Ενέργεια

Η ελληνοβουλγαρική ενεργειακή συνεργασία στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη-Μπορίσοφ την Τετάρτη (26/2)

Η ελληνοβουλγαρική ενεργειακή συνεργασία στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη-Μπορίσοφ την Τετάρτη (26/2)
Ο αγωγός IGB, η αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα, και το FSRU στην Αλεξανδρούπολη περιλαμβάνονται στην ατζέντα του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας
Η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας - Βουλγαρίας θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βούλγαρο ομόλογο του Μπόικο Μπορίσοφ που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στην Αλεξανδρούπολη.

Η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο της συνεδρίασης του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας η οποία για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί εκτός των πρωτευουσών των δύο χωρών. Από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη συνεδρίαση θα συμμετέχει ο υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς, καθώς ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης θα βρίσκεται στο Παρίσι για τη σύνοδο του ΟΟΣΑ στη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστεί η ετήσια περιβαλλοντική αξιολόγηση των χωρών μελών του Οργανισμού.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας Βουλγαρίας έχει συνεδριάσει τρεις φορές και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2010 στην Σόφια, τον Δεκέμβριο του 2012 στην Αθήνα, και τον Αύγουστο του 2016 στη Σόφια.

Υπογραφή συμφώνου συνεργασίας

Η ατζέντα της συνάντησης των δύο Πρωθυπουργών περιλαμβάνει θέματα ενέργειας, οικονομίας, τουρισμού επενδύσεων και υλοποίηση έργων συνδεσιμότητας στην περιοχή. Μάλιστα κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών, πρόκειται να υπογραφεί και σύμφωνο συνεργασίας των δύο χωρών.
Κύριο έργο διασύνδεσης της Ελλάδας με τη Βουλγαρία αποτελεί ο αγωγός φυσικού αερίου IGB ο οποίος βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής και μάλιστα πρόσφατα η ελληνική εταιρία Σωληνουργία Κορίνθου ολοκλήρωσε την παραγωγή σωλήνων μήκους 47 χιλιομέτρων που θα τοποθετηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Η ενεργειακή διπλωματία που ασκείται από ελληνικής πλευράς αποσκοπεί στην ανάδειξη της Ελλάδας ως κόμβου ενεργειακής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και, φυσικά, στην ενεργειακή διαφοροποίηση των γειτονικών κρατών που εξαρτώνται κατ’ αποκλειστικότητα από την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου από τη Gazprom.

Συμμετοχή της Bulgargaz στο FSRU Αλεξανδρούπολης

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε εντάσσεται και ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης στον οποίο συμμετέχει με ποσοστό 20% η βουλγαρική Bulgargaz. Εξάλλου το ενισχυμένο επενδυτικό ενδιαφέρον κατά τη δεύτερη φάση του market test αυξάνει και τις προθέσεις της βουλγαρικής πλευράς για προμήθεια φυσικού αερίου από την Ελλάδα.

Το συγκεκριμένο έργο θεωρείται άμεσα συνδεδεμένο με τον αγωγό IGB καθώς μέσω αυτού θα μπορεί να μεταφέρεται αέριο από άλλες πηγές στην αγορά της Βουλγαρίας. Επίσης στην προοπτική συνεργασίας και διασύνδεσης των αγορών των δυο χωρών θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της Καβάλας, την ιδιωτικοποίηση της οποίας έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση και προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης που θα ταξιδέψει σήμερα για την Αλεξανδρούπολη θα μεταβεί επίσης στις Σάπες προκειμένου να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της φαρμακοβιομηχανίας Pharmathen, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία προχωράει σε επένδυση ύψους 2,5 εκ. ευρώ, προσφέροντας έτσι επιπλέον θέσεις εργασίας στην ευαίσθητη εθνικά περιοχή. Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός στην Κομοτηνή θα έχει επαφές με εκπροσώπους φορέων της περιοχής και θα ακούσει τα προβλήματα τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης