Χρηματιστήριο & Αγορές

Πανικός στις ευρωαγορές λόγω κορωνοϊού - «Βουτιά» -5,3% για τον FTSE MIΒ, στο -4% ο DAX - Πτώση -3% στα futures της Wall

Πανικός στις ευρωαγορές λόγω κορωνοϊού - «Βουτιά» -5,3% για τον FTSE MIΒ, στο -4% ο DAX - Πτώση -3% στα futures της Wall
Ισχυρές πιέσεις έως 3% δέχονται και τα futures των δεικτών της Wall Street - «Βουτιά» 4% στο πετρέλαιο
Καταρρέουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υπό το βάρος της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Ιταλία, με το χρηματιστήριο του Μιλάνου να σημειώνει απώλειες 5%.
Ισχυρές πιέσεις έως -3% δέχονται και τα futures των δεικτών της Wall Street.
Ενδεικτικό του πανικού που επικρατεί στις αγορές είναι το άλμα στον δείκτη φόβου VIΧ κατά 34% στις 22,85 μονάδες.
Η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων του ιού Cov-19 εκτός Κίνας ενίσχυσε τους φόβους ότι η επιδημία θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη από τον αναμενόμενο.

Image

Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο, ο οποίος διαπραγματεύεται στις 23.507 μονάδες με πτώση 5%.
Μεγάλη είναι η πτώση για τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών, με την Intesa Sanpaolo να υποχωρεί 4,7%, την Banco Bpm στο -5%, τη Unicredit να καταγράφει απώλειες 3,5% και την UBI Banca στο -4%.
Οι μετοχές στο Μιλάνο οδεύουν προς τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση τους από τον Ιούνιο του 2016 καθώς η Ιταλία κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων του νέου ιού στην Ευρώπη.

Στη Φρανκφούρτη οι δείκτης DAX υποχωρεί 3,9% στις 13.044 μονάδες.

Image

Image

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει πτώση 2,2% στις 7.241 μονάδες.
Ο CAC 40 στο Παρίσι υποχωρεί 3% στις 5.846 μονάδες.
Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 καταγράφει απώλειες 2,8% στις 9.613 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 3,3% στις 413,8 μονάδες.
Ο δείκτης αναφοράς έχει υποχωρήσει κατά 4,4% από τότε που ανήλθε στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 433,90 μονάδων την περασμένη εβδομάδα εν μέσω ελπίδων ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα στήριξης της οικονομίας για να αντισταθμίσουν την επιβράδυνση.
Μεταξύ των μετοχών με τις χειρότερες επιδόσεις στον STOXX 600 ήταν οι τίτλοι των αεροπορικών εταιριών, με τις EasyJet, Ryanair, Air France και Lufthansa να υποχωρούν μεταξύ 7% και 9%.
Ο ευρωπαϊκός δείκτης των εταιριών ταξιδίων και αναψυχής σημείωσε βουτιά 4,5%.
Οι μετοχές των εταιριών ειδών πολυτελείας, εξόρυξης, κατασκευής αυτοκινήτων, τεχνολογίας και τραπεζών σημείωσαν νωρίτερα πτώση άνω του 3%.
Ισχυρές πιέσεις δέχονται τα futures των δεικτών της Wall Street.
Τα futures του S&P 500 υποχωρούν 2,5% στις 3.254 μονάδες, του Nasdaq -3,1% στις 9.163 μονάδες και του Dow Jones -2% στις 28.410 μονάδες.
Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν στο 1,401%, το χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Ιούλιο του 2016.
Η απόδοση του 30ετούς αμερικανικού τίτλου υποχώρησε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1,855% ενώ οι γερμανικές αποδόσεις υποχώρησαν στο -0,475%, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από τέσσερις μήνες.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η Ιταλία, που κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με 4 νεκρούς και 157 κρούσματα μέσα σε ένα 48ωρο και με περί τις 50.000 ανθρώπους σε καραντίνα, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Επιπλέον 26 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων.
Ακόμη και το περίφημο Καρναβάλι της Βενετίας ακυρώθηκε ενώ σκέψεις γίνονται να κλείσει και το Βατικανό.
Την ίδια στιγμή αναφέρεται πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να κλείσουν τα σύνορα Γαλλίας - Ιταλίας.
Στο πλαίσιο αυτό και η Ελλάδα ανέστειλε τις σχολικές εκδρομές στην Ιταλία ενώ λαμβάνει αυξημένα μέτρα προστασίας στα λιμάνια και ενημερώνει διαρκώς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες. 

«Βουτιά» στις αποδόσεις των ομολόγων, εξαίρεση η Ιταλία

Μεγάλη πτώση καταγράφουν οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρωζώνη, με εξαίρεση την Ιταλία, όπου το κόστος δανεισμού εκτινάχθηκε.
Ειδικότερα, στη Γερμανία η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί 14%  στο -0,499% από 0,433%, που είναι το χαμηλότερο εδώ και περισσότερο από τέσσερις μήνες.
Η απόδοση του 30ετούς γερμανικού τίτλου υποχώρησε κάτω από το 0% για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο - μία ακόμη ένδειξη ότι οι επενδυτές προετοιμάζονται για μία επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών.

Image
Στην Ιρλανδία η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί στο -0,200 από -0,136%, σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Στον αντίποδα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στην Ιταλία, η οποία δέχεται βαρύ πλήγμα από τον κορωνοϊό, καταγράφει άλμα 8 μονάδων βάσης στο 1,002% από 0,907%.
Αυτό είχε ως συνέπεια να διευρυνθεί η διαφορά της απόδοσής του σε σχέση με αυτή του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου σχεδόν στις 149 μονάδες βάσης - η μεγαλύτερη από τα τέλη Ιανουαρίου και αυξημένη από τις περίπου 134 μονάδες βάσης αργά την Παρασκευή. Οι αποδόσεις άλλων ιταλικών τίτλων ήταν αυξημένες κατά 4-8 μονάδες βάσης σήμερα.
Στο 0,147% υποχωρεί η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου από 0,188%.

Στο «κόκκινο» οι ασιατικές αγορές - «Βουτιά» -3,87% για τον Kospi, στο -0,28% ο Shanghai Composite

Με νέες απώλειες έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (24/2) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις τόσο από την εξάπλωση του κορωνοϊού στις γειτονικές χώρες της Κίνας όσο και από την πτώση που σημειώθηκε στη Wall Street την περασμένη εβδομάδα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κατέγραψε «βουτιά» της τάξεως του -3,87% στις 2.079,04 μονάδες, καθώς μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί πάνω από 750 κρούσματα στη χώρα, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 7.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει απώλειες της τάξεως του -1,87% στις 26.799 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη είναι η πτώση για τον δείκτη SET στην Ταϋλάνδη, και συγκεκριμένα στο -2,62% και τις 1.455,97 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με πτώση -1,30% στις 11.534,87 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα έκλεισε με ήπια πτώση της τάξεως του -0,28% στις 3.031,23 μονάδες.
Όσον αφορά τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, καταγράφηκε πτώση της τάξεως του -2,25% στις 6.978,30 μονάδες, ενώ ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία παρέμεινε κλειστός λόγω αργίας.
Στην Ιαπωνία ο αριθμός των νέων κρουσμάτων τριπλασιάστηκε την τελευταία εβδομάδα, στα 147 συνολικά, ενώ μεταξύ των ασιατιών χωρών που έχουν αναφερθεί κρούσματα συμπεριλαμβάνονται η Ταϋλάνδη, η Σιγκαπούρη και οι Φιλιππίνες.
Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού στη Νότια Κορέα είχε ως αποτέλεσμα ο πρόεδρος της χώρας, Moon Jae-in, να ανακοινώσει «ισχυρά» μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού και τον περιορισμό της εξάπλωσής του, ενώ από την πλευρά του το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε ενέργειες για τη στήριξη της οικονομίας.
«Οι ελπίδες για τον περιορισμό της εξάπλωσης ήταν πρόωρες», αναφέρουν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Mizuho Bank, προσθέτοντας ότι «οι ανησυχίες για δευτερογενείς λοιμώξεις εκτός της Κίνας έχουν επιστρέψει, στέλνοντας τους επενδυτές σε ασφαλή καταφύγια».
Στις ΗΠΑ, οι αγορές της Wall Street ολοκλήρωσαν την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφοντας απώλειες, καθώς οι ανησυχίες για τον ιό εξακολουθούν να επηρεάζουν τις αμερικανικές εταιρείες, με τον δείκτη Dow Jones να υποχωρεί κατά -0,78% στις 28.992,41 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά -1,05% στις 3.360,76 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Nasdaq, και συγκεκριμένα στο -1,79% και τις 9.576,59 μονάδες.
Οι μετοχές των αμερικανικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην Κίνα κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση, ενώ αυξάνονται σταδιακά οι προσδοκίες των αναλυτών για μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve το επόμενο διάστημα, σε μία προσπάθεια στήριξης της οικονομίας των ΗΠΑ απέναντι στον κορωνοϊό.

Πτώση 4% στο πετρέλαιο

Σημαντική πτώση καταγράφει σήμερα και το πετρέλαιο, καθώς η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού εκτός της Κίνας προκάλεσε νέες ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών για την παγκόσμια ζήτηση.
Συγκεκριμένα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου 2020 για το Brent υποχωρεί κατά -4,16% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 56,53 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου 2020 για το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -4,22% στα 51,13 δολ. ανά βαρέλι.
«Η καταστροφή στη ζήτηση πετρελαίου είναι πιθανό να αυξηθεί, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί ενδέχεται συνεχιστούν», ανέφερε ο επικεφαλής αναλυτής της OANDA, Edward Moya, διευκρινίζοντας ότι «ο κορωνοϊός γίνεται μία παγκόσμια απειλή και δεν περιορίζεται μόνο στην Κίνα».
«Οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν ευάλωστες, καθώς οι επενδυτές στην αγορά ενέργειας δεν είχαν υπολογίσει το ενδεχόμενο ο κορωνοϊός να εξελιχθεί σε πανδημία», υπογράμμισε ο κ. Moya, για να προσθέσει εν συνεχεία ότι «μέχρι να δούμε βελτίωση της κατάστασης σε Ιράν, Ιταλία, Νότια Κορέα και Ιαπωνία, οι αγορές θα παραμείνουν ανήσυχες».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της AxiCorp, Stephen Innes, τόνισε ότι «δεν πρέπει να υποτιμούμε τις οικονομικές αναταραχές, καθώς μία ραγδαία εξάπλωση θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας παγκοσμίως, σε βαθμό μάλιστα που ο κόσμος δεν έχει έχει δει ποτέ ο κόσμος».
Όσον αφορά τις εξέδρες γεωτρήσεων στις ΗΠΑ, οι οποίες αποτελούν ένδειξη της μελλοντικής παραγωγής πετρελαίου στη χώρα, καταγράφηκε άνοδος για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, στις 679 εξέδρες, γεγονός που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τις 20 Δεκεμβρίου του 2019.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης