Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Σε 6 έως 10 αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Σε 6 έως 10 αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα
Ματαιώνονται οι καρναβλακικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα για προληπτικούς λόγους
Τρία είναι πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, με τον Βασίλη Κικίλια να ανακοινώνει τη ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα.... ωστόσο άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κρούσματα είναι 6 ή ακόμη και 10 αλλά για λόγους που σχετίζονται με τον κίνδυνο πανικού δεν έχουν ακόμη αναφερθεί.
Τα 3 επίσημα κρούσματα αφορούν δύο κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Αθήνα.
Το δεύτερο κρούσμα που επιβεβαιώθηκε, αφορά το παιδί της 38χρονης που νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη.
Το σχολείο του παιδιού στη Θεσσαλονίκη θα παραμείνει κλειστό για 14 ημέρες.
Να σημειωθεί ότι δεν ειχε ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία.
Το παιδί της 38χρονης δεν παρακολούθησε κανονικά τα μαθήματά του στο σχολείο τη Δευτέρα, ωστόσο την Τρίτη συμμετείχε σε σχολική εκδρομή.
Την Τετάρτη δεν πήγε, ενώ σήμερα το σχολείο παρέμεινε κλειστό για προληπτικούς λόγους.
Το τρίτο κρούσμα αφορά 40χρονη Ελληνίδα, υπάλληλο της Τρ. Πειραιώς, η οποία διαγνώστηκε με κορωναϊό και η οποία είχε ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία και νοσηλεύεται στον Αττικόν.
Η γυναίκα επισκέφθηκε πρώτα ιδιωτικό θεραπευτήριο και από εκεί την παρέπεμψαν στο Αττικόν που είναι και νοσοκομείο αναφοράς.
Οι αρχές θα ιχνηλατίσουν τις επαφές της, ενώ δεν έχουν γίνει γνωστά περαιτέρω στοιχεία για την ταυτότητά της.
Στο νοσοκομείο Αττικόν μεταφέρθηκε και ένα άλλο ύποπτο κρούσμα του κοροναϊού.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για άτομο από το περιβάλλον της 40χρονης, που βρέθηκε θετική στον κοροναϊό, πριν από λίγες ώρες.
Παράλλήλα  σε εκδρομή μαζί με περίπου εκατό συμμαθητές της από το Κολλέγιο Αθηνών στο Λονδίνο βρίσκεται η κόρη της 40χρονης τραπεζικού.
Το κορίτσι είχε ταξιδεύσει με τη μητέρα του στο Μιλάνο, επέστρεψε και τώρα παίρνει μέρος στην εκπαιδευτική εκδρομή του σχολείου του.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η κοπέλα θα ελεγχθεί στο Λονδίνο και ανάλογα με το αποτέλεσμα θα αποφασισθεί αν θα επιστρέψουν ή όχι από τη βρετανική πρωτεύουσα.

Στο ίδιο σχολείο φοιτά και το μικρότερο παιδί της οικογένειας.
Κλειστό θα παραμείνει αύριο (28/2) το Κολλέγιο Αθηνών με απόφαση των υπουργών Παιδείας και Υγείας, μετά τη διάγνωση μητέρας μαθητών του σχολείου ως το τρίτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες πάντως, και άλλοι μαθητές του Κολλεγίου Αθηνών είχαν ταξιδεύσει με τους γονείς τους στο Μιλάνο καθώς το πανεπιστήμιο Μποκόνιν είχε open day.
Σημειώνεται ότι το Κολλέγιο κατά πάσα πιθανότητα γι' αυτό το λόγο ήδη από την Τρίτη  (25/2) είχε στείλει μήνυμα προς όλους τους γονείς με οδηγίες πρόληψης για τον κορωνοϊό.
 
Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τετάρτη, ανακοινώθηκε πως η 38χρονη στη Θεσσαλονίκη είχε διαγνωστεί θετική στον κορωνοϊό μετά την επιστροφή της αεροπορικώς από το Μιλάνο της Ιταλίας, το βράδυ της Κυριακής.
Η κατάσταση της υγείας και των τριών ανθρώπων που έχουν προσβληθεί είναι καλή και παρακολουθούνται από τους ειδικούς.
Όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ιχνηλατείται και το κρούσμα που νοσηλεύεται στην Αθήνα έτσι ώστε να εντοπιστούν όλοι οι άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή μαζί της κατά και μετά την επιστροφή της από την Ιταλία.
Όπως διευκρινίστηκε, είναι πολύ σημαντικό να ελεγχθεί ο περίγυρος των κρουσμάτων αλλά και όλοι όσοι εκτιμούν ότι ήρθαν σε επαφή μαζί τους να βρίσκονται σε εγρήγορση ώστε εάν εμφανίσουν το παραμικρό ύποπτο κρούσμα να απευθυνθούν στον ΕΟΔΥΥ ή στον θεράποντα ιατρό τους.

Ψυχραιμία συνιστά ο Μητσοτάκης

Ψυχραιμία και όχι πανικό συνέστησε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, στη «σκιά» των τελευταίων πληροφοριών που κάνουν λόγο για τρία κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να ακολουθούνται οι οδηγίες των γιατρών και των ειδικών.
«Να ακολουθούμε όλοι τις οδηγίες των γιατρών και των ειδικών.
Παράλληλα, θα συνεχίσουμε την καμπάνια ενημέρωσης.
Να επισημάνω τη σημασία της προσωπικής ευθύνης όλων μας και σε επίπεδο προσωπικής υγιεινής όσο και σε επίπεδο συμπεριφοράς» φέρεται να είπε ο κ.Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «σε περίπτωση που κάποιος παρουσιάζει συμπτώματα πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι εντολές του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ».
«Ο πιο μεγάλος αντίπαλος σε αυτή την περίπτωση είναι πάντα ο πανικός» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Υπάλληλος της Τρ. Πειραιώς διαγνώστηκε με κορωνοϊό

H Tράπεζα Πειραιώς ενημερώθηκε σήμερα (27/2) από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) ότι ένας εργαζόμενός της στο κτήριο Αμερικής 4 διαγνώσθηκε με τον ιό COVID-19.
Άμεσα ενεργοποιήθηκε το σχετικό σχέδιο που είχε ήδη καταρτισθεί από την Τράπεζα για το θέμα σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Δ.Υ.
Εφαρμόζοντας το σχετικό πρωτόκολλο, συγκλήθηκε σύσκεψη με κλιμάκιο του Ε.Ο.Δ.Υ. και υλοποιούνται τα ακόλουθα μέτρα για καθαρά προληπτικούς λόγους:
-απολύμανση στο κτήριο Αμερικής 4 την Παρασκευή 28/02/2020
-εκκένωση του ορόφου του κτηρίου, στο οποίο εμφανίσθηκε το κρούσμα του ιού για τις επόμενες 14 ημέρες.
-εργασία από το σπίτι για το διάστημα των 14 ημερών για τους εργαζομένους στον όροφο όπου εμφανίσθηκε το κρούσμα
-εφαρμογή των οδηγιών του Ε.Ο.Δ.Υ. www.eody.gov.gr.
Η Τράπεζα Πειραιώς δρα με σταθερό γνώμονα την ασφάλεια των εργαζομένων της, ενώ με την εφαρμογή του σχεδίου επιχειρηματικής λειτουργικής συνέχειας, διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία της. 

Υπάρχουν φάρμακα διαβεβαιώνουν οι φαρμακοβιομήχανοι - Τι συμβαίνει με τις μάσκες

Τη διαβεβαίωση των εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας για την επάρκεια των κατάλληλων φαρμάκων στην ελληνική αγορά για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, έλαβε ο υπουργός Υγείας.
Όπως δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας μετά από σύσκεψη με τους εκπροσώπους και αντιπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, "σε συνέχεια των δηλώσεων του πρωθυπουργού της χώρας και προέδρου της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, το μεσημέρι στο Υπουργικό Συμβούλιο, κάλεσα σήμερα εκτάκτως τους εκπροσώπους και αντιπροσώπους των φαρμακοβιομηχανιών, οι οποίοι με διαβεβαίωσαν για την επάρκεια των φαρμάκων στην ελληνική αγορά".
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχάνων (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ο πρόεδρος του Pharma Innovation Forum (PIF) Μάκης Παπαταξιάρχης και ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ) Κώστας Παναγούλιας.
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Ο. Παπαδημητρίου δήλωσε: "Η βιομηχανία του φαρμάκου έχει σταθεί όλα αυτά τα χρόνια με υψηλό αίσθημα ευθύνης στο πλευρό του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του Έλληνα ασθενή. Αυτό θα συνεχίσει να πράττει και στην παρούσα φάση.
Η τροφοδοσία της αγοράς συνεχίζεται κανονικά".
Από την πλευρά του, ο Μ . Παπαταξιάρχης είπε πως "στις ειδικές συνθήκες που ζούμε, οι οποίες είναι εν εξελίξει, θα εγγυηθούμε την απρόσκοπτη τροφοδοσία της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς, όσον αφορά στα φάρμακα για τον Έλληνα ασθενή και πάνω απ' όλα για τον Έλληνα πολίτη".
Όσον αφορά την επάρκεια αναλώσιμων υλικών, δεν τίθεται θέμα διαβεβαιώνουν κύκλοι του υπουργείου Υγείας, παρότι παραδέχονται ότι η Κίνα που παράγει μεγάλο μέρος από νοσοκομειακές μάσκες έχει σταματήσει να εξάγει, αλλά αυτό, όπως εξηγούν, είναι ένα διεθνές φαινόμενο. Όπως αναφέρουν, υπάρχει ένα εργοστάσιο στην Βόρεια Ελλάδα που παράγει τέτοιες μάσκες και έχει ήδη ενημερωθεί να μην κάνει καμία εξαγωγή αλλά να κρατήσει και διαθέσει εφόσον χρειαστεί την παραγωγή του αποκλειστικά στην Ελλάδα.

Έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια Αττικής

Σε ακύρωση όλων των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για το Καρναβάλι έως και την Καθαρά Δευτέρα, «για προληπτικούς λόγους» καλεί τους δήμους ευθύνης της, η Περιφέρεια Αττικής μετά από τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας σχετικά με την αντιμετώπιση του κοροναϊού.
Στο πλαίσιο αυτό ακυρώνονται και οι σχετικές εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί από την Περιφέρεια Αττικής και τους δήμους Αγίων Αναργύρων - Καματερού και Ιλίου στο Πάρκο Τρίτση για την Καθαρά Δευτέρα.
Με κεντρικό θέμα την εποχική γρίπη και τον κοροναϊό. θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη, στις 6.00 μμ. Περιφέρεια Αττικής με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη. Θα συμμετέχουν ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας, οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες, η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, εκπρόσωποι από τους Ιατρικούς Συλλόγους Αττικής και Πειραιά, επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς, την ΕΙΝΑΠ, το Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, το ΣΦΕ, το ΠΕΦ κ.ά.

Ο Δήμος Αθηναίων ακύρωσε τις κραναβαλικές εκδηλώσεις

Ακυρώθηκαν από το Δήμο Αθηναίων, για προληπτικούς λόγους εξαιτίας του κοροναϊού, όλες οι εκδηλώσεις για το Καρναβάλι και τα Κούλουμα, μετά από τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δήμου, οι υπηρεσίες του, «βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση ώστε να ανταποκριθούν άμεσα, εφόσον χρειαστεί» και σε συνεργασία με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς «έχουν προετοιμαστεί πλήρως το προηγούμενο διάστημα για να αντιμετωπίσουν με οργανωμένο σχέδιο κάθε ανάγκη που ενδεχομένως θα προκύψει σε σχέση με την αντιμετώπιση του κοροναϊού».
 
Ψυχραιμία συνιστά η κυβέρνηση

Ψυχραιμία συνέστησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο βραδινό δελτίο του τ/σ Alpha μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού στη χώρα μας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο σχεδιασμός δεν ήταν μόνο για το διάστημα μέχρι να διαπιστωθεί το πρώτο κρούσμα αλλά και για μετά.
Είπε πως ακολουθήθηκαν όλα τα βήματα και πως η αρχική σύσταση των ειδικών είναι πως πρόκειται για ήπια νόσο.
Τόνισε ότι άνθρωποι με διαβήτη, καρδιοαγγειακά προβλήματα και μεγαλύτερης ηλικίας πρέπει να προσέχουν παραπάνω ενώ για τα υλικά πρόληψης, όπως μάσκες, είπε ότι σταδιακά θα υπάρχουν για όλες τις ομάδες, με προτεραιότητα τους ανθρώπους που ασχολούνται με την υγεία.
«Ευτυχώς έχουμε εγχώρια παραγόμενα τέτοια υλικά», σημείωσε.

Εντοπίστηκαν όσοι ήρθαν σε επαφή με την 38χρονη

Στις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί οι υγειονομικές αρχές μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος κοροναϊού στη χώρα, αναφέρεται το υπουργείο Υγείας σε ενημέρωσή του.
Ο στόχος ήταν, όπως επισημαίνεται, η αποφυγή διασποράς του ιού, και για να επιτευχθεί αυτό έγιναν τα παρακάτω:  
 - Ιχνηλάτηση επαφών - με βάση ειδικό αλγόριθμο - της 38χρονης από το ταξίδι της προς την Ελλάδα, μέχρι και τη στιγμή που εισήχθη στο νοσοκομείο.
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν οι επιβάτες που κάθονταν δύο σειρές θέσεων μπροστά, πίσω, αριστερά και δεξιά από τη θέση που καθόταν η ασθενής που νοσεί, καθώς επίσης η οικογένεια και οι άνθρωποι που ήρθαν σε στενή επαφή μαζί της, όταν επέστρεψε από την Ιταλία.
 - Οι παραπάνω άνθρωποι ειδοποιούνται, ενημερώνονται, και τίθενται σε επιτήρηση της υγείας τους, έτσι ώστε αν εμφανίσουν συμπτώματα, να διαγνωστούν γρήγορα και να τεθούν σε απομόνωση για διάστημα 14 ημερών.
Δεν συνιστάται να ταξιδεύουν, ούτε να έχουν κοινωνικές επαφές.
- Έχουν καταγραφεί πολλά ύποπτα κρούσματα που αφορούν κυρίως ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία.
Αυτοί οι ασθενείς ελέγχονται.

Κλειστό για προληπτικούς λόγους το 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας που υπεγράφη σήμερα, το 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης θα παραμείνει κλειστό, σήμερα, Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020, για προληπτικούς λόγους.
Σύμφωνα με πήγες που πρόσκεινται στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, το σχολείο θα παραμείνει κλειστό για προληπτικούς λόγους, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο επαφής μέλους της σχολικής κοινότητας με νοσούντα από κοροναϊό.

Κόβονται οι άδειες στο τομέα της Υγείας λόγω κοροναϊού με εντολή Κικίλια

Με απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, αναστέλλονται και ανακαλούνται μέχρι νεωτέρας, οι κανονικές άδειες του προσωπικού της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας, των Κεντρικών Υπηρεσιών των Υγειονομικών Περιφερειών, των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ, του ΕΚΕΑ, της ΕΚΑΠΥ, του ΙΦΕΤ και των Δημοσίων Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Περιφερειακά Ιατρεία και Τοπικά Ιατρεία), καθώς και των Τοπικών Ομάδων Υγείας σε όλη τη χώρα.

Αρνητικός στον κορωνοϊό ο ασθενής που μεταφέρθηκε στα Γιάννενα απο την Κέρκυρα

Αρνητικές ήταν οι εξετάσεις στον κορονοιο στις οποίες υποβλήθηκε ο αλλοδαπός άνδρας που μεταφέρθηκε χθες εσπευσμένα από την Κέρκυρα στο Νοσοκομείο αναφοράς στα Ιωάννινα. Ο ασθενής συνεχίζει να νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο από το οποίο αναμένεται να πάρει εξιτήριο τις επόμενες ημέρες.
Χθες το βράδυ με πρωτοβουλία του Διοικητή του Νοσοκομείου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης.

 Τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό

Συνολικά 13 είναι τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό, τα οποία ορίστηκαν από το Υπουργείο Υγείας να υποδέχονται και να αντιμετωπίζουν κρούσματα ή πιθανά κρούσματα της ασθένειας.
Ειδικότερα, τα νοσοκομεία της χώρας που ορίζονται ως νοσοκομεία αναφοράς είναι ανά Υγειονομική Περιφέρεια τα εξής:

    1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
    2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
    3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
    5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας
    6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια»,
    Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
    7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»

Στα παραπάνω νοσοκομεία έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.
«Οι συναρμόδιοι φορείς (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, Γ.Γ Δημόσιας Υγείας, Υγειονομικές Περιφέρειες, ΕΚΑΒ) βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα και θα επικαιροποιούν το σχέδιο δράσης σε τακτική βάση», αναφέρει σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

Τι προβλέπει η ΠΝΠ για τα έκτακτα μέτρα

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά τα «κατεπείγοντα μέτρα» αποφυγής και περιορισμού της διάδωσης του κορωνοϊού», την ώρα που οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα.
Στις τρεις σελίδες περιγράφονται λεπτομερώς όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας και αφορούν από τη δυνατότητα επίταξης κλινών ΜΕΘ έως τον περιορισμό στις μετακινήσεις και τις συμβάσεις για έκτακτες προμήθειες υγειονομικού υλικού.
Μεταξύ άλλων, η ΠΝΠ προβλέπει προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας θεάτρων, κινημάτογραφων, γηπέδων, σχολείων, αλλά και κατ' οίκον περιορισμό ακόμα και σε ομάδες προσώπων «προς αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη διάδοση της νόσου».
Στο ΦΕΚ περιγράφονται τα υπουργεία που μπορεί να λαμβάνουν τα μέτρα ενώ προβλέπεται και ποινή φυλάκισης έως δύο έτη σε όσους δεν συμμορφώνονται με τις επίμαχες διατάξεις.
Παράλληλα, το κείμενο εξειδικεύει ότι οι έκτακτες προσλήψεις μπορεί να γίνονται για διάστημα έως τεσσάρων μηνών ενώ το ίδιο - ελάχιστο - χρονικό διάστημα προβλέπεται και «για απευθείας αγορά υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων προς τον σκοπό της κάλυψης της έκτακτης ανάγκης προστασίας της δημόσιας υγείας».

Πιο αναλυτικά, η ΠΝΠ περιλαμβάνει πέντε βασικά άρθρα:

Το πρώτο άρθρο αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου.
Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:
– Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
– Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
– Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.
– Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.   
Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:
Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.
Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα  στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.
Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.
Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί κρούσμα στην Ελλάδα, η Πολιτική Προστασία που είναι και η αρμόδια για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μέτρων, θα άρχιζε την ανίχνευση των επαφών του ατόμου.
Όταν οι ύποπτοι εντοπιστούν, μπαίνουν κατευθείαν σε καραντίνα 14 ημερών σε νοσοκομείο αναφοράς, ακόμη και εάν δεν έχουν νοσήσει.
Εντοπίζεται και σφραγίζεται το σπίτι του ατόμου που νόσησε και εάν υπάρξει λόγος μπορεί να σφραγιστεί και ολόκληρη η πολυκατοικία.
«Πτυχές του σχεδίου για τον κορωνοϊό θα εξελίσσονται ανάλογα με τις διεθνείς εξελίξεις», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας και διευκρίνισε ότι πρόκειται για δυναμικό μέτρο προκειμένου η χώρα να είναι έτοιμη για το χειρότερο σενάριο, χωρίς, όμως αυτό να σημαίνει ότι θα ενεργοποιηθούν όλα τα μέτρα..

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης