Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Δυναμώνει ο χρυσός στα 1644 δολ/ουγγιά - Τι λένε Pimco και Vitol για τον Coronavirus - 185 μ.πέφτει ο DOW

Δυναμώνει ο χρυσός στα 1644 δολ/ουγγιά - Τι λένε Pimco και Vitol για τον Coronavirus - 185 μ.πέφτει ο DOW
Ψύχραιμα αντιμετωπίζουν τον Coronavirus οι μεγάλοι διεθνείς παίκτες
Την πεποίθηση ότι οι κεντρικές τράπεζες Κίνας και Ιαπωνίας μπορούν να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις επιπτώσεις του Coronavirus αν αυτές επιδεινωθούν εξέφρασε ο Τονι Creszenti, market strategist και excutive vice president στο Bloomberg.
Παράλληλα η Vitol εξετίμησε ότι η αγορά πετρελαίου θα εξομαλυνθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Την ίδια ώρα η Coca Cola εκτίμησε ότι οι συνέπειες θα είναι 1-2 μονάδες στα οργανικά της έσοδα.
Κερδισμένος ο χρυσός που ανέβηκε στα 1637 δολ/ουγγιά ενώ το ευρώ ισορροπεί στα 1,08 με το δολάριο.
Πτωτικά ο DOW 185 μονάδες -0,64%,  - 0,7% στις 3347 o S&P περιορίζουν τις αρχικές απώλειες ενώ o DAX έκλεισε πτωτικά στις 13579 μονάδες (-0,62%).
Διορθωτική κίνηση 2% στο πετρέλαιο μετά την άνοδο των τελευταίων ημερών.

Αντοχές προς το παρόν δείχνει η Ευρώπη
Αντιμέτωπη με τις συνέπειες της εξάπλωσης του κορωνοϊού βρίσκεται ήδη η οικονομία της Γερμανίας, όμως τα νούμερα σε γενικές γραμμές δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία αντέχει προς το παρόν τις συνέπειες του Coronavirous, σύμφωνα με τα σχόλια του Bloomberg.
Ο μεταποιητικός δείκτης της IHS Markit, παρέμεινε σε συρρίκνωση και τον Φεβρουάριο, ωστόσο ο δείκτης PMI παρέμεινε σε συρρίκνωση, ωστόσο ενισχύθηκε στις 47,8 μονάδες, από 45,3 τον Ιανουάριο. Παρά ταύτα όμως η σχετική πτώση των εξαγωγών δημιουργούν προβληματισμό σε δεύτερη ανάγνωση.
Όσον αφορά το σύνολο της Ευρωζώνης, η επιχειρηματική δραστηριότητα επιταχύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο αυτό τον μήνα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) για την ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις 51,6 μονάδες τον Φεβρουάριο, από την τελική τιμή των 51,3 μονάδων του Ιανουαρίου.
Ο δείκτης ξεπέρασε όλες τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που σε έρευνα του Reuters ανέμεναν κατά μέσο όρο να διαμορφωθεί στις 51,3.


Υπό έλεγχο ο πληθωρισμός


Οριακή επιτάχυνση κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (21/2) στοιχεία της Eurostat, τα οποία επιβεβαίωσαν τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της ενιαίας νομισματικής ένωσης αυξήθηκε κατά 1,4% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2019, έναντι ετήσιας ανόδου 1,3% τον προηγούμενο μήνα.
Οι τιμές τροφίμων, ποτών και καπνού κατέγραψαν ετήσια άνοδο της τάξεως του 2,1% ενώ μικρότερη ήταν η αύξηση.


Νomura: Ανησυχητικές οι επιπτώσεις του Coronavirus


Πιστεύουμε ότι οι αγορές μπορεί να υποτιμούν το εύρος και τη σημασία αυτής της επιβράδυνσης» επισημαίνουν οι αναλυτές του ιαπωνικού χρηματοοικονομικού κολοσσού
Για όσους παρακολουθούν τους δείκτες της κινεζικής οικονομίας σε καθημερινό επίπεδο πιθανότατα δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει αρχίσει να επιβραδύνει τον βηματισμό της.
Μάλιστα, το ΑΕΠ της «χώρας του δράκου» αναμένεται να καταγράψει μείωση για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία.
Ωστόσο, για όσους τώρα έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τι γίνεται, σας έχουμε άσχημα νέα.

Πριν από την ανακοίνωση των επίσημων στοιχείων για την κινεζική οικονομία, που θα απεικονίζουν την περίοδο από το ξέσπασμα του φονικού κορωνοϊού μέχρι σήμερα, ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της Nomura για την Κίνα, Ting Lu, σημείωσε τα εξής: «Ο δείκτης PMI των αναδυόμενων βιομηχανιών της Κίνας, που μετρά τη δυναμική των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και σχετίζεται με τον επίσημο δείκτη PMI για τον βιομηχανικό κλάδο, έπεσε στις 29,9 μονάδες, από 50,1 τον προηγούμενο Ιανουάριο (2019). Αυτό είναι αρνητικό ρεκόρ από τον Ιανουάριο του 2014».
Παράλληλα, ο Charlie McElligott, επίσης της Nomura, γράφει: «Αυτή η κατάσταση αποτελεί μια ωμή απεικόνιση των καταστροφικών επιπτώσεων που έχει ο κορωνοϊός στην κινεζική οικονομία».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης