Επικαιρότητα

Kυπριακό, ΑΟΖ και Αμμόχωστος στην ατζέντα Χριστοδουλίδη και Guterres

Kυπριακό, ΑΟΖ και Αμμόχωστος στην ατζέντα Χριστοδουλίδη  και Guterres
Συνάντηση του  υπουργού  Εξωτερικών της Κύπρου  με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres, στη Γενεύη
Τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και το θέμα της Αμμοχώστου συζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres, στη Γενεύη.
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον κ. Guterres, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στην ετοιμότητα που εξέφρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ για να προχωρήσει η διαδικασία στο Κυπριακό αμέσως μετά τις «εκλογές» στα κατεχόμενα.
«Είχα την ευκαιρία να συζητήσω και να ανταλλάξω απόψεις με τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ σε σχέση με τις τουρκικές έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας που ξεφεύγουν του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας, όπως φυσικά και τις δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου που είναι σε πλήρη αντίθεση, ανάμεσα σε άλλα, με τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ» ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.
Σημείωσε παράλληλα «την ικανοποίηση του Γενικού Γραμματέα για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Βερολίνου τον Νοέμβριο του 2019, όπως επίσης την ξεκάθαρη δέσμευση και ετοιμότητά του για να προχωρήσει η όλη διαδικασία αμέσως μετά την εκλογική διαδικασία στις κατεχόμενες περιοχές».
Ο υπουργός Εξωτερικών συνέχισε λέγοντας ότι όπως ξεκάθαρα προκύπτει από τη συζήτηση, η διαδικασία θα πρέπει να λάβει χώρα σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον που θα ενισχύει την προσπάθεια έτσι ώστε να δύναται να οδηγήσει σε θετική κατάληξη, που δεν θα είναι τίποτε άλλο από την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ.
Ο ΥΠΕΞ ανέφερε τέλος ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε συζήτηση και για τα μνημόνια που υπογράφηκαν ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη, ενώ ο ΓΓ αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό και τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία.
Ο υπουργός κ. Χριστοδουλιδης βρίσκεται στην Ελβετία για να συμμετάσχει στο Τμήμα Υψηλού Επιπέδου της 43ης Συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που πραγματοποιείται από τις 24 μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης