Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στα 700-800 εκατ. ευρώ τοποθετούν τα ΕΛΠΕ τον «πήχυ» για το 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών

Στα 700-800 εκατ. ευρώ τοποθετούν τα ΕΛΠΕ τον «πήχυ» για το 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών
Εκπνέει σήμερα (21/2) η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον διαγωνισμό πώλησης του κλάδου δικτύων της ΔΕΠΑ, με τις πληροφορίες να μιλούν για τη συμμετοχή διψήφιου αριθμού σχημάτων
Λίγες ώρες απομένουν πριν αποτυπωθεί και επίσημα η λίστα με τους υποψήφιους «μνηστήρες» για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, με την ολοκλήρωση σήμερα (21/2) της προθεσμίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον κλάδο δικτύων της ΔΕΠΑ. Την ίδια στιγμή, στα 700-800 εκατ. ευρώ δείχνουν να εκτιμούν τα ΕΛΠΕ το τίμημα για την πώληση του 100% της εταιρείας, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις που έκανε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης, κατά τη έκτακτη γενική συνέλευση των Ελληνικών Πετρελαίων.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σιάμισιης επισήμανε ότι από τα 350 εκατομμύρια ευρώ που είναι το ύψος της επένδυσης του Ομίλου στη ΔΕΠΑ, όπως αποτυπώνεται στις οικονομικές καταστάσεις, κατά την εκκαθάριση μετά τον διαχωρισμό των δύο εταιρειών αναμένεται τα 250-300 εκατομμύρια να επιμερισθούν στον κλάδο των υποδομών της ΔΕΠΑ, και τα υπόλοιπα 50-100 εκατομμύρια στην εμπορία.

Βέβαια, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ έσπευσε να συμπληρώσει πως τα ανωτέρω νούμερα αποτελούν μία πρόχειρη εκτίμηση, τη στιγμή μάλιστα που για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών θα πραγματοποιηθούν δύο ανεξάρτητες αποτιμήσεις, μία από το ΤΑΙΠΕΔ και μία από τα Ελληνικά Πετρέλαια. Πάντως, δίνουν μία εικόνα για το ύψος στο οποίο οριοθετεί ο Όμιλος τον πήχυ για τον διαγωνισμό, αφού με δεδομένο ότι τα ΕΛΠΕ κατέχουν το 35% της ΔΕΠΑ Υποδομών, η αναγωγή των 250-300 εκατ. στο 100% των μετοχών της εταιρείας «μεταφράζεται» σε ένα ποσό της τάξεως των 700-800 εκατομμυρίων.

Προς διψήφιο αριθμό «μνηστήρων»

Όσον αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον για την εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες είναι πιθανό να δώσει σήμερα το «παρών» στη διαδικασία έως και διψήφιος αριθμός σχημάτων, κυρίως μάλιστα από το εξωτερικό. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρονται σε διεκδίκηση της εταιρείας τόσο από διαχειριστές υποδομών διανομής αερίου χωρών της Ευρώπης, όσο και από fund.

Υπενθυμίζεται ότι στη ΔΕΠΑ Υποδομών θα υπαχθεί το 100% του μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρεία διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου Αττικής (ΕΔΑ Αττικής), το 51% του μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρεία διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας (ΕΔΑ ΘΕΣΣ) και το 100% του μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρεία διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου λοιπής Ελλάδας (ΔΕΔΑ).

Μοντέλο ΔΕΣΦΑ για τα έσοδα των ΕΛΠΕ

Με τη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση, τα ΕΛΠΕ ενέκριναν τα Μνημόνια Επιχειρηματικής Συνεργασίας με το ΤΑΙΠΕΔ, για τους εν εξελίξει διαγωνισμούς των ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας. Στην περίπτωση της ΔΕΠΑ Υποδομών, το σχετικό MoU προβλέπει ότι τα ΕΛΠΕ θα συμμετάσχουν ως πωλητής μαζί με το Ταμείο στην ιδιωτικοποίηση, κάτι που σημαίνει ότι θα εκχωρηθεί το 100% της εταιρείας.

Αναφορικά με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, το MoU αποτυπώνει τη δυνατότητα του Ομίλου να αποχωρήσει πλήρως από την εταιρεία, στο ενδεχόμενο που δεν πλειοδοτήσει για την απόκτηση του υπόλοιπου 65% ή δεν υποβάλλει προσφορά για την εξαγορά του μεριδίου του Δημοσίου. Σε αυτή την περίπτωση, τα ΕΛΠΕ μπορούν να ενεργοποιήσουν option που θα υποχρεώνει τον πλειοδότη να εξαγοράσει το μερίδιό τους στην εταιρεία (35%). Για την εξαγορά, θα καταβληθεί ποσό 10% χαμηλότερο από το τίμημα που θα προσφέρει ο Προτιμητέος Επενδυτής για τις πωλούμενες μετοχές του ΤΑΙΠΕΔ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων κατά τη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση, όπως έγραψε χθες το Worldenergynews, ο κ. Σιάμισιης σημείωσε επίσης πως τα έσοδα του Ομίλου από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ θα κατανεμηθούν με τον ίδιο τρόπο με την πώληση του ΔΕΣΦΑ. Κάτι που σημαίνει πως περίπου το 50% θα αξιοποιηθεί για τη μείωση του τραπεζικού δανεισμού του Ομίλου, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα αποδοθεί ως μέρισμα στους μετόχους.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης