Εκτενή αναφορά με διθυραμβικά σχόλια, παρουσιάζει το PV-Europe την μεγάλη συνεργασία μεταξύ των εταιρειών Juwi Hellas SA και Ελληνικά Πετρέλαια για τη δημιουργία του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στη Νότια Ευρώπη.Πρόκειται συγκεκριμένα όπως είναι γνωστό για την εξαγορά του φωτοβολταϊκού ισχύος 204 MW που βρίσκεται υπό ανάπτυξη στην Κοζάνη από την Juwi Hellas, θυγατρική της γερμανικής Juwi.
Είναι 20 φορές πιο μεγάλο από τα ήδη υπάρχοντα – και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 4 μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα της Ευρώπης.
Υπολογίζεται ότι θα παράγει ενέργεια 300 GWh ετησίως, ικανή να εξασφαλίσει την παροχή καθαρής ενέργειας μηδενικών εκπομπών για 75.000 νοικοκυριά, με ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα 300.000 τόνων, που αντιστοιχεί σε 1,1 εκατομμύρια στρέμματα δάσους.
Αναφορικά με αυτή την εξέλιξη, ο Stephan Hansen, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Juwi ανέφερε ότι: «Αυτό είναι ένα άλλο σημαντικό βήμα για την Juwi, καθώς είναι το μεγαλύτερο μας μοναδικό φωτοβολταϊκό έργο στην ιστορία της εταιρείας. Μάλιστα, το έργο τονίζει τις τεράστιες δυνατότητες της ηλιακής ενέργειας - όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Πάντα πίστευα στην ελληνική αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το έργο της Κοζάνης επιβεβαιώνει αυτήν την επιμονή».
Σημαντικός αντίκτυπος στην τοπική οικονομία
Η συνολική επένδυση θα ανέλθει σε 130 εκατομμύρια ευρώ. Η κατασκευή θα ξεκινήσει το τρίτο τρίμηνο του 2020 και θα διαρκέσει περίπου 16 μήνες. Το έργο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το τέταρτο τρίμηνο του 2021.
«Το φωτοβολταϊκό θα θα έχει επίσης σημαντική επίδραση στην τοπική οικονομία, ιδιαίτερα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς πάνω από 300 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια της κατασκευής» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τάκης Σαρρής, διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής εταιρείας της Juwi στην Ελλάδα.
Τέλος, από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Α.Σιάμισιης, επισήμανε πως η στρατηγική της εταιρείας προσαρμόζεται στις τάσεις του εξωτερικού περιβάλλοντος, δηλαδή την αλλαγή του μίγματος καυσίμων, την απολιγνιτοποίηση, την αύξηση συμμετοχής στο φυσικό αέριο, τα καθαρότερα καύσιμα και τη στροφή στις ΑΠΕ.
Στόχος των ΕΛΠΕ είναι μέχρι το 2030 να έχει μειώσει κατά 50% το συνολικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Ομίλου.
www.worldenergynews.gr