Ενέργεια

Σε 4 ημέρες η απόφαση για υπαγωγή της ΛΑΡΚΟ σε καθεστώς Ειδικής Διαχείρισης

Σε 4 ημέρες η απόφαση για υπαγωγή της ΛΑΡΚΟ σε καθεστώς Ειδικής Διαχείρισης
Η αίτηση υπαγωγής εκδικάσθηκε χθες (25/2) στο Εφετείο Αθηνών
Εκδικάσθηκε χθες η αίτηση υπαγωγής της ΛΑΡΚΟ σε καθεστώς Ειδικής Διαχείρισης, με την υποβολή του πλήρους φακέλου που συνέταξαν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομικών και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Η σχετική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε τέσσερις ημέρες, δρομολογώντας εκτός απροόπτου την τοποθέτηση του Ειδικού Εκκαθριστή εντός Μαρτίου.

Όπως έγραψε το Worldenergynews, στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει τη διαδικασία με τάχιστες διαδικασίες, και εντός του χρονοδιάγραμματος που προβλέπει η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, ώστε να αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο «ξαφνικού θανάτου» της βιομηχανίας.

Περιβαλλοντική «βόμβα»

Η «μάχη με τον χρόνο» κατά κύριο λόγο αφορά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που κατατρύχουν τη ΛΑΡΚΟ, καθώς είναι ενδεικτικό ότι η ΔΕΗ αποφάσισε να μην διακόψει την ηλεκτροδότηση μόνον υπό το πλαίσιο της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης. Την ίδια στιγμή, η συνεχιζόμενη λειτουργία της βιομηχανίας υπό το υφιστάμενο προβληματικό καθεστώς συνιστά μία κατ’ ουσίαν περιβαλλοντική «βόμβα».

Όπως είναι γνωστό, η έλλειψη κονδυλίων για αναβαθμίσεις του εξοπλισμού, ο οποίος είναι πλέον απαρχαιωμένος, έχουν ως αποτέλεσμα να προκαλείται όχι μόνο σοβαρή ατμοσφαιρική ρύπανση στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και επιβάρυνση του Ευβοϊκού Κόλπου, στον οποίο εναποτίθενται κάθε χρόνο χιλιάδες τόνοι σκουριάς. Μάλιστα, στη χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, σχετικά με την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα για τα θέματα του περιβάλλοντος, το υπουργείο επισημαίνει πως η αξιωματική αντιπολίτευση είναι το κόμμα που αδιαφορεί για τη ρύπανση της ΛΑΡΚΟ.

Διαδικασίες εξπρές

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική νομοθετική ρύθμιση που «πέρασε» από τη Βουλή το ΥΠΕΝ προβλέπει διαδικασίες εξπρές για την ιδιωτικοποίηση της βιομηχανίας, που δεν μπορούν να διαρκέσουν στο σύνολό τους περισσότερο από 12 μήνες. Έτσι, με την τοποθέτησή του, ο Ειδικός Εκκαθαριστής εντός προκαθορισμένων προθεσμιών θα προχωρήσει στην καταγραφή του συνόλου του ενεργητικού και παθητικού της επιχείρησης και θα μειώσει το μισθολογικό κόστος. Ταυτόχρονα θα γίνει η προσφυγή στη διαιτησία για την επίλυση της διαφοράς μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της ΛΑΡΚΟ όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του εργοστασίου της Λάρυμνας.

Η απόφαση της διαιτησίας θα πρέπει να έχει εκδοθεί εντός τριμήνου ώστε στη συνεχεία να γίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση του συνόλου του ενεργητικού της ΛΑΡΚΟ. Εφόσον ο διαγωνισμός δεν οδηγήσει στην πώληση τουλάχιστον του 75% του ενεργητικού της ΛΑΡΚΟ, προβλέπεται η διενέργεια και δεύτερου διαγωνισμού. Αν αποτύχει και η δεύτερη προσπάθεια, η εταιρία θα οδηγηθεί σε πτώχευση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης