωσης, ώστε όσο «γρήγορα» αποκτούν το δικαίωμα για παραγωγή ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ τόσο «γρήγορα» να το χάνουν αν δεν προχωρούν την ωρίμανση του έργου τους.

Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι το υπουργείο σχεδιάζει σε επόμενη φάση να γίνουν παρεμβάσεις στα επόμενα στάδια της διαδικασίας μέχρι την Σύμβαση Πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος. Στόχος είναι στο τέλος του 2021 οι επενδύσεις σε ΑΠΕ να αδειοδοτούνται σε 2 χρόνια +1 για εξαιρετικές περιστάσεις με βάση την Οδηγία 2018/2001.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης