Ενέργεια

Η Saudi Aramco ξεκινά την μεγαλύτερη ανάπτυξη σχιστολιθικού αερίου εκτός των ΗΠΑ

tags :
Η Saudi Aramco ξεκινά την μεγαλύτερη ανάπτυξη σχιστολιθικού αερίου εκτός των ΗΠΑ
Η Aramco είχε αναπτύξει fracking με τη χρήση θαλασσινού νερού η οποία θα εξαλείψει το εμπόδιο της έλλειψης στην έρημο δήλωσε ο CEO της εταιρείας
Η Saudi Aramco ξεκινά τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σχιστολιθικού φυσικού αερίου εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών για να ενισχύσει την εγχώρια παροχή και να τερματίσει την καύση πετρελαίου στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της, δήλωσε ο CEO της εταιρείας Amin Nasser στο Reuters.
Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου παγκοσμίως διεκδικεί μερίδιο αγοράς από τους ταχέως αναπτυσσόμενους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες σε μόλις μια δεκαετία έχουν αναπτύξει την ικανότητα να αντλούν εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από πετρώδεις σχηματισμούς που προηγουμένως ήταν υπερβολικά δαπανηροί να εξορυχθούν.
Η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε έναν πόλεμο τιμών που αποσκοπούσε στην έξοδο της βιομηχανίας σχιστολιθικού των ΗΠΑ πριν από έξι χρόνια, η οποία τελικά απέτυχε.
Τώρα, η χώρα έχει υιοθετήσει τις τεχνικές που αναπτύχθηκαν στους τομείς των Η.Π.Α. - οι οποίες ξεκίνησαν με φυσικό αέριο - για το τεράστιο έργο πετρελαίου Jafurah ύψους 110 δισ. δολαρίων. Η Aramco ανακοίνωσε ότι ανέλαβε το έργο το Σάββατο.

Εάν η Aramco επιτύχει τους στόχους της για την ανάπτυξη του πεδίου, η Σαουδική Αραβία θα γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο μέχρι το 2030.
Οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί φυσικού αερίου στον κόσμο είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία.
Ο Nasser δήλωσε ότι η Aramco είχε αναπτύξει fracking με τη χρήση θαλασσινού νερού, η οποία θα εξαλείψει το εμπόδιο της έλλειψης στην έρημο.
"Μια νέα επανάσταση σχιστολίθου πραγματοποιείται (στη Σαουδική Αραβία), είναι εμπορική και χρησιμοποιούμε θαλασσινό νερό", δήλωσε ο Nasser σε συνέντευξή του στην Ανατολική επαρχία της Σαουδικής Αραβίας που παράγει πετρέλαιο.

"Πολλοί δήλωσαν ότι δεν λειτουργεί έξω από τις ΗΠΑ .... επειδή το fracking χρησιμοποιεί πολύ νερό και δεν είμαστε πλούσιοι σε νερό. Αλλά χρησιμοποιούμε το θαλασσινό νερό. "

Η Aramco ετοίμασε 150 πηγάδια από το 2013 στο πετρέλαιο σχιστόλιθου Jafurah για την προετοιμασία του αναπτυξιακού σχεδίου, ανέφερε.

Η κρατική πετρελαϊκή ομάδα της Σαουδικής Αραβίας συνεργάστηκε με διεθνείς εταιρείες όπως οι Schlumberger, Halliburton Co. και Baker Hughes Co. για την ανάπτυξη της τεχνολογίας θραύσης του πετρώματος και την απελευθέρωση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που κατέχει, γνωστή ως fracking. Οι επιχειρήσεις αυτές δραστηριοποιούνται σε πεδία σχιστόλιθου των ΗΠΑ.
Η Aramco θα διεξάγει γύρους υποβολής προσφορών για εργασίες στους τομείς, και αυτές και άλλες επιχειρήσεις είναι πιθανό να συμμετάσχουν, δήλωσε ο Nasser.
Έξω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πετρελαϊκές εταιρείες είχαν περιορισμένη επιτυχία στην ανάπτυξη αποθεμάτων σχιστόλιθου για διάφορους λόγους - είτε λόγω έλλειψης εμπειρογνωμοσύνης, έλλειψης νερού ή άλλων πόρων, έλλειψης υποδομής, είτε είναι κοντά σε μεγάλα κέντρα πληθυσμού.

Το πεδίο Jufarah βρίσκεται κοντά στην ακτή του Περσικού Κόλπου, οπότε έχει σχετικά εύκολη πρόσβαση στο θαλασσινό νερό, το οποίο θα πρέπει να υποβληθεί σε ελαφρά επεξεργασία πριν από τη χρήση του, δήλωσε ο Nasser. Είναι επίσης κοντά στο μεγαλύτερο πετρελαϊκό πεδίο στον κόσμο, Ghawar, και έχει έτσι εύκολη πρόσβαση στην υπάρχουσα ενεργειακή υποδομή. Η Aramco έχει επίσης αναγνωρίσει την τοπική άμμο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για fracking.
Η διαδικασία απαιτεί άντληση νερού, άμμου και χημικών ουσιών στα πεδία υπό υψηλή πίεση.
"Είναι πολύ οικονομικό, είχαμε τη δυνατότητα να μειώσουμε σημαντικά το κόστος για να το κάνουμε εμπορικό", δήλωσε ο Nasser. "Είναι η μεγαλύτερη μη συμβατική (ανάπτυξη) εκτός της Βόρειας Αμερικής."
Η νέα ανάπτυξη σχιστολιθικού φυσικού αερίου θα βοηθήσει τη χώρα να μειώσει την καύση κατά μέσο όρο 800.000 βαρελιών ανά ημέρα αργού και καυσίμων για ηλεκτρική ενέργεια, ανέφερε. Αυτό θα ελευθέρωνε περισσότερο αργό για εξαγωγή αν χρειαζόταν, σημείωσε, και θα μείωνε τις εκπομπές.
Η προτεραιότητα θα είναι η κάλυψη της εγχώριας ζήτησης, δήλωσε ο Nasser.

Ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman της Σαουδικής Αραβίας εξέδωσε εντολή την Παρασκευή για το αέριο της Jafurah να χρησιμοποιηθεί κυρίως από εγχώριες βιομηχανίες όπως τα πετροχημικά για να υποστηρίξει το αναπτυξιακό σχέδιο οικονομικής μεταρρύθμισης του πρίγκιπα για διαφοροποίηση από το πετρέλαιο.
Οι εξαγωγές φυσικού αερίου θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους συμμάχους της περιοχής του Κόλπου της Σαουδικής Αραβίας να αποφύγουν την εξάρτηση από το Κατάρ για παροχή φυσικού αερίου. Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν το 2017 τον πολιτικό, εμπορικό και μεταφορικό δεσμό με τον κορυφαίο εξαγωγέα φυσικού αερίου, κατηγορώντας τον ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία, την οποία η Ντόχα αμφισβητεί.

Τα ΗΑΕ εισάγουν 2 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου ημερησίως από το Κατάρ χρησιμοποιώντας τον αγωγό δελφινιών.
Η Aramco σχεδιάζει να επενδύσει 110 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη του Jafurah



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης