Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Έκρυθμη η κατάσταση σε Χίο και Μυτιλήνη για το μεταναστευτικό - Δεκάδες τραυματίες - Aποσύρονται τα ΜΑΤ

Έκρυθμη η κατάσταση σε Χίο και Μυτιλήνη για το μεταναστευτικό - Δεκάδες τραυματίες - Aποσύρονται τα ΜΑΤ
Έκκληση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να πέσουν οι τόνοι
Αύριο (27/2) το πρωί αναμένεται να αποσυρθούν δυνάμεις των ΜΑΤ από τη Λέσβο και τη Χίο μιας και η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου.
Η απόφαση ελήφθη με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά από σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου με συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυχοσοΐδη και της ηγεσίας της ΕΛΑΣ ώστε να εκτονωθεί η ένταση.
«Το σχέδιο της κυβέρνησης θα προχωρήσει, και πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα προχωρήσει καλύτερα» δήλωσε στον Alpha ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, διευκρινίζοντας πως η πρώτη φάση του σχεδίου της κυβέρνησης για την κατασκευή των κλειστών κέντρων ολοκληρώθηκε στη Λέσβο και την Πέμπτη ολοκληρώνεται στη Χίο.
«Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν λόγο να είναι εκεί.
Θα επιστρέψουν στη βάση τους.
Κάποιες από τις δυνάμεις της Αστυνομίας που ήταν εκεί για ενίσχυση θα αποσυρθούν.
Κάποιες άλλες θα παραμείνουν» τόνισε.
«Να συγχαρούμε τις αστυνομικές δυνάμεις, είχαν δύσκολη αποστολή και έδειξαν πρωτοφανή αυτοσυγκράτηση.
Είδαμε εικόνες βίας απέναντι στις αστυνομικές δυνάμεις», σημείωσε.
«Όλοι όσοι είδαν τις εικόνες δεν θέλουν να τις ξαναδούν.
Δεν μπορεί ο πολίτης που θέλει να διαμαρτυρηθεί να παίρνει μαζί του μολότοφ.
Συνήθως παίρνει την οργή του, όχι μολότοφ» ανέφερε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε επίσης ότι την Πέμπτη έχουν κληθεί για συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου στις 17:00 το απόγευμα ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, οι αντιπεριφερειάρχες και οι δήμαρχοι των νησιών σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει αποκλιμάκωση.
Στη Λέσβο από τους 43 αστυνομικούς που τραυματίστηκαν στα επεισόδια, οι δύο έχουν τραυματιστεί στα πόδια από σκάγια κυνηγετικού όπλου, ενώ από τις συμπλοκές έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 10 πολίτες.
Κατά τη διάρκεια επεισοδίων στη Χίο, τραυματίστηκαν εννέα αστυνομικοί των ΜΑΤ που ξυλοκοπήθηκαν στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν.


Το χρονικό των εξελίξεων 

Έκρυθμη είναι η κατάσταση σε Χίο και Μυτιλήνη, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη σοβαρά επεισόδια μεταξύ δυνάμεων των ΜΑΤ και κατοίκων που αντιδρούν στη δημιουργία των κλειστών κέντρων για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Έκκληση στους νησιώτες να πέσουν οι τόνοι απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας, σήμερα, στις συγκρούσεις στην περιοχή Διαβολόρεμα της Μυτιλήνης και στις επιταγμένες εκτάσεις, Καβακλή και Καράβα, έχουν τραυματιστεί 43 αστυνομικοί και δέκα πολίτες.
Στη Χίο τραυματίστηκαν 8 αστυνομικοί όταν τους επιτέθηκαν, μέσα στο ξενοδοχείο που διέμεναν, διαμαρτυρόμενοι πολίτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κάτοικοι εισέβαλαν στα δωμάτια που διαμένουν οι αστυνομικοί, τους λίντσαραν και άρχισαν να πετάνε τα πράγματά τους από παράθυρα και μπαλκόνια.
Σοκ προκαλούν οι εικόνες από το βίντεο με τα επεισόδια.
Μία σύλληψη και 11 προσαγωγές έχουν γίνει μέχρι στιγμής από την Αστυνομία στη Χίο, μετά την εισβολή στο ξενοδοχείο που μένουν αστυνομικοί των ΜΑΤ κατοίκων που διαμαρτύρονται για την κατασκευή κλειστών δομών για μετανάστες – πρόσφυγες.
Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛΑΣ συλληφθείς είναι ένας 27χρονος, που φέρεται ότι είχε ενεργή συμμετοχή στην επίθεση εναντίον των αστυνομικών, ενώ έχει ταυτοποιηθεί ένα ακόμα άτομο και αναζητείται.
Κατά τη διάρκεια της εισβολής, σύμφωνα με την αστυνομία, τραυματίστηκαν εννέα αστυνομικοί.
Σημειώνεται ότι άλλοι 43 αστυνομικοί αναφέρθηκαν από την ΕΛΑΣ ως τραυματίες στα επεισόδια στην Μυτιλήνη.

Image

Image

Η έκκληση Μητσοτάκη

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο των εργασιών του τέταρτου ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας και Βουλγαρίας, στην Αλεξανδρούπολη, ο Κ.Μητσοτάκης υποστήριξε εκ νέου ότι οι νέες δομές είναι προς όφελος των νησιωτών, ενώ απευθύνθηκε και στους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες λέγοντας χαρακτηριστικά «μην έρχεστε» καθώς «ο δρόμος δεν οδηγεί στην ενδοχώρα της Ελλάδας».
«Ήδη από χτες στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου άρχισαν να κατασκευάζονται νέες σύγχρονες δομές για να κλείσουν οι παλιές προβληματικές εγκαταστάσεις.
Οι νέες δομές κατασκευάζονται μακριά από αστικούς ιστούς.
Εκεί θα εξετάζονται τα αιτήματα ασύλου και όσοι δεν το δικαιούνται θα επιστρέφονται στις χώρες προέλευσης από εκεί.
Η πολιτική της Ελλάδας άλλαξε.
Τα σύνορα στον Έβρο και τα θαλάσσια σύνορα φυλάσσονται.
Ύστερα από εξαντλητικό διάλογο με τις κοινωνίες στα νησιά, επιτέλους οι αποφάσεις υλοποιούνται.
Κάνω έκκληση να πέσουν οι τόνοι και να μετριάσουν οι αντιδράσεις που δεν οδηγούν πουθενά.
Είναι προς όφελος να φτιαχτούν σύγχρονες δομές που θα αντικαταστήσουν τις προβληματικές σήμερα δομές.
Θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο και παρόλα αυτά πιλέγουν να έρθουν στην Ελλάδα.
Μην έρχεστε.
Ο δρόμος για την Ευρώπη στον οποίον σας οδηγούν οι διακινητές, τους οποίους πληρώνετε αδρά, δεν οδηγεί στην ενδοχώρα της Ελλάδας.
Σταματά στα νησιά και από εκεί ξανά στο δρόμο της επιστροφής» υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης.

Τσίπρας: Δεν μπορείς να ζητάς αλληλεγγύη από την ΕΕ και να μην δείχνεις στα νησιά μας

Δήλωση αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επιτέθηκε στον πρωθυπουργό.
Ο κ. Τσίπρας τονίζει:«Μετά από επτά μήνες παλινωδιών και αλλεπάλληλων αλλαγών συντονιστών για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η κυβέρνηση συνεχίζει να πορεύεται χωρίς στρατηγική αλλά με περίσσιο αυταρχισμό.
Οι ιδεοληψίες και η διαχειριστική της ανικανότητα έχουν μετατρέψει τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου σε «μόνιμο παρκινγκ ψυχών».
Ακριβώς δηλαδή αυτό που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης κατήγγειλε προεκλογικά και υποσχόταν ότι αν εκλεγεί θα αποτρέψει.
Τότε, που η Μόρια, παρά τις εξαιρετικά μεγαλύτερες προσφυγικές ροές, είχε 5.000 ανθρώπους και όχι 25.000 που έχει σήμερα.
Σήμερα όμως ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεχάσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις και αρνείται να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών με μετεγκατάσταση ευάλωτων πληθυσμών στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Αφήνει τα νησιά μας να βουλιάξουν, μόνο και μόνο για να μη συγκρουστεί με τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους της παράταξής του στην επικράτεια, οι οποίοι αρνούνται να αναλάβουν οποιαδήποτε ευθύνη.
Και αποφασίζει μάλιστα να καταφύγει στη χρήση βίας απέναντι στους νησιώτες μας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης εδώ και πέντε ολόκληρα χρόνια.
Τα κέντρα που επιχειρεί να επιβάλει με τη βία των ΜΑΤ, δίπλα στις ήδη υπάρχουσες και υπεράριθμες δομές στα νησιά, δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα.
Αντιθέτως, θα επιδεινώσουν την δραματική κατάσταση, τόσο για τους νησιώτες όσο και για τους αιτούντες άσυλο.
Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη έστω και την ύστατη στιγμή να αλλάξει ρότα:
Να ανακαλέσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Να αποσύρει άμεσα τα ΜΑΤ από τα νησιά.
Και να αναστείλει τις εργασίες για τη δημιουργία φυλακών.
Στο βαθμό που ο κ. Μητσοτάκης εγκαταλείψει την αδιέξοδη επιλογή του αυταρχισμού και της βίας, ο ΣΥΡΙΖΑ ως υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση, είναι έτοιμος να βάλει πλάτη για τη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου διαχείρισης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.
Με διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, για την αποσυμφόρηση των νησιών μας.
Αν όμως επιμείνει στις αδιέξοδες και αυταρχικές επιλογές, δεν μπορούμε παρά να είμαστε απέναντι στην κυβέρνηση, και δίπλα στους συμπολίτες μας στα νησιά που δικαίως αγωνιούν και αντιστέκονται.
Διότι δεν μπορείς να ζητάς αλληλεγγύη και στήριξη στις χώρες της ΕΕ και να συμπεριφέρεσαι χωρίς αλληλεγγύη και στήριξη στα νησιά της ελληνικής επικράτειας».

ΚΚΕ: Να αποσυρθούν τα ΜΑΤ από όλα τα νησιά

Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση για την επίθεση των ΜΑΤ στους κατοίκους των νησιών του Βορείου Αιγαίου.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται:«Αν η κυβέρνηση δεν σταματήσει εδώ και τώρα την καταστολή, αν δεν αποσύρει τα ΜΑΤ απ’ όλα τα νησιά, αν δεν ακυρώσει το σχέδιο μετατροπής των νησιών του Αιγαίου σε φυλακές της ΕΕ, αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες.
Αυτή η πολιτική είναι που πυροδοτεί τις δίκαιες αντιδράσεις των νησιωτών, που υπερασπίζονται και θα υπερασπιστούν με κάθε τρόπο το δίκιο τους, τη γη τους, την αξιοπρέπειά τους, τους συνανθρώπους τους.
Οι κυβερνητικές εκκλήσεις για ηρεμία μόνο ως πρόκληση μπορεί να εκληφθούν, όταν τα ΜΑΤ συμπεριφέρονται ως δυνάμεις κατοχής, χτυπούν αδιάκοπα, βανδαλίζουν αυτοκίνητα, πυρπολούν τα δάση της περιοχής, όταν μάλιστα υπάρχει εμμονή σε ένα σχέδιο επικίνδυνο, που έχει συναντήσει καθολική αντίδραση.
Ο λαός των νησιών έχει κάθε δικαίωμα να αντιπαλεύει μια πολιτική που στρέφεται εναντίον τόσο του ίδιου όσο και των προσφύγων, όπως επίσης έχει δικαίωμα να αντιστέκεται στον κυβερνητικό αυταρχισμό, που επιδιώκει να επιβάλλει αυτή την πολιτική με τα ΜΑΤ και τη βία».

Χαρίτσης: Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο

Δήλωση για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες με τα συνεχόμενα περιστατικά αστυνομικής βίας και συγκρούσεων έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.
Συγκεκριμένα δήλωσε: «Πριν δύο εβδομάδες, νεοπροσληφθέντες ειδικοί φρουροί χωρίς επαρκή εκπαίδευση χτυπήθηκαν και απώλεσαν υπηρεσιακό όπλο από μπράβους της νύχτας.
Την περασμένη Δευτέρα, ένας ακόμη ειδικός φρουρός απειλούσε με όπλο φοιτητές μέσα στην ΑΣΟΕΕ.
Κατόπιν, τα ΜΑΤ έπνιξαν στα χημικά φοιτητές μέσα στο πανεπιστήμιο. Επιπλέον, χθες το βράδυ αστυνομικός, εκτός υπηρεσίας, πυροβόλησε αυτοκίνητο πολίτη κατόπιν διαπληκτισμού.
Ενώ από χθες, τα ΜΑΤ έχουν πάρει εντολή να χτυπούν τους νησιώτες στη Χίο και τη Λέσβο.
Και σήμερα φτάσαμε στο σημείο να δούμε άντρες των ΜΑΤ να πέφτουν θύματα ξυλοδαρμού από κατοίκους της Χίου.
Είναι πλέον οφθαλμοφανές ότι, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Αντί για ασφάλεια, ο κ. Χρυσοχοΐδης φέρνει γενικευμένη ανασφάλεια και χάος.
Είναι καιρός να παραδεχτεί την παταγώδη αποτυχία του και να παραιτηθεί πριν θρηνήσουμε θύματα εξαιτίας της εμμονικής πολιτικής του».

Φωτιά στην Καράβα

Εν τω μεταξύ, φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή της Καράβας, που βρίσκεται κοντά στο δρόμο μετά από τις συνεχείς ρίψεις χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και δακρυγόνων που εκτόξευσαν άνδρες των ΜΑΤ, όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Image
Κινητοποιήσεις στο Βόρειο Αιγαίο

Είναι χαρακτηριστικό πως και στα δύο νησιά και συγκεκριμένα στους χώρους που έχουν επιταχθεί από την κυβέρνηση για να κατασκευαστούν τα κλειστά κέντρα, οι συγκρούσεις και τα επεισόδια, τα οποία είχαν αρχίσει από χθες Τρίτη 25/2 τα ξημερώματα, δεν σταμάτησαν ακόμα και όταν έπεσε το φως της ημέρας.
Όπως αναφέρεται η αστυνομία προχώρησε σε 6 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 2 έγιναν συλλήψεις.
Εν τω μεταξύ, νέες συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε κατοίκους και στις δυνάμεις των ΜΑΤ στην επιταγμένη έκταση του Καβακλή και ενώ σε εξέλιξη είναι η μεγάλη πορεία των κατοίκων της Μυτιλήνης προς το Διαβολόρεμα και την περιοχή Καράβα.
Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, στο πλαίσιο της γενικής απεργίας που κήρυξαν η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο ενάντια στη σχεδιαζόμενη δομή στην επιταγμένη έκταση Καράβα αλλά και στα επεισόδια με τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η συμμετοχή των καταστηματαρχών στη γενική απεργία, είναι μαζική.
Σε χθεσινή της ανακοίνωση η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου καταδίκασε τη «βάρβαρη και άκρως επιθετική ενέργεια της Κυβέρνησης να αποστείλει τα ΜΑΤ στα δύο νησιά Λέσβο και Χίο, για να επιβάλουν τη βίαιη μετατροπή τους σε νέες φυλακές, προκαλώντας την βούληση και την αξιοπρέπεια των νησιωτών».
Επίσης, καταγγέλλονται «οι επιθέσεις από τις δυνάμεις καταστολής σε ανυπεράσπιστους νησιώτες και ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός των οδών».
«Είναι ημέρα ντροπής σήμερα για όλους μας και κυρίως για αυτούς που διέταξαν αυτά τα έκτροπα, να δαρθεί ο κόσμος, οι ακρίτες του Αιγαίου εδώ που φυλάνε τα νησιά μας!
Είναι ντροπή να δέρνονται και να υποφέρουν από τα καπνογόνα.
Ούτε η Χούντα δεν τα έκανε αυτά!» ανέφερε ο Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης.
Παράλληλα, διαμαρτυρία απέναντι «στον αυταρχισμό και την επιβολή των αποφάσεων που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση για τα νησιά, ενάντια στις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων τους» προγραμμάτισαν για τις 18:00 το απόγευμα, η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής (ΟΧΣΑ), η Αδελφότητα Σαμίων και άλλοι φορείς των Αθηνών, που βρίσκονται σε σταθερή επικοινωνία με τα νησιά για τον συντονισμό ενεργειών σε όλα τα επίπεδα.
Σύμφωνα με το τοπικά μέσα της Σάμου, με μαζικές παραιτήσεις απειλούν τα μέλη της ΝΟΔΕ Σάμου, ως ύστατο μέτρο αντίδρασης στον «κυβερνητικό αυταρχισμό».
Πάντως, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω και ότι θα προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδιασμού της.
Image

Μηταράκης (υπ.Μετανάστευσης και Ασύλου): Διακινούνται κραυγαλέα fake news για τα κλειστά κέντρα στα νησιά


Τη θέση ότι διακινούνται κραυγαλέα fake news στα νησιά του Βορείου Αιγαίου σχετικά με τα κλειστά κέντρα για τους μετανάστες διατύπωσε ο υπ.Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Μηταράκης είπε πως αυτά τα fake news είναι το μέγεθος των δομών και ότι αυτές θα είναι τεράστιες, η μόνιμη παραμονή μεταναστών στα νησιά και η δημιουργία μεταναστευτικών κοινοτήτων, η συνέχιση της λειτουργίας των ανοιχτών δομών και η μη μεταφορά αιτούντων ασύλου στην ενδοχώρα.
«Το πρώτο ψέμα αφορά στο μέγεθος των δομών, αφού οι δομές είναι συγκεκριμένες, έχουμε από την αρχή ορίσει το μέγεθός τους.
Συνολικά στα πέντε 5 νησιά δημιουργούνται 20.000 θέσεις φιλοξενίας, ενώ σήμερα έχουν πάνω από 42.000.
Θεωρούμε ότι με τις ροές που υπάρχουν, αλλά και αυτές που αναμένονται, είναι ένας ικανοποιητικός αριθμός» είπε ο κ.Μηταράκης.
«Το δεύτερο ψέμα έχει να κάνει με τη μόνιμη παραμονή των αιτούντων ασύλου στα νησιά.
Στόχος μας είναι όσοι παίρνουν θετικές αποφάσεις ασύλου, να φεύγουν στους δύο μήνες.
Κι όσοι έχουν αρνητικές, στους έξι μήνες.
Άρα, μιλάμε για μια μέση παραμονή τεσσάρων μηνών.
Ήδη, στα νησιά υπάρχουν ελάχιστοι που έχουν έρθει προ δωδεκαμήνου» τόνισε οκ.Μηταράκης, αναφέροντας πως «το τρίτο fake news που κυκλοφορεί» αφορά το μη κλείσιμο των ανοιχτών δομών.
«Είναι ξεκάθαρος ο πρωθυπουργός, όπως και όλοι μας, πως η Μόρια, το Βαθύ, η ΒΙΑΛ, το Καρά Τεπέ θα κλείσουν.
Ήδη, έχω ζητήσει από τους δημάρχους να δουλέψουμε πάνω στο διαδικαστικό κομμάτι» είπε ο υπουργός, ο οποίος αναφερόμενος στο «τέταρτο και τελευταίο μεγάλο ψέμα ότι εμείς θυσιάζουμε τα νησιά, προκειμένου να μη μεταφέρουμε πρόσφυγες και μετανάστες στην ενδοχώρα».
«Είναι σταθερή άποψή μας ότι χρειάζονται 20.000 θέσεις φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Με αυτόν τον τρόπο, τα περίπου 42.000 άτομα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα νησιά θα μειωθούν κάτω από το μισό μέσα στο 2020.
Σήμερα, θα βρίσκομαι στην ΚΕΔΕ για αυτόν τον λόγο» ανέφερε ο υπουργός, ο οποίος απηύθυνε έκκληση προς τους τοπικούς φορείς να συμβάλουν καθοριστικά στην εκτόνωση της έντασης.
«Το τεράστιο μου άγχος είναι να μη χτυπήσει κανείς και να μη δημιουργηθούν προβλήματα στα νησιά μας.
Ζητάμε από τους κατοίκους τους να μας εμπιστευθούν.
Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία που υπάρχει.
Από την άλλη πλευρά, θα ήμουν ανεύθυνος άμα άφηνα τα νησιά στην άναρχη κατάσταση των ανοιχτών δομών και αθωράκιστα απέναντι στις μεταναστευτικές ροές» είπε ο κ.Μηταράκης.

Σκληρό μπρα ντε φερ κυβέρνησης και τοπικών αρχών για τα κλειστά κέντρα στα νησιά


Σε σκληρή διελκυστίνδα εξελίσσεται η υπόθεση με τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας καθώς από τη μία πλευρά οι κάτοικοι αντιδρούν έντονα και από την άλλη, η κυβέρνηση τους λέει ότι είναι για το καλό τους.
Το κλίμα στα νησιά, κυρίως σε Λέσβο και Χίο είναι εκρηκτικό καθώς ξεκίνησαν οι εργασίες για τις κλειστές δομές και καθώς φαίνεται ότι δεν θα είναι εύκολη η υλοποίησή τους. Ωστόσο η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι θα υλοποιήσει το σχέδιό της με αποφασιστικότητα.
Σε αυτό το σκηνικό, υπάρχει ανησυχία στα νησιά, κυρίως στα μεγάλα, που σημειώνουν αυξημένες ροές διότι, έχει χαθεί η εμπιστοσύνη των κατοίκων οι οποίοι άκουγαν από την κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα ότι θα αποσυμφορήσει τις περιοχές τους και αυτό δεν έγινε.
Όπως επίσης, ότι θα γίνουν κλειστά κέντρα και στην ενδοχώρα, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί.
Υπό το πρίσμα αυτό, οι κάτοικοι των εν λόγω νησιών δηλώνουν προβληματισμένοι και δύσπιστοι αλλά και αρνητικοί απέναντι στην όποια απόφαση ανακοινώνεται.
Το ζήτημα είναι ότι στο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί δεν διαφαίνεται άλλη λύση στον ορίζοντα.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, θα φύγουν από τις πυκνοδομημένες περιοχές οι πρόσφυγες/μετανάστες και θα αναπνεύσει η Μόρια παρότι οι κάτοικοι γι αυτό ακριβώς φωνάζουν αφού δεν πιστεύουν ότι θα κλείσει η Μόρια.
Γι αυτό και είναι επιβεβλημένη η ανάγκη να πειστούν οι κάτοικοι των νησιών και οι τοπικές αρχές.
Σε κάθε περίπτωση είναι δύσκολο στοίχημα για την κυβέρνηση διότι τα νούμερα προς το παρόν τουλάχιστον, δεν βγαίνουν.
Καθώς αποτελεί αντικειμενική αλήθεια το γεγονός οι μετανάστες που είναι στα νησιά αυτή τη στιγμή δεν χωράνε στα κέντρα που χτίζονται.
Η κυβέρνηση βέβαια, υποστηρίζει ότι θα επιστρέφει στις χώρες τους όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις όμως οι ρυθμοί με τους οποίους επιστρέφουν αυτοί οι άνθρωποι δεν πείθουν ότι αυτό θα συμβεί.
Ωστόσο, η κυβέρνηση επιμένει ότι ξεκινούν άμεσα οι εργασίες για την κατασκευή των κλειστών δομών στα πέντε νησιά αφού έχει γίνει εξαντλητικός διάλογος, ο οποίος όμως, όπως υπογραμμίζει, δεν μπορεί ούτε να διαιωνίζεται, ούτε να αποτελεί άλλοθι αδράνειας.
Προς αυτή την κατεύθυνση, επισημαίνουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, είναι ανάγκη να κλείσουν, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, οι σημερινές άναρχες δομές.
Και για να κλείσουν πρέπει πριν, να δημιουργηθούν οι κλειστές.
Ενώ τονίζουν ότι δεν μπορεί να μην υπάρχει στα νησιά  καμία δομή.
Είναι πρακτικά αδύνατο κάτι τέτοιο.
Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούν μονόδρομο την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου, βασικός άξονας του οποίου είναι η κατασκευή των κλειστών δομών.
Μένει να δούμε το επόμενο διάστημα πως θα εφαρμοστεί στην πράξη.

Handelsblatt: Ανθρωπιστική καταστροφή στην Ελλάδα, εάν βιώσουμε δεύτερο 2015 στο προσφυγικό

Για τον κίνδυνο μιας ανθρωπιστικής καταστροφής στην Ελλάδα κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σε περίπτωση που κλιμακωθούν οι συγκρούσεις στην Ιντλίμπ της Συρίας και αναγκαστούν οι περίπου 1 εκατομμύριο κάτοικοι να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
«Η πίεση αυξάνεται.
Οι μάχες γύρω από την Ιντλίμπ στη Συρία αναγκάζουν σχεδόν 1 εκατομμύριο κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να κινηθούν προς τα τουρκικά σύνορα.
Από εκεί οι προσφυγικές ροές ενδέχεται να φθάσουν τους επόμενες μήνες στην Ελλάδα.
Ακόμα οι αριθμοί των προσφύγων βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα από το απόγειο της προσφυγικής κρίσης το 2015, όταν καθημερινά έφθαναν στις ελληνικές ακτές 10.000 άνθρωποι.
Πρόσφατα ο γερμανός υπ. Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ προειδοποιούσε ότι θα "βιώσουμε ένα δεύτερο 2015".
Αν πραγματοποιηθεί η πρόγνωση του γερμανού υπουργού, τότε η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια ανθρωπιστική καταστροφή χωρίς προηγούμενο.
Διότι σε αντίθεση με το 2015, όταν για τους πρόσφυγες η Ελλάδα ήταν απλά χώρα διέλευσης, τώρα η Ελλάδα είναι πλέον τελικός προορισμός» αναφέρει σε δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι παρά τις αντιστάσεις πολιτών και τοπικής αυτοδιοίκησης στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για την κατασκευή κλειστών κέντρων στα ελληνικά νησιά, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος αισιοδοξεί ότι τα κτήρια θα τελειώσουν μέχρι το καλοκαίρι.
Έως τότε η κυβέρνηση προσπαθεί να αποσυμφωρήσει τους προσφυγικούς καταυλισμούς μεταφέροντας πρόσφυγες και μετανάστες στην ηπειρωτική χώρα.
Όπως αναφέρεται, 1.967 πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τα ελληνικά νησιά από τις αρχές του μήνα, αν και το ίδιο διάστημα ωστόσο οι νεοαφιχθέντες από τη Τουρκία έφθασαν τους 1.515.

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenenrgynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης